Βουλή καλεί Παπακωνσταντίνου για έλλειμμα-μαϊμού
Tην κλήτευση του πρώην υπουργού Οικονομικών, και νυν Περιβάλλοντος, Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του γενικού διευθυντή της Eurostat Βάλτερ Ράντερμαχερ ζήτησε η επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με επίκεντρο τη διόγκωση του ελλείμματος το 2009 στο 15,4% που κατήγγειλε η πρώην υπάλληλος Ζωή Γεωργαντά και οδήγησε τη χώρα στο μηχανισμό στήριξης και τα άγρια μέτρα.
Με πρωτοβουλία των βουλευτών Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) και του ανεξάρτητου βουλευτή Παναγιώτη Κουρουπλή ενεργοποιήθηκε άρθρο του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο υπουργός ή πρώην υπουργός μπορεί να κληθεί σε υποχρεωτική ακρόαση σε επιτροπή εάν το ζητήσουν ενυπόγραφα τα 2/5 των μελών της.
Οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν, καθώς το αίτημα στήριξαν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που μετέχουν στην επιτροπή Οικονομικών.
Ταυτόχρονα ζητήθηκε να κατατεθεί στην επιτροπή η ηλεκτρονική αλληλογραφία του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου με παράγοντες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας.
Ο Οικονομικός εισαγγελέας διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία ανέλαβε να διενεργήσει η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου, με σκοπό να εξακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελλιών και να εντοπιστεί αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων σε βάρος της οικονομίας.
Σήμερα θα προσέλθουν στη Βουλή για τον ίδιο λόγο, τα έξι καταργημένα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ προκειμένου να υποστηρίξουν τα όσα αναφέρουν σε υπομνήματά τους.
Χθες, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ενημερώνοντας την επιτροπή Οικονομικών υπεραμύνθηκε πλήρως των χειρισμών του και απέρριψε όλες τις κατηγορίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος. «Καμία βάση δεν έχουν οι κατηγορίες για τεχνητή διόγκωση ελλείμματος. Τα στατιστικά έγιναν με βάση τους κανόνες ευρωπαϊκού συστήματος λογαριασμών και σε πλήρη συνεργασία με τη Eurostat. Τα δημοσιονομικά μας στοιχεία για το 2009 αναγνωρίζονται ως πλήρως αξιόπιστα. Να ψάξετε στο διαδίκτυο και στις ξένες δημοσιεύσεις να δείτε αν κάποιος τα αμφισβητεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργίου.
Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ στην επιτροπή, η αύξηση του ελλείμματος από 13,6% στο 15,4% οφείλεται στους κανονισμούς που ζήτησε να εφαρμοστούν η Εurostat.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση του χρέους, ο κ. Γεωργίου είπε ότι «το χρέος αυξήθηκε λόγω της αναταξινόμησης των ΔΕΚΟ, λόγω των συμφωνιών swaps ύψους 5.4 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος ήταν από το swap του 2001 με τη Goldman Sachs, που μεταλλάχθηκε με νέες συμφωνίες».