Μέρκελ: Όλα θα κριθούν από την Τρόικα

Κοινή συνέντευξη τύπου Μέρκελ - Παπανδρέου

Από τη στάση της Τρόικα θα κριθούν οι αποφάσεις μας, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου στο Βερολίνο.

Η κ. Μέρκελ, αν και είπε ότι θέλει μια ισχυρή Ελλάδα και η Γερμανία θα εκφράσει την αλληλεγγύη της, κάλεσε την Αθήνα να αναλάβει τις υποχρεώσεις της.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στην ομάδα δράσης της Ε.Ε υπό τον κ. Ράιχενμπαχ, που βρίσκεται στην Ελλάδα, προκειμένου να βοηθήσει στην ανάκαμψη της χώρας.

«Είναι ωραίο να κόβετε από παντού, αλλά χρειάζεται και ανάπτυξη», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, η οποία εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι, η γερμανική Βουλή θα εγκρίνει τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Πάντως παραδέχθηκε ότι, οι Έλληνες έχουν αναλάβει μεγάλο βάρος, για το οποίο «ίσως δεν ευθύνεται άμεσα».

Σε αχαρτογράφητα νερά

Την ισχυρή πολιτική βούληση της Ελληνικής κυβέρνησης για πιστή εφαρμογή των ληφθέντων μέτρων και αναδιάρθρωση της οικονομίας επανέλαβε ο κ. Παπανδρέου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια πρωτοφανή κρίση, για «αχαρτογράφητα νερά» στα οποία βρίσκεται η χώρα μας και αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος άφησε αιχμές για την κατά καιρούς «κακοφωνία στην Ευρώπη» χαρακτήρισε θετικό γεγονός την παραμονή κλιμακίου παροχής τεχνογνωσίας στην Αθήνα.

«Η Ελλάδα πέραν της αντιμετώπισης της κρίσης, θα αναδείξει και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τόσο για να σταθεί στα δικά της πόδια, όσο και για να συνεισφέρει σε μια ισχυρή Ευρώπη », υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.