Παππάς: Μεγάλο στοίχημα η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών

«Η δική μας η μέριμνα, είναι το πώς θα συντονιστούν οι δυνάμεις της χώρας, η πολιτική ηγεσία, οι παραγωγικές δυνάμεις, οι δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η κοινωνία των πολιτών, ούτως ώστε αυτές τις τεχνολογίες, τις οποίες η χώρα μας τις γνωρίζει, τις ξέρει, τις αναπτύσσει, πώς θα διαχυθούν στην καθημερινή μας ζωή. Αυτό είναι νομίζω και το μεγάλο στοίχημα». Αυτό, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

Ο κ. Παππάς σημείωσε πως είχε την ευκαιρία και στο Δημαρχείο και στο Επιμελητήριο, να συζητήσει αναλυτικά το πώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών, βλέποντας παράλληλα και μερικά απτά παραδείγματα.
Χρειάζεται να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας, να γνωρίζει ο ένας τι κάνει ο άλλος ούτως ώστε όπου βλέπουμε τις βέλτιστες πρακτικές, να μπορούμε αυτές με την καλή έννοια να τις αντιγράφουμε, και να τις επαναλαμβάνουμε, να τις διαχέουμε, και να τις γενικεύουμε με κάποιο τρόπο- και έτσι να έχουμε και στη καθημερινή μας ζωή απτά αποτελέσματα, τόνισε στη συνέχεια ο αρμόδιος υπουργός, για να διευκρινίσει:

«Οι νέες τεχνολογίες, μπορούν να βελτιώσουν και τη σχέση του πολίτη με το κράτος, και τη δημόσια διοίκηση, μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή του, μπορούν να κάνουν και τις επιχειρήσεις μας πολύ πιο αποτελεσματικές. Ο συντονισμός λοιπόν των δυνάμεών μας και με τα επιμελητήρια και την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι κάτι που καθίσταται ως απαραίτητο βήμα. Πάνω από όλα κατά τη γνώμη μου βρίσκεται η ενημέρωση. Πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες, να γνωρίσουν για να μπορέσουν και να εξοικειωθούν με αυτές τις τεχνολογίες».

Επίσης δεν παρέλειψε να τονίσει πως ο ίδιος εντυπωσιάστηκε, από το χαμηλό κόστος ανάπτυξης, αυτών των εφαρμογών. Δεν μιλάμε, διευκρίνισε, για έργα φαραωνικά, δεν μιλάμε για έργα τα οποία απαιτούν κατασπατάληση πόρων. Απαιτούν ψύχραιμη ανάλυση των δεδομένων, γνώση των νέων τεχνολογιών, και σωστή επιλογή με προτεραιότητα τα συμφέροντα και προβλήματα των πολιτών. Διότι δυστυχώς στην Ελλάδα ήταν άλλες οι προτεραιότητες, με αποτέλεσμα να αναπτύσσει ο καθένας συστήματα που κάλυπταν άλλου τύπου ανάγκες, κατέληξε ο κ. Παππάς.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, έκανε αναφορά στον κατάλογο των πιστοποιημένων ενημερωτικών ιστοσελίδων, οι οποίες αποτελούν το Μητρώο των Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης. Πρόκειται, είπε, για ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα προς τη διαφάνεια και χαιρόμαστε που έχει αγκαλιαστεί ήδη από τη διαδικτυακή κοινότητα στην Ελλάδα.

Αναφέρθηκε επίσης στα έργα, συνολικού ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, που ξεκινά το υπουργείο, για την ανάπτυξη εθνικού δικτύου ευρυζωνικής πρόσβασης νέας γενιάς σε αστικές, νησιωτικές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Εξάλλου, στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Τρικάλων, τόνισε ότι «ψηφιακός μετασχηματισμός χωρίς τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να επιτευχθεί. Αυτή θα κινητοποιήσει την Πολιτεία και τους ιδιώτες ώστε να γίνουν επενδύσεις στον ψηφιακό τομέα. Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών θα βοηθήσει τη χώρα να μπει στη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη».

Τόσο στο Δημαρχείο, όσο και στο Επιμελητήριο Τρικάλων, όπου έγινε ενημέρωση για τις ψηφιακές δράσεις του Επιμελητηρίου, συζητήθηκαν οι ευκαιρίες που μπορούν να προκύψουν από την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, τόσο στην καθημερινότητα των πολιτών όσο και στη λειτουργία των -κάθε είδους και μεγέθους- επιχειρήσεων.

Η επίσκεψη του κ. Παππά στα Τρίκαλα, υπήρξε αφορμή για να παρουσιαστούν το πρώτο ολοκληρωμένο πιλοτικό πρόγραμμα Smart Trikala, το ΑΤΜ πιστοποιητικών, το control room του προγράμματος, το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το Μουσείο Αγροτικής Ζωής (Μύλος Ματσόπουλου).

Τo control room, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του Δημαρχείου Τρικκαίων, σε χώρο που διαμορφώθηκε ειδικά, παρουσίασε στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου. Ο πολίτης, είπε, έχει το δικαίωμα να γνωρίζει, ποια έργα υλοποιούνται και πώς, αλλά και να μπορεί να παρακολουθεί τα στοιχεία του. Αποτελείται από οκτώ οθόνες και μία κεντρική, στην οποία η εικόνα εναλλάσσεται αναλόγως του ενδιαφέροντος. Οι οθόνες δείχνουν (σε κανονική χρήση ή με πρωτότυπα), το fleet management (την ανά πάσα στιγμή πορεία των οχημάτων για τα απορρίμματα), τα «έξυπνα φανάρια» σε διάφορα σημεία, τον χάρτη της πορείας των αιτημάτων στον τηλεφωνικό αριθμό 20000, τον χάρτη με τα φώτα σε όλο τον δήμο, στοιχεία του Δήμου, GIS (προς υλοποίηση), το δίκτυο της ΔΕΥΑΤ και τέλος, εικόνα της πόλης με φανάρια, θέσεις στάθμευσης, περιβαλλοντικά δεδομένα.

Πριν μπει στο control room, ο κ. Παππάς, ενημερώθηκε για το πρωτότυπο του ΑΤΜ πιστοποιητικών. Του μηχανήματος που με πιστοποίηση θα δίνει ορισμένα -προς το παρόν- δικαιολογητικά, που συνήθως χρησιμοποιεί ο πολίτης.

Επίσης ο κ. Παππάς ενημερώθηκε για το «έξυπνο σπίτι», το «Σπίτι Ευφυούς Διαβίωσης» όπως λέγεται, το οποίο αποτελείται από εφαρμογές που βελτιώνουν τη ζωή, ιδίως των ατόμων της τρίτης ηλικίας: αισθητήρες κίνησης, φωτισμού, στάθμης νερού, παραθύρων κ.ά., ηλεκτρονική κάρτα υγείας (καταγραφή δεδομένων υγείας), αυτόματος τρόπος αποστολής στοιχείων καρδιογραφήματος. Το «έξυπνο σπίτι» είναι μια εφαρμογή που πλέον διατίθεται και εμπορικώς από την e-trikala, όπως είπε ο δήμαρχος Τρικκαίων, την ώρα που ο Δήμος αποτελεί πιστοποιημένο ευρωπαϊκό συμμέτοχο στην αξιολόγηση νέων προγραμμάτων.

Τέλος η επίσκεψη του κ. Παππά περιελάμβανε και το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον Μύλο Ματσόπουλου. Ένα Κέντρο, όπως τόνισε ο δήμαρχος κ. Παπαστεργίου, που «διδάσκει» στους μαθητές τη χρήση των ΑΠΕ με παράγωγη ενέργειας μέσω νερού, ήλιου, αέρα αλλά και ποδηλάτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις