Τσίπρας στο υπουργικό: Χρειάζεται εγρήγορση και στοχοπροσήλωση
«Βρισκόμαστε σε εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο με ιστορικά χαρακτηριστικά. Χρειάζεται εγρήγορση και απόλυτη στοχοπροσήλωση», διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.
Έστειλε σαφές μήνυμα στους υπουργούς της κυβέρνησης ότι μέχρι τον Νοέμβριο θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί η μεγάλη πλειονότητα των προαπαιτουμένων για την γ’ αξιολόγηση, «ώστε να μην υπάρχει κανένα πάτημα για όποιον θέλει να δει την διαδικασία να καθυστερεί». Έκανε λόγο για δυσκολίες, «που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε» και ζήτησε δουλειά, με προσήλωση, τις επόμενες ημέρες.
Απευθυνόμενος στους υπουργούς, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε με έμφαση για την αναγκαιότητα εντατικοποίησης της δουλειάς τους επόμενους μήνες, «γιατί είναι μία περίοδος που θα κρίνει πολλά για την πορεία της χώρας στη μετά μνημονίων εποχή». «Έχουμε ευθύνη να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες των πολιτών. Η ευθύνη αυτή δεν συγχωρεί ολιγωρίες και παραβλέψεις», δήλωσε και επέστησε την προσοχή για τη βελτίωση των όποιων αρρυθμιών παρουσιάζονται στο κυβερνητικό έργο και στην αναγκαιότητα περαιτέρω βελτίωσης του επιπέδου της δουλειάς σε κάθε υπουργείο.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η χώρα βαδίζει προς το τέλος μίας δύσκολης περιόδου, που όμως δεν θα έρθει ως φυσικό επακόλουθο αλλά ως αποτέλεσμα κοπιώδους προσπάθειας, επίμονης διαπραγμάτευσης και «αποτέλεσμα της εντολής που μας έδωσαν οι πολίτες το 2015», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι απλά ένα ημερολογιακό ορόσημο, αλλά μια διαδικασία περάσματος από την οικονομική καχεξία στη δυναμική ανάπτυξη, την ανασυγκρότηση της παραγωγής, την ανάκτηση της εργασίας και τη θεμελίωση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για σημαντικά βήματα που έχει κάνει η χώρα, η οποία και έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Επενδύσεις με προσήλωση στους νόμους και το Σύνταγμα
Αναφερόμενος στις επενδύσεις, στο φόντο των εξελίξεων που προέκυψαν την περασμένη εβδομάδα στις υποθέσεις της Eldorado, της Fraport και του Ελληνικού, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Υπογράμμισε, ωστόσο, με νόημα ότι «τα σχέδια προχωρούν με προσήλωση στην κείμενη νομοθεσία, στους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας, στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος».
«Εργαζόμαστε ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτό το θετικό momentum που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως «είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εγγυηθούμε κάτι τέτοιο, διότι δεν αφήσαμε τη χώρα επί ξύλου κρεμάμενη», εξηγώντας ότι η κυβέρνηση διεκδίκησε για το χρέος και πήρε μια λύση που διασφαλίζει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
«Οπισθοδρομικό μπλοκ έκρυβε το αντικοινωνικό του μένος πίσω από τους δανειστές»
Παράλληλα, απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας: «Δεν δεσμευτήκαμε σε θηριώδη και ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως έκαναν οι άλλοι που τώρα έχουν και το θράσος να πουλάνε στο λαό υποσχέσεις για μείωσή τους». Και έθεσε το ερώτημα «γιατί αλήθεια δεν το έκαναν όταν ήταν στη διακυβέρνηση;».
«Είναι σαφές, ότι η χώρα αλλάζει κατεύθυνση και προσανατολισμό» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και σχολίασε ότι «η εξέλιξη αυτή δεν αρέσει σε ορισμένους», γιατί δεν συνάδει με τις πολιτικές τους επιδιώξεις, το σχέδιο και την ιδεολογία τους. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο σχέδιο και την ιδεολογία «ενός οπισθοδρομικού μπλοκ που στήριζε και συμμετείχε στις κυβερνήσεις της περιόδου 2010-2014, αλλά έκρυβε το αντικοινωνικό του μένος, πίσω από τους δανειστές».
«Όμως όσο η κρίση περνάει οι μάσκες πέφτουν» είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι τα μέτρα που συγκρότησαν τον πυρήνα των μνημονίων, αποτελούν και επίσημα το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ και ότι πάντα αυτό ήταν το πολιτικό της πρόγραμμα.
Δύσκολη υπόθεση η απορρύπανση του Σαρωνικού
Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα των τελευταίων ημερών, τη ρύπανση του Σαρωνικού από πετρελαιοκηλίδα μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία «δύσκολη υπόθεση», ωστόσο διαβεβαίωσε ότι «έχουν κινητοποιηθεί όλοι οι συναρμόδιοι φορείς και όλα τα διαθέσιμα μέσα».
Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο και μίλησε για «εύλογο αίσθημα ανησυχίας» στους πολίτες της Αττικής και όχι μόνο».
Διαμήνυσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν θα ενεργήσει με γνώμονα τις πρόσκαιρες εντυπώσεις, αλλά με βάση την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ