Ανεπάρκεια καταλογίζουν στη κυβέρνηση
Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μιχαλούδη
Αυστηρή κριτική στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ασκούν ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Δημήτρης Τσαμπούλας.
Καταλογίζουν ανεπάρκεια στη κυβέρνηση διότι δεν έχει επιδείξει αποτέλεσμα, δεν έχει αναλάβει το πολιτικό κόστος και δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα.
Τόσο ο κ. Μίχαλος, όσο και ο κ. Τσαμπούλας επισημαίνουν ότι επί δυο χρόνια η κυβέρνηση κινείται μεταξύ της απραξίας και της αναποτελεσματικότητας και επισημαίνουν οτι μόνο μέλημα της κυβέρνησης είναι να επιβάλει φόρους και να τιμωρεί τους πολίτες για την κακή πολιτική της.
Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών
«Δυστυχώς η Ελλάδα ταλαιπωρείται από την ανεπάρκεια των πολιτικών που την κυβερνούν.
Σύρεται με μια θηλιά στο λαιμό ένας ολόκληρος λαός και οδηγείται στα όρια της χρεοκοπίας. είναι σαφές ότι τα ληστρικά μέτρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα δεν ικανοποίησαν τους ευρωπαίους εταίρους αλλά και το ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση τρέχει τώρα πίσω από τις εξελίξεις έχοντας επιδείξει μια απραξία τα τελευταία 2 χρόνια και οπό την απειλή της καταβολή της 6ης δόσης η Τρόικα αναζητά συνολικά τα μέτρα που έχει συναποφασίσει με τη κυβέρνηση εδώ και τώρα.
Η δυσβάστακτοι φόροι όμως που θεσπίζει η κυβέρνηση την καθιστά ηθική αυτουργό της δημιουργίας ενός νέου ισχυρού κινήματος αυτού του ‘δεν έχω να πληρώσω’.
Ας καταλάβει επιτέλους η κυβέρνηση ότι απαιτείται η υιοθέτηση και προώθηση μιας διαφορετικής πολιτικής που θα στοχεύει στην ανάπτυξη σε περιόδους οικονομικής κρίσης η πολιτικές σκληρής λιτότητας οδηγούν σε ύφεση.
Σε περιόδους ύφεσης η επιβολή νέων φόρων επιτείνει την ύφεση και διευρύνει την ανεργία. Και όταν η ανεργία ξεπεράσει το 20% του ενεργού πληθυσμού ο κίνδυνος ρίξεις της κοινωνικής συνοχής είναι βέβαιος».
Δημήτριος Α. Τσαμπούλας, Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής.
«Τα μέτρα αυτά δεν οδηγούν πουθενά δεν έχουν αγγίξει, γυρίζουμε γύρω γύρω αλλά δεν έχουμε αγγίξει το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι όσες θυσίες και να υποστούμε, εμείς οι έλληνες θα βρεθούμε στην ίδια κατάσταση.
Το πρόβλημα του ελλείμματος δεν λύνεται με αυτό τον τρόπο, λύνεται με το να αυξήσουμε τη παραγωγή. Καταργήσαμε το υπουργείο Ναυτιλίας, ο εμπορικός στόλος ελληνικής ιδιοκτησίας είναι ο μεγαλύτερος στο κόσμο.
Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και οικονομική δραστηριότητα.
Απελευθέρωση επαγγελμάτων: τα απελευθερώνουμε με άναρχο τρόπο που δεν οδηγούν στην οικονομική ανάπτυξη που επιδιώκουμε.
Όσο για τη Παιδεία, είναι ένας νόμος που έχε θετικά στοιχεία, εντούτοις προσπαθεί να εφαρμόσει ένα μοντέλο λειτουργίας του πανεπιστημίου χωρίς να λάβει υπόψη τις ελληνικές ιδιαιτερότητες.
Δεν έχουν σκεφτεί πως να μεταβούν από το ένα σύστημα στο άλλο και όλα αυτά τα οποία προβλέπονται χωρίς την κατάλληλη χρηματοδότηση δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν.
Η έκκληση μου ως ακαδημαϊκό είναι ότι θα πρέπει όλες οι δυνάμεις της χώρας να συσπειρωθούν, μυαλά η Ελλάδα έχει αλλά δεν τα χρησιμοποιεί».