Βουλή - Μητσοτάκης: Θα εμφανιστεί ο κ. Τσίπρας ή θα παραμείνει κρυμμένος;
Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ανέφερε: «Τι είπαν 12 φορές και σε 21 λεπτά συνομιλίας ο υπουργός Άμυνας με τον ισοβίτη, Γιαννουσάκη;». Πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα, όπως εάν ο κ. Τσίπρας είχε προηγούμενη ενημέρωση από τον κ. Καμμένο για την επικοινωνία του με τον Γιαννουσάκη. Επίσης, αν ο κ. Καμμένος είχε έγκριση από τον πρωθυπουργό.
«Αν ο κ. Τσίπρας γνώριζε, είναι απολύτως συνυπεύθυνος σε μία βαριά θεσμική εκτροπή. Αν δεν γνώριζε έπρεπε να έχει ήδη αποπέμψει τον υπουργό του», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Συνεχίζοντας είπε ότι «ο κ. Καμμένος, με την κομψότητα που τον διακρίνει, είχε πει αν έχουμε τα άντερα να κάνουμε προανακριτική επιτροπή ή πρόταση μομφής. Του επιστρέφουμε την πρόκληση. Αν αισθάνεται καθαρός, ας ζητήσει εκείνος τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να φωτιστεί κάθε πτυχή της υπόθεσης. Θα έπρεπε πρώτος εκείνος να το ζητήσει. Αυτός όμως είναι ο κ. Καμμένος. Υβρίζει εκ του ασφαλούς και καλύπτεται πίσω από τη βουλευτική του ασυλία».
Απευθυνόμενος προς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ανέχεστε τις κακόγουστε φιέστες του κ. Καμμένου, τον προκλητικό τρόπο ζωής του, αλλά να ανέχεστε προσπάθεια ανάμειξης στη Δικαιοσύνη, αυτό πάει πολύ». Ρώτησε δε, «θα εμφανιστεί σήμερα ο κ. Τσίπρας ή θα παραμείνει κρυμμένος, όπως κρύβεται δύο εβδομάδες τώρα, από την στιγμή που χτύπησε το Σαρωνικό μία πρωτοφανής οικολογική καταστροφή;».
Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό, θύμισε παλαιότερη φράση του κ. Καμμένου ότι «με τον Τσίπρα θα πάμε μέχρι τέλους», για να καταλήξει «στο εξής δεν θα αναφέρομαι σε κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, αλλά σε κυβέρνηση Καμμένου - Τσίπρα».
Την ίδια ώρα, επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα και για την «κάλυψη» που, όπως είπε, προσφέρει στον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, όσον αφορά στην ρύπανση του Σαρωνικού και ρώτησε «αν είναι η εμπλοκή του στην υπόθεση Καμμένου που τον εμποδίζει να τον αποπέμψει».
Η έρευνα για την υπόθεση ΝΟΟR-1 πρέπει να συνεχιστεί και να φθάσει μέχρι το τέλος και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Στις δημοκρατικές χώρες, όμως, τις αποφάσεις αυτές τις παίρνει η Δικαιοσύνη και όχι ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης ή ο Καμμένος».
Απαντώντας σε επιχειρήματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, είπε ότι το Σύνταγμα προβλέπει την εξεταστική επιτροπή ως μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου και απόδοσης πολιτικών και όχι ποινικών ευθυνών. Γι’ αυτό και η Βουλή εξετάζει άλλες υποθέσεις που παράλληλα εξετάζει η Δικαιοσύνη.
«Είστε εκτεθειμένοι, πολιτικά ανέντιμοι και ευάλωτοι. Εμείς έχουμε ψηφίσει όλες τις προτάσεις για εξεταστικές επιτροπές, ακόμη και αυτές που αφορούσαν υποθέσεις της ΝΔ, ενώ εσείς δεν έχετε ψηφίσει καμία. Τα επιχειρήματά σας είναι προφάσεις εν αμαρτίαις», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Θεωρείτε ότι δεν υπάρχει ζήτημα; Οι συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας προκαλούν κάθε δημοκρατικό πολίτη».
Αναφερόμενος στο λιμενικό υπάλληλο που εμπλέκεται στην υπόθεση, είπε πως «καταγράφηκε να λέει ευθέως ότι επιδίωξή του είναι να πληγεί ο Μητσοτάκης και να κυβερνά για 10 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ. Και ο αρμόδιος υπουργός δεν έχει κινήσει δίωξη εναντίον του. Είναι όμως ο ίδιος υπουργός που μένει στην καρέκλα του, ενώ έχει μαυρίσει ο Σαρωνικός».
Πού χάθηκε το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται να υπερψηφίσει την πρόταση γιατί θα διαρραγεί η κυβερνητική συνοχή και θα πέσει η κυβέρνηση και θα χάσουν τις καρέκλες τους.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι στο εξής η ΝΔ δεν θα ψηφίζει νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση αν δεν έχουν συνολικά τη στήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Στο εξής ό,τι έρχεται προς ψήφιση θα πρέπει να έχει τη στήριξη όλης της πλειοψηφίας. Αφού διαλέξατε Καμμένο, θα πάτε μέχρι το τέλος με τον Καμμένο».
Καταλήγοντας είπε ότι «η χώρα βρίσκεται σε έναν θεσμικό κατήφορο. Είναι χρέος όλων μας να προστατεύσουμε τη νομιμότητα και τους δημοκρατικούς θεσμούς, είναι χρέος μας να δείξουμε ότι δεν γίνονται συνταγματικές εκπτώσεις. Η υπόθεση Καμμένου δεν επιτρέπεται να δηλητηριάζει τον δημόσιο βίο». Και κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και να μην γίνουν συνένοχοι σε μία σκοτεινή υπόθεση.