Ποιος θέλει να δώσει «συγχωροχάρτι» στον Σημίτη

Μια ιδιαίτερα περίεργη κι ένοχη σιωπή πλανάται γύρω από τις ευθύνες και τα πεπραγμένα του Κώστα Σημίτη, τη στιγμή που εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα έχει προκαλέσει σάλο η είδηση ότι οι ελληνικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους εδώ και χρόνια στοιχεία, τα οποία φέρονται να εμπλέκουν τον πρώην πρωθυπουργό σε ύποπτες πληρωμές για εξοπλιστικά προγράμματα.

ΟΣΜΗ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΜΕ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ… ΦΥΛΛΟ!

Το σχετικό θέμα έφερε στο φως της δημοσιότητας η κυριακάτικη «Real News», η οποία κάνει εκτενή αναφορά σε μια «ξεχασμένη» κατάθεση κι ένα έμβασμα που ξεκινά από τις Μπαχάμες και καταλήγει μέσω της Ελλάδας στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η ιστορία ξεκινάει το 2005, όταν ο Μισέλ Ζοσεράν, ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας Thales, η οποία θα αναλάμβανε τον εκσυγχρονισμό έξι συνολικά φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, είχε καταγγείλει τον Κώστα Σημίτη στα γαλλικά δικαστήρια ως αποδέκτη δωροδοκίας.

Για τη ιστορία να σημειωθεί πως ο Ζοσεράν, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, αν και καταδικάστηκε για διαφθορά, συνεργάστηκε με τη γαλλική δικαιοσύνη, αποκαλύπτοντας τις πρακτικές της εταιρείας του σε χώρες όπως η Τουρκία και η Ελλάδα.

Σε ένα απόσπασμα της κατάθεσής του, γινόταν σαφής αναφορά ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε δωροδοκηθεί, προκειμένου η αμερικανική εταιρεία SAIC να πάρει το διαβόητο project ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το C4I.

  • Διαβάστε ΕΔΩ την αποκάλυψη που είχε κάνει πρώτο το Newsbomb.gr στις 11/05/2017 για την εμπλοκή του Κώστα Σημίτη στο σκάνδαλο του C4I

Και κάπου εκεί, αρχίζει η «ομίχλη»: Ενώ ήδη από τις 13 Ιουλίου 2006 οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές είχαν ζητήσει να διερευνηθούν οι δηλώσεις του Ζοσεράν, το εν λόγω απόσπασμα από την κατάθεση του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Thales, επανεξετάστηκε από τη δικαιοσύνη περίπου δέκα χρόνια μετά, το 2016.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την «Real News», στο έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τόσο η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, Ηλιάνα Ζαμανίκα, όσο και ο βοηθός της, Γεώργιος Ευαγγέλου, ζητούν την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία στην υπόθεση με τις φρεγάτες.

Το «αμαρτωλό» έμβασμα από τις Μπαχάμες

Εξάλλου, παράλληλα με την περίεργη αυτή υπόθεση, η εφημερίδα αναφέρεται και σε ένα έμβασμα ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ, το οποίο έγινε από offshore εταιρεία με έδρα τις Μπαχάμες σε λογαριασμό προσώπου του πολύ στενού περιβάλλοντος του Κώστα Σημίτη. Το έμβασμα παρελήφθη από ελληνική τράπεζα ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τη σύμβαση του «αμαρτωλού» C4I. Έμεινε για λίγες ημέρες στον συγκεκριμένο λογαριασμό και στη συνέχεια μεταβιβάστηκε σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό στη Γερμανία.

Όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιες αρχές, το γεγονός ότι το εν λόγω ποσό δεν εμβάστηκε απευθείας από τις Μπαχάμες στη Γερμανία παραπέμπει σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, και εδράζουν το συμπέρασμά τους αυτό σε δύο στοιχεία:

α. Επειδή οι κανόνες ελέγχου στην Ελλάδα ήταν χαλαρότεροι σε σύγκριση με τη Γερμανία και

β. Επειδή ο παραλήπτης είχε «εγγυήσεις» ότι δεν θα υπήρχε ποτέ περίπτωση να ελεγχθεί ποτέ στη χώρα μας

Αμείλικτα ερωτήματα

Στο σημείο αυτό εγείρονται σημαντικά ερωτήματα:

- Γιατί η μαρτυρία του Ζοσεράν για τη φερόμενη δωροδοκία του Κώστα Σημίτη δεν ερευνήθηκε περαιτέρω και έγκαιρα και υπήρξε ολιγωρία ως προς την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης;

- Ποιος και γιατί προσπαθεί να καλύψει τον πρώην πρωθυπουργό σε δύο παράλληλες υποθέσεις που... βγάζουν μάτι;

Στην προκειμένη περίπτωση και με βάση το ρεπορτάζ της εφημερίδας, τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά, γιατί η αίσθηση που δημιουργείται είναι πως κάποιοι επιχειρούν να δουν με ιδιαίτερη και δυσανάλογη επιείκεια τον κ. Σημίτη, σε σύγκριση με τα όσα έπραξε επί της διακυβέρνησής του.

Ήδη, πάντως, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς έχει ανοίξει νέα δικογραφία κατά παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται, μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, να κλητευθεί ως μάρτυρας ο ίδιος ο Μισέλ Ζοσεράν, ενώ θα ζητηθεί και η συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδος για το «αμαρτωλό» έμβασμα.

Ίσως, με αυτό τον τρόπο, έστω και καθυστερημένα ανοίξει ο δρόμος, ώστε να κλητευθεί και ο Κώστας Σημίτης ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης, για να δώσει εξηγήσεις για πολλά, όπως για παράδειγμα το διαβόητο swap της Goldman Sachs, το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, τους χρυσοπληρωμένους και υπερκοστολογημένους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά και για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Το ζήτημα είναι απλό: Θα φτάσει, επιτέλους, το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο, ή θα δοθεί ακόμη μία άφεση αμαρτιών;

Σχετικές ειδήσεις