Λοβέρδος στην Εξεταστική: Ο Μαρτίνης μου ζήτησε την τροπολογία που επέτρεψε την πώληση του Ντυνάν
Ο κ. Λοβέρδος κατέθετε στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας, την Πέμπτη (13/07/2017), παραπάνω από έξι ώρες. Ο ίδιος είχε ζητήσει να κληθεί από την Επιτροπή ως μάρτυρας, για να απαντήσει σε «αιτιάσεις ανυπόστατες, αντιφατικές και ορισμένες φορές στερούμενες σοβαρότητος» του προφυλακισμένου πρώην προέδρου του Ντυνάν. Ο Ανδρέας Μαρτίνης είχε υποδείξει τον κ. Λοβέρδο ως τον άνθρωπο που έσκαψε το λάκκο του «Ερρίκος Ντυνάν», καθώς άνοιξε το δρόμο για την εκποίηση του κοινωφελούς ιδρύματος σε ιδιωτικά συμφέροντα, με την περίφημη τροπολογία του, λίγο πριν ολοκληρωθεί η θητεία του στο υπουργείο Υγείας.
«Ο Ανδρέας Μαρτίνης μου ζήτησε να κάνω τροπολογία για την πώληση του Ντυνάν» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος και υποστήριξε ότι το έκανε, αφού πρώτα είχε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Κράτους, ότι με ειδική νομοθετική ρύθμιση μπορεί να μεταβληθεί το νομικό καθεστώς του ιδρύματος και να δίνεται η δυνατότητα είτε πώλησης είτε εκμίσθωσης, ως συνόλου. Ο πρώην υπουργός Υγείας επισήμανε ότι προχώρησε σε αυτήν την κίνηση, το 2012, όταν είχαν αποτύχει όλες οι προσπάθειες να σταθεί όρθιο το Ντυνάν.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε, επίσης, ότι εκείνη την περίοδο το νοσοκομείο «βούλιαζε» στα χρέη, την κακοδιαχείρηση, τις υπέρογκες αμοιβές και το υπεράριθμο προσωπικό και υποστήριξε ότι ο Ανδρέας Μαρτίνης αρνείτο κατηγορηματικά να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση εξυγίανσης του πρότειναν. Ερωτηθείς για το αν υπήρχε επιχειρηματικό ενδιαφέρον, απάντησε ότι στον ίδιο δεν είχε εκφραστεί κάποια συγκεκριμένη πρόταση.
Ο ίδιος, πάντως, ο Ανδρέας Λοβέρδος φαίνεται πως είχε φροντίσει να μην μείνει εκτεθειμένος για τους χειρισμούς του, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, οι εκπρόσωποι δηλαδή του υπουργείου Υγείας στο ΔΣ του Ντυνάν. Από τη μία, έστελνε τα πρακτικά της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στην εισαγγελία του Άρειου Πάγου από τις συνεδριάσεις, οι οποίες αφορούσαν στο «Ερρίκος Ντυνάν». Επίσης, όταν ψηφίστηκε η τροπολογία, απέσυρε τους εκπροσώπους του από το ΔΣ, ώστε σε περίπτωση που προχωρήσει ενδεχόμενη πώληση, να μην συνδεθούν με τέτοιου είδους αποφάσεις.
Ως προς την αντιδικία του «Ερρίκος Ντυνάν» και του Ανδρέα Βγενόπουλου, παραδέχθηκε ότι η γνώμη του ήταν να αποσύρει ο Μαρτίνης τη μήνυση κατά του τραπεζίτη, ώστε να επέλθει συμβιβασμός, για να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης. «Με την κατάσταση που επικρατούσε τότε για το συγκεκριμένο νοσοκομείο και χωρίς άδεια καλής λειτουργίας, δεν υπήρχε χρονικό περιθώριο για να περνάει ο καιρός με εκκρεμείς μηνύσεις». Πρόσθεσε ότι «δεν υπήρχε η χρονική αντοχή για να τελεσφορήσουν η δικαστική διαδικασία και έπρεπε να βρεθεί ένα mondus vivedi να ανοίξει και πάλι η χρηματική στρόφιγγα από την τράπεζα στο νοσοκομείο, ώστε να σταθεί όρθιο» και ξεκαθάρισε ότι «η απόφαση αυτή δεν αφορούσε διώξεις για κακουργήματα ή άλλες διώξεις, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να ανακληθούν».
Η απόφαση περί συμβιβασμού λήφθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 και υλοποιήθηκε τον Μάιο του 2012, όταν ο κ. Λοβέρδος δεν ήταν πλέον υπουργός.
Ερωτηθείς για το αν θα ήταν δυνατή η εκποίηση του Ντυνάν, χωρίς την επίμαχη τροπολογία, ο κ. Λοβέρδος απάντησε ότι «δεν εκποιήθηκε τίποτα. Η τροπολογία δεν εφαρμόστηκε» και στην πορεία επανέλαβε αρκετές φορές ότι η δική του τροπολογία «έμεινε αναξιοποίητη».
Ωστόσο, εφόσον το νομικό καθεστώς του Ντυνάν είχε τροποποηθεί με την τροπολογία Λοβέρδου, οι επόμενοι υπουργοί Υγείας δρομολόγησαν την εκποίηση του κοινωφελούς ιδρύματος...
Ως προς τα «κερασμένα» νοσήλια, τέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι «τα νοσήλια ήταν ενός ανδρός αρχή» και ότι ο Μαρτίνης επέμενε να έχει ο ίδιος την απόφαση για τα θέματα αυτά.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)