Βουλή: Στην Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ αλλά και η τροπολογία για τις ταυτότητες
Το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ εισάγεται την Τετάρτη (26/07/2017) προς συζήτηση και επεξεργασία στην Ολομέλεια της Βουλής.
Πρόκειται για το πρώτο από πέντε συνολικά νομοσχέδια που η κυβέρνηση προωθεί την ψήφισή τους πριν από την ολιγοήμερη διακοπή των εργασιών της Βουλής, λόγω θέρους. Θα ακολουθήσουν, τις επόμενες ημέρες στην Ολομέλεια τα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Παιδείας, του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και του υπουργείου Υγείας.
Το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ διαρθρώνεται σε τέσσερα μέρη και 150 άρθρα και όπως αναφέρει η κυβέρνηση, στόχο έχει να διευκολύνει τη λειτουργία των ΟΤΑ και να δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους, ιδίως εκείνους που εργάζονται σε καθεστώς ομηρίας εδώ και αρκετά χρόνια.
Με τις προωθούμενες διατάξεις συμπληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης και ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων αυτών.
Τα δελτία ταυτότητας
Στο σχέδιο νόμου έχει κατατεθεί σημαντικός αριθμός τροπολογιών, με πιο πρόσφατα κατατεθείσα, τροπολογία με την οποία παρέχεται εξουσιοδότηση στον αρμόδιο υπουργό, να προσθέτει, αν παραστεί ανάγκη, ατομικά στοιχεία, στα δελτία ταυτότητας.
Στην αιτιολογική έκθεση διασαφηνίζεται ότι το γενικό πλαίσιο για τα ατομικά στοιχεία δελτίου ταυτότητας δεν χρειάζεται συμπλήρωση ή τροποποίηση.
Όμως οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι πρόνοιες που πρέπει να λαμβάνει ένα σύγχρονο κράτος για την προστασία και την εξυπηρέτηση των πολιτών και οι απαιτήσεις της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της ελεύθερης διακίνησης πολιτών επιβάλλουν στη διοίκηση να διαθέτει νομοθετική ευλυγισία, αντί να προστρέχει κάθε φορά στην κοινοβουλευτική διαδικασία.
Έτσι με την προτεινόμενη τροπολογία παρέχεται εξουσιοδότηση στον αρμόδιο υπουργό να προσθέτει, αν παραστεί ανάγκη, ατομικά στοιχεία μαζί με αυτά που περιλαμβάνονται στο νόμο 1599/1986. Την τροπολογία υπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας.
Στην έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης αναφέρεται πως με την προτεινόμενη τροπολογία η διοίκηση θα μπορεί κάθε φορά να εναρμονίζει τα απαιτούμενα στοιχεία, ανάλογα με το είδος της ανάγκης που θα ανακύπτει, πχ υγείας των πολιτών. «Κατά το παραπάνω παράδειγμα, ο πολίτης θα μπορεί, σε έκτακτες περιπτώσεις, να λαμβάνει από την πλευρά της πολιτείας άμεσα υπηρεσίες υγειονομικού χαρακτήρα, χωρίς καθυστερήσεις διαγνωστικών ιατρικών πράξεων που ενδέχεται να έχουν επίπτωση στην υγεία του», αναφέρει η έκθεση συνεπειών της ρύθμισης.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ