Σε... γαλλική χείρα βοηθείας για το χρέος ελπίζει η Αθήνα
ΓΙΑΤΙ Ο ΜΑΚΡΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ
Του ειδικού συνεργάτη, Βαγγέλη Μπότσαρη
Η υπόθεση του ελληνικού χρέους φαίνεται να έχει κλείσει για τους εταίρους, οι οποίοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να δώσουν περισσότερα απ’ αυτά που έχουν προβλεφθεί στο Μνημόνιο, σε μία περίοδο που η Γερμανία και η Γαλλία οδηγούνται σε εκλογές. Όμως, η Αθήνα ετοιμάζει το νέο «παραμύθι» που θέλει να πουλήσει στο εσωτερικό της χώρας για το χρέος και ευελπιστεί ότι οι επαφές του υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας θα ανοίξουν το δρόμο για μία αξιοπρεπή διαχείριση του θέματος από την ελληνική πλευρά.
Η επίσκεψη Λεμέρ στην Αθήνα έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr την προηγούμενη εβδομάδα, που έκανε λόγο για πρωτοβουλία Μακρόν για το ελληνικό χρέος, στηριζόμενο σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, η ελληνική κυβέρνηση περιμένει ως μάνα εξ ουρανού την πρόταση που αναμένεται να καταθέσει στο επόμενο Eurogroup ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών εκ μέρους του Προέδρου Μακρόν. Η εφημερίδα «Handelsblatt» υποστήριζε πως «η μόνη ελπίδα του Τσίπρα είναι τώρα μια άλλη πρόταση, διατυπωμένη από τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν και τον επί της Οικονομίας υπουργό του, Μπρουνό Λεμέρ». Το Παρίσι φαίνεται να προτείνει ένα μοντέλο σύμφωνα με το οποίο οι ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους να συνδεθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας. Αν η Αθήνα τα πηγαίνει καλά οικονομικά, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Αν όχι, τότε θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής.
Ο Λεμέρ θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα. Ο Γάλλος υπουργός θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη αυτή αφού προηγουμένως δεχθεί στο Μπερσί, το υπουργείο Οικονομίας στο Παρίσι, πολλούς παρεμβαίνοντες στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, μεταξύ των οποίων τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Ολλανδό Πρόεδρο του Eurogroup.
Γιατί, όμως, ο Πρόεδρος Μακρόν ενδιαφέρεται για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους και τις πρώτες ημέρες της θητείας του αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επίλυση του θέματος;
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Παρίσι, από την προεδρία Ολάντ, έβλεπε με θετική ματιά τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς γιατί η Γαλλία θα κληθεί να αντιμετωπίσει και η ίδια ένα δυσθεώρητο χρέος, οπότε αναζητά συμμάχους και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, οι οποίες την κατάλληλη στιγμή θα τη βοηθήσουν να βγει από ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο με τους Γερμανούς και τους συμμάχους τους.
Από την άλλη πλευρά, όμως, ο Πρόεδρος Μακρόν θέλει να δείξει ότι δεν σέρνεται πίσω από το άρμα των Γερμανών στην Ε.Ε. και πως η Γαλλία μπορεί να ανακτήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε στην Ευρώπη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η γαλλική πρόταση για σύνδεση του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης μοιάζει με το «μαρτύριο της σταγόνας» για την Ελλάδα, στο βαθμό που η ανάπτυξη προσδιοριστεί σε πλεονάσματα αντίστοιχου ύψους με αυτά που προβλέπονται στο Μνημόνιο, της τάξης του 3,5% ετησίως.