Η εργασιακή εφεδρεία, οι απολύσεις και ο… Μάνος!
Έντονες αντιδράσεις σε φορείς, συνδικάτα, την κοινωνία ακόμη και στα ίδια τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ, έχουν προξενήσει οι επερχόμενες απολύσεις στο δημόσιο μέσω της ενεργοποίησης του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας.
Η επιλογή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να υιοθετήσει μόνο τον τίτλο «εργασιακή εφεδρεία», αλλάζοντας ριζικά την πρόταση που ήδη από το Ζάππειο κατέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς, έχει δημιουργήσει συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας σε χιλιάδες εργαζομένους του δημοσίου.
Η μετάλλαξη της «γαλάζιας», θέσεως, που αποτελεί ούτε λίγο ούτε πολύ, όπως παρατηρούν οι αρμόδιοι παράγοντες της Συγγρού, «προθάλαμο απολύσεων», κάθε άλλο παρά την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θυμίζει.
Στα βήματα του…Μάνου!
Η σκληρή επιλογή της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, μοιάζει να βρίσκεται σήμερα πιο κοντά στη νεοφιλελεύθερη άποψη, που από καιρό έχει διατυπώσει ο Στέφανος Μάνος.
Ο πρώην Υπουργός, έχει πολλές φορές ταχθεί ανοιχτά των μαζικών απολύσεων στο δημόσιο, τις οποίες θεωρεί ως τον μόνο τρόπο μείωσης των δαπανών. Ακόμη όμως και η πρόταση του Στέφανου Μάνου, μοιάζει να είναι λιγότερο βίαιη και επιθετική από το σοσιαλιστικό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τη δική του θέση, προκειμένου να διευκολυνθούν οι «έφεδροι», θα ήταν σκόπιμο να πληρώνονται για 3 χρόνια το 70% των τακτικών τους αποδοχών και στα 3 χρόνια πάνω να απολύονται με την αποζημίωση του ιδιωτικού τομέα, που ισοδυναμεί περίπου με αποδοχές άλλων δύο ετών.
Ο ίδιος μάλιστα, βασίζει την άποψή του στο γεγονός ότι, όπως λέει, οι μισθοί στο Δημόσιο είναι 2-2,5 φορές υψηλότεροι από τους αντίστοιχους ιδιωτικούς και συνεπώς, για να επιδοτηθεί επί παραδείγματι μία περισσευούμενη θέση των 3.000 ευρώ στο Δημόσιο, μια ιδιωτική επιχείρηση που είναι «ίσα βάρκα, ίσα νερά» θα πρέπει να απολύσει δύο εργαζόμενους των 1.500.
ΝΔ: Όχι στις απολύσεις
Η ΝΔ, επαναλαμβάνει πάντως με κάθε ευκαιρία, πως η ίδια είναι αντίθετη στις απολύσεις ενώ μόλις εχθές ξεκαθάρισε, δια του εκπροσώπου της, Γιάννη Μιχελάκη, πως όταν έρθει στην εξουσία, όσοι θα βρίσκονται τότε σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, θα υπαχθούν στο πλαίσιο που θα συμφωνηθεί και θα εφαρμοστεί, κάτι που «δυστυχώς», όπως είπε δεν θα μπορέσει να ισχύσει για όσους θα έχουν, ήδη, απολυθεί.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, εντοπίζει μάλιστα «9 plus», στη δική της προτεινόμενη λύση, έναντι της επερχόμενης κυβερνητικής επιλογής:
• Ο εργαζόμενος που μπαίνει σε εργασιακή εφεδρεία παίρνει μόνο τις βασικές αποδοχές, χωρίς υπερεργασία, υπερωρίες, επιδόματα, κ.λπ.
• Τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν χάνουν τις εισφορές, όπως θα γινόταν σε περίπτωση απολύσεων.
• Το Δημόσιο δεν επιβαρύνεται με τα επιδόματα ανεργίας, που θα κατέβαλλε σε περίπτωση απολύσεων.
• Το Δημόσιο εξοικονομεί και το λεγόμενο μη μισθολογικό – λειτουργικό κόστος, που φθάνει σχεδόν το 25% του κόστους λειτουργίας ενός Οργανισμού (ενοίκια κτηρίων, θέρμανση, τηλέφωνα, ρεύμα, κόστος καθαριότητας, λειτουργικά κ.λπ.).
• Η οικονομία βγαίνει κερδισμένη, αφού ο μισθός που παίρνουν όσοι περνούν σε εργασιακή εφεδρεία, περνά στην πραγματική οικονομία μέσω της κατανάλωσης από την οποία και το Δημόσιο έχει έσοδα φόρων κ.λ.π.
• Δεν πετιούνται στην κοινωνία επιπλέον στρατιές ανέργων και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, όπου η ανεργία έχει ξεπεράσει κάθε αρνητικό προηγούμενο.
• Είναι λογικό πολλοί από αυτούς -ιδιαίτερα οι νεώτεροι- να προσπαθήσουν να βρουν κάπου αλλού δουλειά για να καλύψουν τη διαφορά εισοδήματος που θα προκύψει στην τσέπη τους. Άρα, αντίστοιχα, θα μειωθεί η δημόσια δαπάνη για την εργασιακή εφεδρεία.
• Υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα επιμόρφωσης σε νέες δεξιότητες, που θα μπορούσαν και το συνολικό κόστος της δημόσιας επιβάρυνσης να ελαφρύνουν και την επαγγελματική επανένταξη να διευκολύνουν.
• Για εκείνους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, το κόστος από την εργασιακή εφεδρεία θα είναι μικρότερο από το κόστος της αποζημίωσης λόγω απόλυσης.
Υπενθυμίζεται, πως σύμφωνα με την πρόταση που έχει επεξεργαστεί το «γαλάζιο στρατόπεδο», για όσους είναι πάνω από τα 50, προτείνεται εφεδρεία με το βασικό μισθό ως τη σύνταξη, εκτός κι αν βρει δουλειά αλλού.
Για όσους είναι από τα 40-50 δύο τριετίες και για όσους είναι από τα 30-40 μια τριετία. Για τις δυο τελευταίες κατηγορίες μάλιστα, τα όρια εφεδρείας θα ισχύουν εφόσον στο μεταξύ υπάρχει ανάκαμψη και κατά συνέπεια δημιουργούνται θέσεις εργασίας και μπορούν να τις διεκδικήσουν. Σε αντίθετη περίπτωση, τα όρια εφεδρείας θα παρατείνονται.