Εξεταστική για την Υγεία: Η πώληση του Ντυνάν δεν ήταν πλειστηριασμός αλλά συναλλαγή
Ο κ. Κρέτσης σε όλη τη διάρκεια της εξέτασής του επαναλάμβανε ότι «κακοδιαχείριση και πολιτικές ευθύνες υπάρχουν για την κατάντια του νοσοκομείου». Υποστήριξε δε, ότι από την πλευρά των εργαζομένων, η πώληση του Ντυνάν «δεν ήταν πλειστηριασμός, αλλά συναλλαγή» και πρόσθεσε ότι το νοσοκομείο με τη σημερινή του μορφή, έχει χάσει τον κοινωφελή του χαρακτήρα. Η θέση του σωματείου, κατά τον κ. Κρέτση, είναι το Ερρίκος Ντυνάν να γίνει ξανά «Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου» με κοινωφελή χαρακτήρα.
Ερωτηθείς εάν γνώριζε τις καταγγελίες «για αργομισθίες ή δωρεάν νοσήλια» ο κ. Κρέτσης απάντησε ότι δεν είχε προσωπική γνώση ή στοιχεία, αλλά ό,τι άκουγε από φήμες, καθώς και αυτά που είχε συμπεριλάβει στην έκθεσή του ο κ. Λιαρόπουλος. Ωστόσο σε άλλο σημείο της κατάθεσής του υποστήριξε ότι υπήρχαν δωρεάν νοσηλείες και τόνισε ότι «οι πολιτικοί ασέλγησαν στο Ερρίκος Ντυνάν» χωρίς όμως να κατονομάσει κάποιο πολιτικό. Επίσης δήλωσε ότι «το κράτος εφόσον συνδιοικούσε το νοσοκομείο θα όφειλε να έχει γνώση για τα τεκταινόμενα». «Δεν μπορεί να νίπτουν τα χείρας τους» είπε χαρακτηριστικά.
Στην ερώτηση του εκπροσώπου του Ποταμιού, Γιώργου Μαυρωτά, «εάν το προσωπικό του Ντυνάν έχριζε ειδικής μεταχείρισης στα νοσήλια» ο κ. Κρέτσης δήλωσε ότι «υπήρχαν διευκολύνσεις σε εξετάσεις και νοσήλια σε συγγενείς πρώτου βαθμού που δεν είχαν μεγάλη οικονομική δυνατότητα».
Αναφορικά με τα προβλήματα της μισθοδοσίας και απαντώντας σε ερώτηση του εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, υποστήριξε ότι «τα προβλήματα αυτά άρχισαν να γίνονται σοβαρά από τον Σεπτέμβριο του 2010 και το 2012 φαινόταν ότι έπρεπε να βρεθεί λύση γιατί δεν πήγαινε άλλο», ενώ ερωτηθείς «αν έγιναν απολύσεις αφότου πέρασε το νοσοκομείο στην Ημιθέα» ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν έγινε καμία απόλυση». Επίσης, από πριν τον εκπλειστηριασμό του Ντυνάν είχαν ενδιαφερθεί να το αγοράσουν και άλλα νοσοκομεία όπως το «Μετροπόλιταν» το οποίο ωστόσο ζητούσε να γίνουν 500 απολύσεις, κάτι που εύρισκε αντίθετους τους εργαζομένους.
Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, ενημέρωσε το Σώμα πως απέστειλε αίτημα στο υπουργείο Υγείας για να διερευνηθεί αν ο τότε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, είχε προωθήσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την πολυχρήματη έκθεση Λιαρόπουλου.
Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος ήταν ο προηγούμενος μάρτυρας, κατέθεσε σήμερα ένα υπόμνημα στον πρόεδρο της Επιτροπής αναφορικά με το εξώδικο Βγενόπουλου και εξέφρασε τη δυσφορία του προς τον κ. Μπαλωμενάκη ότι ισχυρίστηκε, πως ο επιχειρηματίας Βγενόπουλος «υποδείκνυε τροπολογίες στο υπουργείο Υγείας κατά την περίοδο που ήμουν υπουργός». Το θέμα αυτό, απασχόλησε και στη συνέχεια την Εξεταστική.
Ο κ. Μπαλωμενάκης ενημέρωσε, επίσης, το Σώμα ότι ο Άγγελος Φιλιππίδης, ο οποίος εμπλέκεται στο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, φέρεται να έλαβε αμοιβή από το «Ερρίκος Ντυνάν» ύψους 100.000 ευρώ, για συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Επαναφέροντας το θέμα Βγενόπουλου, αργότερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρίλαος Τζαμακλής, επισήμανε: «Υπήρχε πληροφόρηση ή ενημέρωση για ενδιαφέρον του Βγενόπουλου για το νοσοκομείο;» ρώτησε τον κ. Κρέτσο, ο οποίος απάντησε πως υπήρχε πληροφόρηση ότι ήθελε να το αγοράσει. «Ήταν διακαής πόθος του μακαρίτη το Ερρίκος Ντυνάν» πρόσθεσε. Συνεχίζοντας ο κ. Τζαμακλής, είπε ότι «είχαμε μία παραδοχή» από τον Ανδρέα Λοβέρδο στην προηγούμενη συνεδρίαση της Εξεταστικής, ότι η τροπολογία του δημιούργησε την προϋπόθεση να εκπλειστηριαστεί το νοσοκομείο. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι από τις 12 Ιουλίου του 2011 ο Ανδρέας Λοβέρδος «διέχεε την τροπολογία του», με τον Βγενόπουλο να του στέλνει εξώδικο, περίπου 10 μήνες πριν από την κατάθεση της τροπολογίας. «Βγάλε το κομμάτι μίσθωση και χρηματοδοτική μίσθωση και άσε μόνο το κομμάτι για δυνατότητα περί πωλήσεως» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαμακλής, εξηγώντας το περιεχόμενο του εξώδικου που είχε δεχτεί ο τότε υπουργός Υγείας.
Αναφορικά με την περίοδο Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Κρέτσος απαντώντας σε ερωτήσεις, δήλωσε πως ο Κώστας Μπούρας, διευθυντής του γραφείου του τότε πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, «μας είχε πάρει τον Ιανουάριο του 2014 -όταν πήρε το δάνειο η Πειραιώς- εμένα και τον σημερινό πρόεδρο κ. Κυραντζή και πήγαμε στον Μιχάλη Σάλλα. Εκεί, ο Σάλλας μας είπε ότι η Τράπεζα Πειραιώς πήρε το δάνειο αλλά δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το Ντυνάν αν δεν πάρει τις παραιτήσεις του Δ.Σ. και τις ζήτησε από τον κ. Μπούρα άμεσα. Μπροστά μας ο Σάλλας πήρε τον Γεωργιάδη τηλέφωνο και του είπε ότι θέλει τις παραιτήσεις του ΔΣ».
Επίσης, χαρακτήρισε φωτογραφική την τροπολογία Βορίδη για την ασυλία στα μέλη του ΔΣ του «Ερρίκος Ντυνάν», επισημαίνοντας πως κάποιοι εξ αυτών μεταπήδησαν στην ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε μετά τον πλειστηριασμό.
Θα πρέπει, τέλος, να αναφερθεί ότι ο εκπρόσωπος της ΝΔ στην Επιτροπή Γιώργος Γεωργαντάς ρώτησε τον μάρτυρα «εάν βρέθηκε χθες στη Βουλή και για ποιον λόγο», με τον κ. Κρέτση να παραδέχεται ότι πράγματι βρέθηκε χθες στη Βουλή το απόγευμα και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Αντώνη Μπαλωμενάκη για να συζητήσουν διαδικαστικά θέματα. Τη συνάντηση επιβεβαίωσε και ο κ. Μπαλωμενάκης, εξηγώντας ότι και άλλες φορές έχει δει πρόσωπα που εξετάζονται ως μάρτυρες στην επιτροπή για να συζητήσει μαζί τους θέματα καθαρά διαδικαστικά.
Ο κ. Γεωργαντάς αμέσως μετά την εξέταση του μάρτυρα από τον ίδιον εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατήγγειλε «συνεννοήσεις μαρτύρων προκειμένου να μεθοδευτεί το πόρισμα».
Την επόμενη Τετάρτη (26/07/2017) η Επιτροπή θα εξετάσει τον πρώην υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, μετά την απαίτηση του βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη να εξεταστεί ο μάρτυρας για το «Ερρίκος Ντυνάν», πριν η Εξεταστική διακόψει τις εργασίες της για τον Αύγουστο.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)