Πολιτικές «αναταράξεις» από τις αποκαλύψεις για το παράλληλο νόμισμα

«Τρικυμία» στην πολιτική σκηνή προκαλούν οι αποκαλύψεις για το σχέδιο εισαγωγής σε παράλληλο νόμισμα το 2015, στις οποίες προέβη ο σύμβουλος του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, Γκλεν Κιμ.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΖΗΤΑ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΝΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΚΑΙ ΓΚΛΕΝ ΚΙΜ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ - ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΧΕ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Η γνωστοποίηση λεπτομερειών του λεγόμενου «Plan Β» που προέβλεπε μεταξύ άλλων την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων με κουπόνια με τα οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούσαν να εξοφλούν υποχρεώσεις προς την εφορία, προκάλεσε αίσθηση και πολιτικές …παρενέργειες.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία πρότεινε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησε να ενημερώσουν άμεσα την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής σχετικά με «το σχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα για παράλληλο νόμισμα το 2015», ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο σύμβουλός τους, Γκλεν Κιμ.

Επιστολή με το αίτημα για έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής για το θέμα αυτό, κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής και αποστέλλεται και στα κόμματα -πλην της ΧΑ- ώστε να το συνυπογράψουν, εφόσον συμφωνούν.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της ΔΗΣΥ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με πρωτοβουλία του οποίου κατατέθηκε το σχετικό αίτημα: «Εν γνώσει του κ. Τσίπρα, με την καθοδήγηση του κ. Βαρουφάκη, και με μισθό 125.000 ευρώ μηνιαίως, ο σύμβουλος (και) του κ. Τσακαλώτου Γκλεν Κιμ είχε επεξεργαστεί πλήρως, νομικά και τεχνικά, την έκδοση παράλληλου νομίσματος».

Υπενθυμίζεται ότι τις άγνωστες έως τώρα παραμέτρους του εναλλακτικού σχεδίου για παράλληλο νόμισμα, αποκάλυψε ο Γκλεν Κιμ, ο στενός συνεργάτης τού τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος εξακολουθεί να συνεργάζεται και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η κυβέρνηση μελετούσε την προοπτική να δώσει κουπόνια στους δημοσίους υπαλλήλους, σε ποσά ίσα με το 10% του μισθού τους, τα οποία θα χρησίμευαν αποκλειστικά για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία.

Με βάση τα όσα αναφέρονται, το σύστημα θα επεκτεινόταν για πληρωμές και σε άλλους τομείς.

Ο κ. Κιμ είπε επίσης ότι ζητήθηκε από τον ίδιο και την ομάδα του να βρει τον τρόπο που θα εφαρμοζόταν ένα τέτοιο «δημοσιονομικό νόμισμα» στην Ελλάδα.

«Σκεφτήκαμε ότι αυτό το “δημοσιονομικό νόμισμα” έπρεπε να μοιάζει, να μυρίζει και να έχει την ίδια υφή με το ευρώ, χωρίς να είναι», είπε ο Γκλεν Κιμ.

Αυτό το «δημοσιονομικό νόμισμα» που σχεδιαζόταν θα είχε μορφή κουπονιού, αλλά θα χρησιμοποιούνταν μόνο για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία.

Στην αντεπίθεση με «καρφιά» ο Βαρουφάκης

Στην «αντεπίθεση» πέρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τις αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου του Γκλεν Κιμ για ένα σύστημα παράλληλων πληρωμών το οποίο είχε μπει στο τραπέζι των συζητήσεων το 2015.

Ο πρώην υπουργός δημοσίευσε ένα μακροσκελές κείμενο στον προσωπικό του ιστότοπο (www.yanisvaroufakis.eu), παραθέτοντας αποσπάσματα από το βιβλίο του Adults in The Room, το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα και στα ελληνικά.

«Το πρώτο απόσπασμα αφορά την περιγραφή του συστήματος παράλληλων πληρωμών όπως την έκανα ένα βράδυ του Νοεμβρίου 2014 στο διαμέρισμα του Αλέξη Τσίπρα, παρουσία των Νίκου Παππά και Γιάννη Δραγασάκη (το βράδυ που μου έκαναν την πρόταση ανάληψης του υπουργείου Οικονομικών σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ) – και λιγότερο από τρεις μήνες μετά στο υπουργικό συμβούλιο», αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αναφερόμενος στο δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, η οποία αποκάλυψε τα όσα είπε στην ιταλική Βουλή ο Γκλεν Κιμ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αφήνει να εννοηθεί ότι ένα σύστημα παράλληλων πληρωμών, θα ήταν καλύτερο από ένα ακόμα μνημόνιο.

«Η Καθημερινή έχει δίκιο σε ένα: Είτε το παράλληλο σύστημα πληρωμών που σχεδίαζα να εφαρμόσω με την ομάδα μου (της οποίας ο Glenn Kim ήταν επιφανές μέλος) αποτελούσε μια πραγματική εναλλακτική στην συνθηκολόγηση στο 3ο Μνημόνιο που καταστρέφει την χώρα – είτε ήταν μια επικίνδυνη ανοησία. Πίστευα και πιστεύω, όπως πιστεύουν πολλοί άλλοι σοβαροί αναλυτές π.χ. ο Wolfgang Munchau των Financial Times, ότι η ενεργοποίηση του παράλληλου συστήματος πληρωμών ήταν σαφώς καλύτερη επιλογή για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, και για την χώρα μακροπρόθεσμα, από τον ζουρλομανδύα ενός ακόμα Μνημονίου, και όσων άλλων έπονται».

Σχετικές ειδήσεις