Πυρ ομαδόν κατά Καμμένου για την υπόθεση με τον ισοβίτη
Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση έχουν προκαλέσει τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μυστικές συναντήσεις του Πάνου Καμμένου με πρόσωπο της υπόθεσης «Noor 1», που έχει καταδικαστεί σε ισόβια.
Στα... κάγκελα η αντιπολίτευση ζητά απόδοση ευθυνών – Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη
Από την πρώτη στιγμή η Νέα Δημοκρατία ζήτησε εξηγήσεις καλώντας τον υπουργό Άμυνας και την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσουν με σαφήνεια τι έχει συμβεί. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, ενώ το Ποτάμι έκανε λόγο για τεράστιο σκάνδαλο που πρέπει να πάει στη Βουλή για διαλεύκανση.
Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος παραδέχθηκε ότι είχε εμπλοκή αλλά, όπως υποστηρίζει, στο πλαίσιο αιτήματος για δικαστική προστασία από τον κρατούμενο ισοβίτη.
Στη Βουλή η υπόθεση
Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρο Κοντονή με αφορμή δημοσίευμα για παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε ποινική υπόθεση μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος, κατέθεσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
«Ανακύπτει σοβαρότατο πολιτικό ζήτημα από το δημοσίευμα της Εφημερίδας "Καρφί" της 17ης Ιουνίου, το οποίο εμφανίζει τον υπουργό Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο να εμπλέκεται σε τηλεφωνικές συνομιλίες με ισοβίτη, προκειμένου ο τελευταίος να καταθέσει εναντίον συγκεκριμένου επιχειρηματία, με στόχο να τον εμπλέξει σε υπόθεση μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος», αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος και υπογραμμίζει ότι «ο εν λόγω ισοβίτης σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο φύλο της Κυριακής, 28/5/2017 της Εφημερίδας "Real News", είχε ισχυριστεί, μεταξύ άλλων, ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του στη φυλακή και του ζήτησε να καταθέσει ενώπιον εισαγγελικής λειτουργού κατά τρόπο, ώστε να επηρεάσει ουσιωδώς την έκβαση συγκεκριμένης ποινικής υπόθεσης μεγάλου δημόσιου ενδιαφέροντος, με αντάλλαγμα τη στήριξη της κυβέρνησης, ώστε ο ίδιος να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισημαίνει ότι η παρέμβαση «επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον Υπουργό Άμυνας σε χθεσινή του ανακοίνωση» και ρωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης εάν «είναι ενήμερη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ως προς την παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας» και «εάν έκανε οποιαδήποτε ενέργεια προκειμένου να προστατεύσει το θεσμικό κύρος της Δικαιοσύνης από τέτοιου είδους απαράδεκτες παρεμβάσεις αναρμόδιων υπουργών».
«Αντιθεσμικές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης από τον κ. Πάνο Καμμένο» καταγγέλλει και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε νωρίτερα σήμερα απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρο Κοντονή.
Όπως αναφέρει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, «με δημόσια δήλωσή του στις 18/6/2017, ο κ. Π. Καμμένος, υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναγνωρίζει την επικοινωνία του με κρατούμενο σε Σωφρονιστικό Κατάστημα σχετικά με δικαστική υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη και στη συνέχεια τη διαμεσολάβησή του - ενημέρωση προς την εισαγγελία και στον υπουργό Δικαιοσύνης για στοιχεία που αφορούσαν την εν λόγω υπόθεση».
«Τέτοιου είδους παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης από υπουργό της Κυβέρνησης -και μάλιστα αναρμόδιο- είναι απολύτως αντιθεσμικές και προσβάλλουν το κύρος και τη λειτουργία του θεσμού», αναφέρει ο κ. Παπαθεοδώρου και υπογραμμίζει ότι «η ομολογία της παρέμβασης γίνεται από τον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, μετά από σχετικό δημοσίευμα σε εβδομαδιαίο έντυπο».
Ο κ. Παπαθεοδώρου καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης να ενημερώσει τη Βουλή αν η επικοινωνία του υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον κρατούμενο υπήρξε άμεση ή έμμεση και αν το γεγονός αυτό ήταν σε γνώση του Συμβουλίου της Φυλακής και ακόμη σε ποιο σημείο της διαδικασίας και με ποιο τρόπο έγινε η, κατά δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, παρέμβασή του στην Εισαγγελία και ποιες ήταν οι ενέργειες του υπουργού Δικαιοσύνης.
Κατά τη συζήτηση σχεδίου νόμου αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρθηκε στο θέμα και απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, επισημαίνοντας πως «βλέπουμε και ακούμε να υπάρχουν βορβορώδεις αποκαλύψεις ή πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος και τη λειτουργία της δικαιοσύνης».
«Αυτό που πραγματικά ελπίζω, κύριε υπουργέ, είναι να τα διαψεύσετε όλα, γιατί δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή υπάρχει ίχνος αλήθεια και επομένως εκεί θα πρέπει να παρέμβετε, και όχι με χειρουργικό τρόπο, θα πρέπει να παρέμβετε απόλυτα, ή από την άλλη πλευρά όλα αυτά είναι ψέματα και θα πρέπει να τα διαψεύσετε με τρόπο απόλυτο. Κάτι το οποίο θα είναι μεσοβέζικο, νομίζω ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει ούτε τη λειτουργία των θεσμών και ιδιαίτερα τη λειτουργία της δικαιοσύνης» είπε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.
«Αντιθεσμική παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στο έργο της Δικαιοσύνης», καταγγέλλει ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή.
Ο κ. Αμυράς απευθύνει την ερώτησή του στον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή και τον καλεί να απαντήσει «ποια η θέση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης ως προς την αντιθεσμική παρέμβαση στο έργο της από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας» και «ποιες οι ενέργειές του με δεδομένο τον θεσμικό του ρόλο για τη διασφάλιση και προστασία του κύρους του υπουργείου Δικαιοσύνης».