Στα «κάγκελα» η κυβέρνηση: Οι αποκαλύψεις Βαρουφάκη «καίνε» τον Τσίπρα
«Φωτιά» έχει πάρει πλέον για τα καλά το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, μετά και τη δημοσιοποίηση νέων αποσπασμάτων από το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη στον κυριακάτικο Τύπο και συγκεκριμένα των γραπτών μηνυμάτων (SMS) που είχε ανταλλάξει ο ίδιος με τον Αλέξη Τσίπρα πριν από το Eurogroup της 11ης Μαΐου 2015.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτει πως μια εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και εκείνος τον ρώτησε αν έχει Plan X. Του απάντησε «Θες να σου κάνω μια παρουσίαση;».
Του απάντησε καταφατικά. Δεν έγινε ωστόσο ποτέ παρουσίαση, αλλά το σχέδιο του το έδωσε. Μάλιστα ο πρώην υπουργός Οικονομικών του είπε χαρακτηριστικά «Διάβασε και κλάψε».
Επίσης ο Βαρoυφάκης ισχυρίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν έτοιμος να δεχθεί το Grexit του Σόιμπλε μέσω μιας πρότασης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Η πρόταση Σόιμπλε και τα SMS για το Grexit
Ο Βαρουφάκης περιγράφει πως λίγο πριν το Eurogroup της 11ης Μαίου του 2015 και ενώ οι συζητήσεις πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο ο Σόιμπλε του παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα του για ένα «τάιμ άουτ» που θα έπαιρνε η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.
Εκείνος μέσα από την συνεδρίαση ενημερώνει σχετικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με sms:
• Βαρουφάκης [16.21]: Ο Βόλφγκανγκ έκανε μια απίστευτη πιρουέτα στη σημερινή μας συνάντηση.
• Τσίπρας [16.22]: Δηλαδή;
• Βαρουφάκης [16.25]: Σου στέλνει μήνυμα για time out...
• Τσίπρας [16.26]: Προτείνει έξοδο ή υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος;
• Βαρουφάκης [16.27]: Το πρώτο μέσω του δεύτερου: Παραδέχεται ότι το Μνημόνιο μας καταστρέφει.
• Τσίπρας [16.30]: Τότε πες του αν το εννοεί, ας συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να γίνει κάτω από τους καλύτερους δυνατούς όρους. Χρηματοδότηση, συναίνεση και αμοιβαία βοήθεια χωρίς πτώχευση.
• Βαρουφάκης [16.35]: Μας προσφέρει τεράστια βοήθεια για τη μετάβαση».
Τα sms που ακολούθησαν
• Τσίπρας [17.50]: Είμαι περίεργος να μάθω τι έχει στο μυαλό του. Πες του και για την άλλη πρόταση να δούμε πώς τη βλέπει.
• Βαρουφάκης [17.51]: ΟΚ. Εχω το πράσινο φως να μιλήσω μαζί του εντελώς εμπιστευτικά για όλα αυτά τα θέματα;
• Τσίπρας [17.53]: Ναι, αλλά πρόσεχε να μην του δώσεις την εντύπωση πως συμφωνείς. Και πρόσεχε να μην το διαρρεύσει.
• Βαρουφάκης [17.53]: ΟΚ. Η γραμμή μας είναι: 1. Μιλάω μαζί του απλά για να διερευνήσω την πρότασή του χωρίς καμία δέσμευση. 2. Αν το διαρρεύσει, θα το αρνηθούμε».
«Εδώ και μήνες ζητάω Ειδικό Δικαστήριο...»
Πάντως, ο πρώην υπουργός Οικονομικών προκαλεί τους πάντες να τολμήσουν ειδικό δικαστήριο. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει: «Εδώ και μήνες ζητάω και απαιτώ και Εξεταστική και αν θέλουν και Ειδικό Δικαστήριο, ακόμα και στρατοδικείο. Ενα φόρουμ όπου θα κατατεθούν στοιχεία και θέσεις για το πώς πτώχευσε η χώρα, πώς συγκαλύφθηκε και βάθυνε με τα μνημόνια αυτή η πτώχευση και πώς το 2015 χάθηκε η ευκαιρία».
Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, ο ίδιος λέει: «Δεν πίστευα ότι ένας σαραντάρης θα υπογράψει ένα χαρτί που καταδικάζει τη χώρα του στη συνέχιση της δουλοπαροικίας. Και μάλιστα όταν εκλέχτηκε για να καταργήσει το μνημόνιο. Σκέφτηκα πως δεν θα θέλει να κρύβεται για τα επόμενα 40 χρόνια της ζωής του. Με μεγάλη μου λύπη τον βλέπω να δανείζεται φράσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, να ταυτίζεται με την τρόικα που ήταν ο εχθρός, απέναντι στον οποίο δημιουργήθηκε ως πολιτική οντότητα».
Εξάλλου, αναφερόμενος στις ημέρες τις ταπεινωτικής συνθηκολόγησης αμέσως μετά το δημοψήφισμα, ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογραμμίζει: «Ο Τσίπρας αλλαξε γνώμη πολύ νωρίτερα όταν αποδέχτηκε την σκληρή λιτότητα και αποποιήθηκε το Plan Β, δίνοντας το πράσινο φως στην τρόικα να κλείσει ρευστότητα και τράπεζες. Αλλαξε γνώμη για λόγους που έχουν να κάνουν με την εξουσία. Τη δήθεν εξουσία. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει λιγότερη εξουσία από τον δήμαρχο Περιστερίου στην Ελλάδα. Αυτό μου δημιουργεί λύπη για τον άνθρωπο Αλέξη Τσίπρα και για άλλους πολύ καλούς ανθρώπους που γνώρισα στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι. Η λύπη για την τύχη της χώρας, βέβαια, είναι μεγαλύτερη και επικαλύπτει όλες τις άλλες».