«Μετωπική» Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή: Ατάκες δηλητήριο και μεγάλη ένταση
ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Και τούτο γιατί το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης στη Βουλή αναλώθηκε στις ανταλλαγές «πυρών» ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να αλληλοξιφουλκούν με ατάκες που μόνο μέλι δεν έσταζαν.
Η ένταση ανάμεσά τους οξύνθηκε, όταν ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει «αδικαιολόγητα νεύρα».
«Γιατί τόσα νεύρα, τι έχετε πάθει;»
«Από τότε που έκλεισε η β' αξιολόγηση και είχαμε μία συμφωνία που ανοίγει δρόμους προοπτικής για την οικονομία και μία συμφωνία για το χρέος που ανοίγει δρόμους και άνοιξαν οι δρόμοι με την πετυχημένη έξοδο της χώρας στις αγορές, δίνετε την αίσθηση, εσείς και οι βουλευτές σας, ότι βρίσκεστε σε κατάσταση νευρικής κρίσης», τόνισε ο πρωθυπουργός.Ειδικότερα, σημείωσε ότι «μέσα σε ενάμιση μήνα έχει ζητήσει τρεις εξεταστικές επιτροπές: Μία για τον Καμμένο -δεν ξέρω αν επιμένετε αλλά τη ζητήσατε, μία για τον Βαρουφάκη ξανά ενώ η πρότασή σας είχε απορριφθεί σε προγενέστερη φάση, και τώρα για τον Μαδούρο της Βενεζουέλας». «Είναι εξαιρετικό ρεκόρ, συνεχίστε έτσι», σχολίασε σκωπτικά.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Δεν είναι μόνο οι εξεταστικές που ζητάτε -πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα για τα σημαντικά ζητήματα του παρόντος όπου υπάρχουν πολιτικά επιχειρήματα να αντιπαρατεθούμε- είναι και η εν γένει συμπεριφορά σας». «Ζητήσατε πριν από μία εβδομάδα από τα αυτοδιοικητικά στελέχη σας να μποϊκοτάρουν μία διαδικασία (σ.σ. τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια) που αφορά στην αυτοδιοίκηση και την παραγωγική ανασυγκρότηση τους, επειδή θα ήταν εκεί ο πρωθυπουργός. Ακόμα-ακόμα δεν διστάσατε να βάλετε απαγορευτικό στα στελέχη σας και στον ίδιο τον ανιψιό σας. Τι έχετε πάθει; Μην ξινίζετε το πρόσωπό σας, εμείς θα έπρεπε να ξινίζουμε το πρόσωπό μας με μία αντιθεσμική συμπεριφορά».
Ο πρωθυπουργός καταλόγισε, ακόμη, στον κ. Μητσοτάκη ότι έφτασε στο σημείο να χάσει και κάθε ίχνος της αστικής ευγένειας που τον διακρίνει κατά τα άλλα, όπως είπε. «Φτάσατε στο σημείο την ημέρα των γενεθλίων μου, αντί για ευχές να μου απευθύνετε ύβρεις, ότι είμαι ψεύτης και κλέφτης», υπογράμμισε.
«Τα νεύρα δεν κάνουν καλό», σχολίασε ο κ. Τσίπρας για τον πρόεδρο της ΝΔ και τον «παρότρυνε» αντί να ανακαλύπτει κάτι κάθε τόσο και να ζητά μία εξεταστική κάθε δεκαπέντε μέρες, «μήπως να φτιάχνανε στην Πειραιώς μία εξεταστική επιτροπή για να ανακαλύψετε την αιτία που σας προκαλεί τόσα νεύρα;». «Γιατί τα νεύρα, στο τέλος, δεν θα σας οδηγήσουν σε καλό», κατέληξε.
«Χρειάζεστε διακοπές!»
Ανταπαντώντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να γίνει η χώρα της πραγματικής αξιοκρατίας και των ίσων ευκαιριών, με ένα τολμηρό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων», ενω απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό του είπε χαμογελώντας: «Νομίζω κ. Τσίπρα, χρειάζεστε επειγόντως διακοπές!».
Το… δώρο γενεθλίων
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας στις επικρίσεις του πρωθυπουργού, για την πληθώρα των τροπολογιών που είχε φέρει η αξιωματική αντιπολίτευση παλαιότερα στη Βουλή.
Τότε ο ίδιος σήκωσε έναν πάκο με κόλλες Α4 και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα του είπε χαμογελώντας: «Σας έχω ένα δεύτερο δώρο για τα γενέθλιά σας κ. Τσίπρα, τις 159 τροπολογίες που καταθέσατε μέσα σε δύο μήνες. Τις καταθέτω στα πρακτικά. Οι τροπολογίες είναι ρουσφέτια της εκλογικής σας πελατείας»».
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους γραμματείς της Βουλής να καταθέτουν στα πρακτικά τον πάκο με τις τροπολογίες, ενώ την ίδια στιγμή δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που έσκασαν στα γέλια με την κίνηση του προέδρου της ΝΔ.
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο
Με 149 ψήφους, από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, εγκρίθηκε επί της αρχής του από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση.
Κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας που διεξήχθη με αίτημα της ΝΔ, επί της αρχής, επί πέντε άρθρων και επί της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Καμμένος, καταψήφισε το άρθρο 3 για το ακαδημαϊκό άσυλο.
Το άρθρο, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση».
Πώς ψήφισαν τα κόμματα
Η ΝΔ και το Ποτάμι καταψήφισαν όλα τα άρθρα, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε «όχι» σε όλα τα άρθρα, πλην του 34 που αφορά στην επιλογή, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μεταπτυχιακών φοιτητών, το οποίο και υπερψήφισε.
Το ΚΚΕ ψήφισε «όχι» επί της αρχής, «παρών» στο άρθρο 3 για το ακαδημαϊκό άσυλο και «όχι» στα υπόλοιπα, τα οποία τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία.
Η Χρυσή Αυγή ψήφισε «όχι» επί της αρχής και «παρών» στο άρθρο 15 για την ανάδειξη πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων και στο άρθρο 34.
«Παρών» σε όλα τα άρθρα είπε η Ένωση Κεντρώων.
Το τελικό αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας είναι:
- Επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με 149 θετικές ψήφους έναντι 104 «κατά» και 5 «παρών».
- Το άρθρο 3 (ακαδημαϊκές ελευθερίες-επαναφορά ασύλου) με 148 «ναι» έναντι 98 «κατά» και 12 «παρών» ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία.
- Το άρθρο 15 (ανάδειξη πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων) ψηφίσθηκε με 148 «ναι» έναντι 89 «κατά» και 20 «παρών».
- Το άρθρο 32 (διαδικασία ίδρυσης ΠΜΣ) ψηφίσθηκε με 149 θετικές ψήφους έναντι 104 «κατά» και 5 «παρών».
- Το άρθρο 34 (επιλογή φοιτητών σε ΠΜΣ) ψηφίσθηκε με 163 «ναι» έναντι 74 «κατά» και 21 «παρών».
- Το άρθρο 36 (διδασκόντων σε ΠΜΣ) ψηφίσθηκε με 149 θετικές ψήφους, έναντι 104 «κατά» και 5 «παρών».
Επίσης, η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης με αριθμό 1177/ειδικό 119 «Τροποποίηση-συμπλήρωση διατάξεων του Κώδικα Συμβολαιογράφων (ν. 2830/2000) και επανακαθορισμός του νομοθετικού πλαισίου των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων» ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία με 149 θετικές ψήφους, έναντι 104 αρνητικές και 5 «παρών».
Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν και τα υπόλοιπα άρθρα, όπως, επίσης, κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί του συνόλου το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.