Κεντροαριστερά – Συνεχίζονται οι πυρετώδεις συναντήσεις: Τετ α τετ Θεοδωράκη - Θεοχαρόπουλου

Τα θέματα που αφορούν στη συγκρότηση του νέου προοδευτικού φορέα συζήτησαν ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ.

Κεντροαριστερά – Συνεχίζονται οι πυρετώδεις συναντήσεις: Τετ α τετ Θεοδωράκη - Θεοχαρόπουλου
5'

«Με τη Δημοκρατική Αριστερά είμαστε μαζί στην προσπάθεια για ένα νέο μεγάλο προοδευτικό Κίνημα, που μέσα θα συνυπάρχουν κεντροαριστεροί, σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι, οικολόγοι - όλοι αυτοί που έχουν μια σύγχρονη ανάγνωση των προβλημάτων της χώρας» τόνισε από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης. Μιλώντας για το ζήτημα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό ότι η ΔΗΜΑΡ τόλμησε από την πρώτη στιγμή και τάχθηκε και υπέρ της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με την έγκριση βέβαια των τεχνικών, ώστε να μη γίνει κανένα λάθος και να διασφαλιστεί η αδιάβλητη ψήφος». Όπως είπε: «εμείς θα προσπαθήσουμε και θα επιμείνουμε σε αυτή την προσπάθεια. Έτσι και αλλιώς, όμως, η μεγάλη απόφαση όλων μας είναι να χτίσουμε ένα ανοιχτό προοδευτικό Κίνημα. Και ανοιχτό σημαίνει ανοιχτό στον κόσμο -να προσέλθει ο κόσμος να ψηφίσει-, ανοιχτές διαδικασίες, ανοιχτό αύριο στην κοινωνία».

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχαρόπουλος αναφέρθηκε στον κοινό στόχο όλων που είναι «να υπάρξει ο νέος προοδευτικός ενιαίος φορέας, ο οποίος θα ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς μακριά από κομματικές και συλλογικές ανασφάλειες». Ως προς το ζήτημα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, σημείωσε ότι η επιτροπή Αλιβιζάτου είναι «υπεύθυνη για όλα τα ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί» ενώ τάχθηκε υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας «εφόσον διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας και δώσουν εγγυήσεις οι τεχνικοί, οι εταιρείες και η ίδια η επιτροπή».

Τον Σταύρο Θεοδωράκη συνόδευαν ο Δημήτρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Τύπου, καθώς και ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Π² - Πρόοδος στην Πράξη.

Αναλυτικά η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη:

«Με τη δημοκρατική ανανεωτική Αριστερά είμαστε μαζί στην προσπάθεια για ένα νέο μεγάλο προοδευτικό Κίνημα, που μέσα θα συνυπάρχουν κεντροαριστεροί, σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι, οικολόγοι - όλοι αυτοί που έχουν μια σύγχρονη ανάγνωση των προβλημάτων της χώρας. Και βέβαια αυτή η διαπίστωση δεν είναι σημερινή, αλλά έχει διατυπωθεί προ πολλού. Και είναι σωστή η επισήμανση ότι σε πολλά πράγματα ήμασταν σύμμαχοι στη Βουλή, κυρίως σε θέματα κοινωνικών δικαιωμάτων, τα οποία δεν τα παζαρεύουμε, δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν και δεν περιμένουμε μια δεύτερη πολιτική παρουσία για να εφαρμοστούν. Τώρα σε ό,τι αφορά τις εκλογές μας είναι πολύ σημαντικό ότι η ΔΗΜΑΡ τόλμησε από την πρώτη στιγμή και τάχθηκε υπέρ της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με την έγκριση βέβαια των τεχνικών, των επαϊόντων, ώστε να μη γίνει κανένα λάθος και να διασφαλιστεί η αδιάβλητη ψήφος. Εμείς θα προσπαθήσουμε και θα επιμείνουμε σε αυτή την προσπάθεια. Έτσι και αλλιώς, όμως, η μεγάλη απόφαση όλων μας είναι να χτίσουμε ένα ανοιχτό προοδευτικό Κίνημα. Και ανοιχτό σημαίνει ανοιχτό στον κόσμο -να προσέλθει ο κόσμος να ψηφίσει-, ανοιχτές διαδικασίες, ανοιχτό αύριο στην κοινωνία. Θεωρώ ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι μήνες εποικοδομητικής σύγκρουσης στον χώρο του κέντρου, στον χώρο της προοδευτικής παράταξης και θα μπορεί ο καθένας μας -και η Δημοκρατική Αριστερά όπως και εμείς- να τοποθετηθεί πάνω στα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Και μάλλον υποψιάζομαι ότι οι απόψεις μας θα είναι πάρα πολύ κοντά».

Από την πλευρά του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δήλωσε:

«Συναντηθήκαμε σήμερα με τον Σταύρο Θεοδωράκη και συζητήσαμε για όλα τα επίκαιρα θέματα. Τόνισα ότι πρέπει να επαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο. Εξάλλου έχουμε πολλές κοινές προγραμματικές θέσεις με το Ποτάμι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αταλάντευτης υπεράσπισης των δικαιωμάτων, όπως η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, στο οποίο -μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες- έχουμε ταχθεί υπέρ. Μικροκομματικές σκοπιμότητες που βλέπουμε συνεχώς από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Συζητήσαμε επίσης για τις εξελίξεις στον χώρο μας. Είναι γνωστές και διατυπωμένες -δημόσια- οι θέσεις μου για την ανάγκη ενός νέου ενιαίου φορέα με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων. Για την ανάγκη μιας κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας και ταυτοχρόνως για ένα σαφές ιδεολογικοπολιτικό στίγμα απέναντι τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ. Όσον αφορά τα θέματα της διαδικασίας εκλογής επικεφαλής, η επιτροπή Αλιβιζάτου που έχει συσταθεί από εκπροσώπους των κομμάτων και των υποψηφίων είναι υπεύθυνη για τα ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί, και για το ζήτημα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η οποία θα μπορούσε να γίνει εφόσον όμως διασφαλιστούν το αδιάβλητο της διαδικασίας και υπάρξουν εγγυήσεις από τους τεχνικούς, τις εταιρείες και την ίδια την επιτροπή. Οι ημερομηνίες έχουν καθοριστεί, δεν θα πρέπει να υπάρχουν μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις. Πρέπει τα χρονοδιαγράμματα να τηρηθούν και αυτό γιατί ο κόσμος απαιτεί λύσεις στα προβλήματα και εμείς δεν μπορούμε επί μακρόν να συζητούμε για την ανασυγκρότηση. Χρειάζεται να δώσουμε τις λύσεις και βεβαίως να υπάρξει αυτός ο ισχυρός ενιαίος φορέας. Ο στόχος είναι μεγάλος και κοινός να υπάρξει ο προοδευτικός νέος φορέας, μακριά από ανασφάλειες, ο οποίος θα ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή