Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει την Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση
Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy, στο πλαίσιο της παροχής τεχνικής βοήθειας από την Expertise France στον τομέα των διοικητικών μεταρρυθμίσεων. Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, θα πραγματοποιήσει την εναρκτήρια ομιλία και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Γρηγόρης Θεοδωράκης, θα παρουσιάσει τους άξονες της Εθνικής Στρατηγικής.
Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019» αποβλέπει στην ορθολογική ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης, στον εξορθολογισμό των δομών και της λειτουργίας του δημοσίου και εστιάζει στη βέλτιστη αξιοποίηση των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων.
Παράλληλα, η «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019» ενσωματώνει πολιτικές για:
· την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής,
· την προστασία ευάλωτων κοινωνικά ομάδων,
· την επαγγελματική σταδιοδρομία των δημοσίων υπαλλήλων με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας,
· την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας,
· τη σταδιακή μετάβαση στην ψηφιακή Δημόσια Διοίκηση.
Όπως τονίζει το αρμόδιο υπουργείο, η Διοικητική Ανασυγκρότηση αποτελεί βασική προϋπόθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και της αναπτυξιακής της προοπτική. Οι επιχειρούμενες αλλαγές στόχο έχουν να καταστήσουν το Δημόσιο ανεξάρτητο, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό, στην κατεύθυνση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης, της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της βελτίωσης του παραγόμενου διοικητικού έργου.
Η «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017 -2019» αναπτύσσεται σε δύο βασικούς άξονες:
· Διοικητική Ανασυγκρότηση
· Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.
Η Διοικητική Ανασυγκρότηση αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας στο εσωτερικό της διοίκησης με την εισαγωγή ανοιχτών, αντικειμενικών διαδικασιών, οι οποίες απαντούν στα προβλήματα υποστελέχωσης και ανορθολογικής κατανομής προσωπικού.
Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς πολίτες και επιχειρήσεις, με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, έχοντας ενσωματώσει τις διεθνείς καλές πρακτικές στη χρήση Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και τις πολιτικές για τα ανοιχτά δεδομένα.