Τα βρώμικα παιχνίδια για την πώληση του Ντυνάν και το κουκούλωμα του σκανδάλου

Όσο περνούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, τόσο πιο σαφές γίνεται, ότι η Επιτροπή διεξάγεται για το θεαθήναι. Για να είμαστε ακριβείς, η Εξεταστική γίνεται για να μην… γίνει απολύτως τίποτα.

Τα βρώμικα παιχνίδια για την πώληση του Ντυνάν και το κουκούλωμα του σκανδάλου
4'

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Παρακολουθώντας τις καταθέσεις των μαρτύρων για το σκάνδαλο του εκπλειστηριασμού του Ερρίκος Ντυνάν -μάλιστα έχουν ήδη καταθέσει κάποιοι εκ των πρωταγωνιστών όπως Μαρτίνης, Λοβέρδος, Γεωργιάδης- μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό ότι, πίσω από τις πλάτες των ασφαλισμένων και του ελληνικού λαού παίχτηκαν βρώμικα παιχνίδια και συναλλαγές.

Αυτό που επίσης γίνεται αντιληπτό, είναι ότι όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα επιδίδονται σε κινήσεις πολιτικού τακτικισμού, πετώντας ο ένας την ευθύνη στον άλλον, προκειμένου να μην αποδειχθεί τι πραγματικά συνέβη με την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν και τη διαγραφή των υπέρογκων χρεών.

Ως προς το τελευταίο ζήτημα, πάντως, αποκαλυπτικός ήταν ο πρώην υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος κατέθεσε στην Επιτροπή την Τετάρτη (26/07/2017), σε μια συνεδρίαση υψηλών τόνων. Απαντώντας σε ερώτηση για το μνημόνιο μεταξύ Ντυνάν, Τράπεζας Πειραιώς και υπουργείου Υγείας, παραδέχτηκε ότι η ρήτρα εμπιστευτικότητας εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της τράπεζας, για να διεξαχθεί ο πλειστηριασμός ομαλά, οι υπόλοιποι πιστωτές να μην κινητοποιηθούν και τρέξουν να διεκδικήσουν τα περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ που τους όφειλε το νοσοκομείο, ώστε η τράπεζα να μην αναγκαστεί να τους πληρώσει…

«Το μνημόνιο ήθελα να το δημοσιεύσω. Το θεωρούσα τεράστια επιτυχία» δήλωσε, καθώς όπως επαναλάμβανε, πρόσφερε την «καλή του υπηρεσία» στην υπόθεση Ντυνάν, αφού το νοσοκομείο δεν έκλεισε και οι θέσεις εργασίας δεν χάθηκαν.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι και ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε στη δική του κατάθεση ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να σωθούν οι θέσεις εργασίας και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους και ότι ως «έσχατο φάρμακο» έφερε την τροπολογία η οποία επέτρεψε την πώληση του νοσοκομείου.

Διαβάστε ΕΔΩ

Ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε, επίσης, ότι πέραν του πλειστηριασμού, η άλλη λύση ήταν να περάσει το Ερρίκος Ντυνάν στο δημόσιο. Ωστόσο, θεωρούσε τη λύση αυτή λανθασμένη, καθώς θα πέρναγαν και τα υπέρογκα χρέη του. «Άρα θα πληρώναμε και τους προμηθευτές» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ήταν και η εποχή του πάρτι, όπως είπαμε προηγουμένως». Νωρίτερα, είχε υπερασπιστεί τα μέτρα που πέρασε ως υπουργός Υγείας για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και δη για το φάρμακο, όπως οι οριζόντιες μειώσεις των τιμών και το clawback, «γιατί είχαν βγάλει πολλά λεφτά παράνομα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι, αν το δημόσιο αποφασίσει να πάρει σήμερα το Ντυνάν, θα είναι ωφελημένο, καθώς «θα το κάνει με πολύ λιγότερα λεφτά, γιατί δεν θα πληρώσει τους προμηθευτές. Εξακολουθεί να είναι λάθος» κατά τον κ. Γεωργιάδη, εκτός «κι αν κλείσει κάποιο μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής».

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το όψιμο ενδιαφέρον της ΝΔ για το ενδεχόμενο να ενταχθεί σήμερα το Ερρίκος Ντυνάν στο ΕΣΥ, άποψη την οποία επαναλαμβάνουν συχνά πυκνά οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Εξεταστική. Κατά τα άλλα, κόπτονται να αποδείξουν ότι το νοσοκομείο, όταν ήταν Κοινωφελές Ίδρυμα, λειτουργούσε με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή ως ιδιωτική κλινική, γιατί αυτό «δικαιολογεί» την επιλογή της πώλησής του και «αθωώνει» τους χειρισμούς των πρώην υπουργών της ΝΔ.

Σε παρόμοια γραμμή κινείται και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με την κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου να κάνει ό,τι μπορεί για να βγάλει «ασπροπρόσωπο» τον Ανδρέα Λοβέρδο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι προς υπεράσπιση του κ. Λοβέδρου προσέτρεξε χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας «εξαιρετική». «Ωραία, λοιπόν, ο Άδωνις Γεωργιάδης λέει: Ζήτω ο Ανδρέας Λοβέρδος» σχολίασε χαρακτηριστικά το μέλος της Επιτροπής και ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αποδείξει το αντίθετο, ότι δηλαδή υπερίσχυε ο κοινωφελής -δημόσιος με την ευρύτερη έννοια- χαρακτήρας του ιδρύματος, ώστε να καταλογιστούν ευθύνες στους πρώην υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η προσπάθεια αυτή, όμως, φαίνεται σαν δίνει «ελαφρυντικά» στον προφυλακισμένο πρώην πρόεδρο του Ντυνάν και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέα Μαρτίνη, την εγκληματική διαχείριση του οποίου, τόσο στο Ντυνάν όσο και στον ΕΕΣ έχει αποκαλύψει με συνεχή δημοσιεύματα το Newsbomb.gr.

Εν ολίγοις, κάθε πλευρά επιλέγει να δει μία μόνο πλευρά από το πολυεπίπεδο σκάνδαλο του «Ερρίκος Ντυνάν» για χάρη των πολιτικών τακτικισμών. Η αποκάλυψη της αλήθειας, όμως, πρέπει να είναι ολόπλευρη, ώστε ολόπλευρη να είναι και η απόδοση ευθυνών και όχι επιλεκτική, κατά πώς βολεύει την αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων ή το σημερινό συσχετισμό…

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή