ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη: Ακραία νεοφιλελεύθερη η ατζέντα του για την Παιδεία
Στην ανακοίνωση αναφέρεται «ανατριχιαστικά μέτρα μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης ατζέντας ανέπτυξε ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την παιδεία στη Θεσσαλονίκη. Πανεπιστήμια ιδιωτικά με τροποποίηση του Συντάγματος. Κρατικά πανεπιστήμια που θα λειτουργούν σαν επιχειρηματικοί οργανισμοί με δημόσια χρηματοδότηση ανάλογα με την "απόδοσή" τους».
Προσθέτει δε η Κουμουνδούρου: «Σχολεία "με ελευθερία στην οργάνωση, τη διαχείριση πόρων, την επιλογή διδακτικού προσωπικού". Δηλαδή, σχολεία που θα λειτουργούν με χορηγούς ή με τη συνδρομή των γονιών και οι εκπαιδευτικοί θα προσλαμβάνονται από διευθυντές μάνατζερ. Διακήρυξε επίσης και το «αξιολόγηση παντού» για να μας θυμίσει τις δικές του νομοθετικές ρυθμίσεις για την αξιολόγηση, ως υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που οδηγούσε σε απόλυση το 15% των υπαλλήλων στο Δημόσιο».
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «εφιαλτικές μνήμες» που έρχονται «στο νου από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ 2009 - 2014» και τονίζεται: «Δεν ξεχνούμε: τις κατά 35% περικοπές στη δημόσια χρηματοδότηση, το κλείσιμο χιλιάδων σχολικών μονάδων, τη διάλυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, την εφαρμογή της τιμωρητικής αξιολόγησης, τις διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών, διοικητικών πανεπιστημίων και σχολικών φυλάκων, την υποχρεωτική αργία και πολλά άλλα που οδήγησαν τη δημόσια εκπαίδευση σε κατάρρευση και τους εκπαιδευτικούς σε απόγνωση».
Καταλήγοντας ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Όσο ο κ. Μητσοτάκης δείχνει το αποκρουστικό του πρόσωπο για τα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια, τόσο μας πείθει πόσο ακόμα περισσότερο καταστροφική θα ήταν η παραμονή της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, αλλά και πόσο αναγκαία και ανακουφιστική για την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς ήταν η πολιτική αλλαγή του 2015. Είμαστε σίγουροι πως οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές, αλλά και όλος ο ελληνικός λαός που βίωσαν αυτή την πολιτική, δεν θα επιτρέψουν να επαναληφθεί ένα ακόμη ακραίο νεοφιλελεύθερο πείραμα σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης».
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ