Ομιλία Τσίπρα στην Πνύκα: Αυτή την Ευρώπη πρέπει να την αλλάξουμε
Στη σκιά της Ακρόπολης, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας σε όλο τον κόσμο για δημοκρατική επανίδρυση Ευρώπης.
«Η κρίση μετεξελίχθηκε σε κρίση δημοκρατίας και προοπτικής. Διεύρυνε τις ανισότητες μεταξύ κρατών μελών και μεταξύ των πολιτών στο εσωτερικό των κρατών μελών και απομάκρυνε την Ευρώπη από τις ιδρυτικές της αξίες, μετατοπίζοντας τα κέντρα αποφάσεων πίσω από κλειστές πόρτες άτυπων οργάνων που δε λογοδοτούν στους Ευρωπαίους πολίτες», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Περάσαμε από την Ευρώπη των πολιτών, στην Ευρώπη των τραπεζών. Μια Ευρώπη που δεν εμπνεει και αφήνει χώρο στο σκοτάδι της ακροδεξιάς. Αυτή την Ευρώπη πρέπει να την αλλάξουμε».
Ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στο Εμάνουελ Μακρόν τόνισε την ανάγκη «να αναστοχαστουμε πάνω στην ιστορία και να ξανασχεδιάσουμε το μέλλον της Ευρώπης. Διότι σήμερα δεν αμφιβάλλει πια κανείς ότι αυτή είναι η πολιτική και ηθική υποχρέωση της δικής μας γενιάς».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε πως η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει εάν θέλει να επιζήσει, προσθέτοντας πως η αδράνεια θα σημάνει και την παρακμή της. «Ανάγκη ισχυρής Ευρώπης, όχι ως δύναμη επιβολής αλλά ειρήνης και ασφάλειας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
«Να αλλάξουμε Ευρώπη σε κατεύθυνση δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και προόδου. Γιατί μόνο έτσι θα έχει μέλλον, στηριγμένη στους λαούς της. Ο Μαρξ χαρακτήρισε την εξέγερση της κομούνας του Παρισίου ως έφοδο στον ουρανό. Εμείς χρειαζόμαστε σήμερα μία δημοκρατική και ειρηνική έφοδο αλλά όχι στον ουρανό, στη Γη. Εκεί όπου οι Ευρωπαίοι εργάζονται, παράγουν και καινοτομούν, αλλά και δυσπιστούν. Να σχεδιάσουμε και να παρουσιάσουμε στους λαούς μας ένα φιλόδοξο σχέδιο για το κοινό μας αύριο που θα έχει θεμέλια στις κοινές αξίες του χθες και θα απαντά στις ανάγκες του σήμερα».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως οι ευρωπαϊκοί υπερεθνικοί θεσμοί στους οποίους εκχωρείται η δημοκρατία από κράτη - μέλη, να καταστούν υπερεθνικοί θεσμοί δημοκρατικής εκπροσώπησης. «Οργανική ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει όσο παραμένει νομισματική και όχι οικονομική ένωση, δηλαδή όσο δε γίνεται πολιτική ένωση. Η Ευρωζώνη θα πρέπει γρήγορα να μετατραπεί από θεσμό ενισχυμένης συνεργασίας σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύης», σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε την ανάγκη εκδημοκρατισμού της ευρωζώνης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τάχθηκε ανοιχτά υπέρ ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης που, όπως είπε, που θα υπόκειται σε λογοδοσία δημοκρατική όπως κάθε υπουργός Οικονομικών. «Πρέπει να αναχαιτίσουμε φορολογικό ανταγωνισμό ανάμεσα στα μέλη και να επιτρέψουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο στις κυβερνήσεις, για να τηρούν στόχους αλλά και να εφαρμόζουν το πρόγραμμα για το οποίο έχουν εκλεγεί. Γιατί η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να έχει λόγο ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης. Θα πρέπει να έχουμε κοινά εργαλεία πολιτικής. Κοινό προϋπολογισμό. Κοινό τρόπο διαχείρισης του χρέους των κρατών-μελών».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως πρέπει να υπάρχει και υπουργός Κοινωνικής Συνοχής στην Ευρωζώνη.
«Μπορούμε να ενισχύσουμε πλαίσιο Δημοκρατίας. Δε μπορεί μόνοι ο υπουργός Οικονομικών ή ο υπουργός Κοινωνικής Συνοχής της Ευρωζώνης να αποφασίζουν πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά να υπάρχει λογοδοσία. Να υπάρξει κοινοβούλιο Ευρωζώνης με ουσιαστικό ρόλο και αναλογική εκπροσώπηση από κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Με ενότητα, στοχασμό, θάρρος, δημοκρατική θέληση και με σημαία τις αξίες της αθηναϊκής δημοκρατίας, της γαλλικής επανάστασης και του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, πρέπει αυτή την Ευρώπη να την αλλάξουμε».