Πετρελαιοκηλίδα και προαπαιτούμενα «σπρώχνουν» τον Τσίπρα σε ανασχηματισμό

Με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο μοιάζει να βρίσκεται πλέον ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βλέπει πλέον πως είναι αδύνατο να περιορίσει την πολιτική ζημία που προκάλεσαν τόσο οι χειρισμοί του υπουργείου Ναυτιλίας στη διαχείριση της πετρελαιοκηλίδας στο Σαρωνικό, όσο και το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, που πιέζουν την Ελλάδα να κλείσει μέσα σε ενάμισι περίπου μήνα 95 προαπαιτούμενα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΓΚΡΙΝΙΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΘ «ΞΕΘΩΡΙΑΣΕ» ΑΠΟΤΟΜΑ

Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως δεν αποκλείεται τελικά ο πρωθυπουργός να παίξει το «χαρτί» του ανασχηματισμού πολύ πιο σύντομα από το αναμενόμενο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί εντός των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι το γεγονός ότι ξ χθεσινή (18/09/2017) συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά βαρύ κλίμα, με τον κ. Τσίπρα να μοιάζει πλέον ανήμπορος, αφενός να μετριάσει τις γκρίνιες σε ό,τι αφορά το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας, αφετέρου να κεφαλαιοποιήσει το αφήγημα της 82ης ΔΕΘ, το οποίο κατέρρευσε από το πρώτο κιόλας εικοσιτετράωρο.

Τα διθυραμβικά σχόλια των προηγούμενων εβδομάδων από πολλά στελέχη της συγκυβέρνησης για το «success story» αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας έχουν πλέον αντικατασταθεί από έντονη κατήφεια και εσωστρέφεια. Και τούτο έρχεται ως συνέπεια της διαχειριστικής ανικανότητας που επιδεικνύει το παρόν κυβερνητικό σχήμα, κυρίως ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη.

Κατά πληροφορίες, πάντα, ο κ. Τσίπρας είναι εξοργισμένος με την ραθυμία που επιδεικνύουν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, ιδίως όσα από εκείνα εμπλέκονται στη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης και καλούνται να τηρήσουν πιστά τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα των Θεσμών.

Η προειδοποίηση που απηύθυνε ο ίδιος για «περισσότερη δουλειά» και «στοχοπροσήλωση» αποτελεί έμμεση απειλή προς το Υπουργικό Συμβούλιο ότι το σενάριο του ανασχηματισμού παραμένει πάνω στο τραπέζι του Μαξίμου.

Αντιπερισπασμός με δημοσκοπήσεις

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί – για πολλοστή φορά – να μετατοπίσει το πολιτικό ενδιαφέρον στο πεδίο μιας σφοδρής αντιπαράθεσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, με φόντο τις δημοσκοπήσεις.

Η προσπάθεια του Μαξίμου, όπως εκτιμούν καλά πληροφορημένες πηγές, να επικαλεστεί τις δημοσκοπήσεις και να πείσει τον κόσμο ότι αυτές έχουν αρνητικά μηνύματα για τη ΝΔ και αντίστοιχα θετικά για την κυβέρνηση, πέφτουν κι αυτές στο κενό.

Κατ’ αρχάς, η συζήτηση αυτή είναι από μόνη της ανούσια, ιδίως όταν όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα όπου οι δημοσκοπήσεις δεν χρησιμοποιούνται ως στατιστικά εργαλεία καταγραφής του πολιτικού κλίματος αλλά και του «σφυγμού» της κοινωνίας, αλλά ως όπλα προπαγάνδας και εκμετάλλευσης των πολιτικών συγκυριών.

Εάν σε αυτό προστεθεί και το γεγονός ότι ο κόσμος βιώνει τη δική του «τραγωδία» καθημερινά με το τι θα εξασφαλίσει για τα προς το ζην, είναι απορίας άξιο ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για τέτοιους είδους ψεύτικες αντιπαραθέσεις.

Όμως η κυβέρνηση επιλέγει ξανά να παίξει το παιχνίδι του φτηνού εντυπωσιασμού: με μια δημοσκόπηση που διενήργησε πρόσφατα εταιρεία η οποία δεν εμφανίζεται στο σύστημα πιστοποίησης, επιχειρείται να διαστρεβλωθεί για ακόμη μία φορά η πραγματικότητα και να σηκωθεί πολιτική «σκόνη».

Ωστόσο, το νέο γκάλοπ δεν αντιμετωπίζεται με χαλαρότητα από τη ΝΔ, η οποία αποφάσισε τελικά να προσφύγει στο ΕΣΡ, κάνοντας λόγο για «δημοσκόπηση – φάντασμα».

Σχετικές ειδήσεις