Ο Τσίπρας «καμαρώνει» για το φιάσκο στο Eurogroup και προκαλεί: Τέλος τα μνημόνια!
Την ώρα που οι Έλληνες έχουν «γονατίσει» από τα σκληρά μέτρα λιτότητας, την ώρα που οι περισσότεροι νέοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το «τέρας» της ανεργίας και χιλιάδες νοικοκυριά «ακροβατούν» με τη φτώχεια, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήθεν διαπραγματεύεται σκληρά με τους δανειστές, συνεχίζει να προκαλεί δηλώνοντας βέβαιος για το τέλος των μνημονίων.
Σε παράλληλο σύμπαν κινείται μάλλον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία στο Eurogroup κατάφερε να εξασφάλισε μόνο την εκταμίευση της δόσης, η οποία θα κατευθυνθεί στην εξυπηρέτηση των δανείων και τίποτα για την απομείωση του χρέους.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις πρώτες συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς εμφανίστηκε βέβαιος για το τέλος των μνημονίων, λέγοντας μάλιστα, ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει αυτοδύναμα στις αγορές.
Ανοίγοντας τον κύκλο των επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το χρέος μπαίνει σε τροχιά βιωσιμότητας συνδυαστικά με τις αποφάσεις του Εurogroup της 24ης Μαΐου του 2016 και του Εurogroup της 15ης Ιουνίου 2017. Καθώς, όπως διευκρίνισε ο Αλέξης Τσίπρας, το πρώτο όριζε σαφώς ως ανώτατο όριο για την αποπληρωμή των δανείων της χώρας το 15% του ΑΕΠ, ενώ στη τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ορίστηκαν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% μετά το 2023. Συνδυαστικά οι δυο αυτές αποφάσεις συγκροτούν έναν αλγόριθμο, ο οποίος προσδιορίζει τα μέτρα για το χρέος.
Παράλληλα, στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε τη Δευτέρα με τους κ.κ. Θεοδωράκη και Λεβέντη υπογράμμισε τη θετική αντίδραση των αγορών μετά την επίτευξη της συμφωνίας και το κλείσιμο της αξιολόγησης που ανοίγουν τον δρόμο για την έξοδο της χώρας μας σε αυτές (τις αγορές δηλαδή).
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του για το τέλος των μνημονίων, αφού για πρώτη φορά έπειτα από 7 χρόνια δεν θα υπάρξει μνημόνιο. «Η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει αυτοδύναμα στις αγορές», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις σαφείς δεσμεύσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που περιγράφονται στο κείμενο του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και αφορούν στην ανάπτυξη καθώς και στη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, εξέλιξη που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.
Το Κυπριακό, ενόψει της δεύτερης Διάσκεψης της Γενεύης, στις 28 του μήνα, αποτέλεσε το δεύτερο ζήτημα που απασχόλησε τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.
Με γνώμονα την πάγια ελληνική θέση για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως σε αυτή τη συγκυρία πρέπει να αξιοποιηθεί ο ρόλος της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ και ζήτησε σύμπνοια των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου στα εθνικά θέματα.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συνεννόηση και στήριξη από όλα τα κόμματα καθώς τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο σκληρής αντιπαράθεσης, επίσης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στη Γενεύη μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά.
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τις ίδιες θέσεις και κατά τις σημερινές του συναντήσεις, διαδοχικά με τους Δημήτρη Κουτσούμπα, Φώφη Γεννηματά, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση με τον οποίον ολοκληρώνει και τον κύκλο των επαφών του.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ενημερώθηκε αναλυτικά από το πρωθυπουργό την Παρασκευή, καθώς τώρα βρίσκεται εκτός Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει και το υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη το πρωί.