Συναγερμός στο Μαξίμου μετά τον ξεσηκωμό της Εκκλησίας για την αλλαγή φύλου

Καλά κρατεί η σκληρή κόντρα Εκκλησίας-κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου από την ηλικία των 15 - «Παραθυράκι» για αλλαγές στο νομοσχέδιο αφήνει το Μαξίμου – Να αποσυρθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο επιμένει η Εκκλησία μέσω της Ιεράς Συνόδου.
Συναγερμός στο Μαξίμου μετά τον ξεσηκωμό της Εκκλησίας για την αλλαγή φύλου

«Παραθυράκι» για αλλαγές στο νομοσχέδιο αφήνει η κυβέρνηση

«Οι απόψεις και θέσεις της Εκκλησίας που κατατίθενται στη δημόσια συζήτηση είναι απολύτως σεβαστές», ανέφεραν την Παρασκευή (6/10) κυβερνητικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τα πυρά της Εκκλησίας σχετικά με το νομοσχέδιο, το οποίο έχει πυροδοτήσει νέα μεγάλη κρίση μεταξύ των δύο πλευρών.

Παράλληλα οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν, ότι «η κυβέρνηση με παρρησία και πάντοτε μέσα από το διάλογο συνεχίζει να επιδιώκει τομές για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, καταγωγής, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού».

Αρχιεπισκοπή: Προκαλείτε το αίσθημα της κοινωνίας

Μιλώντας στο ραδιόφωνο «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρη Κονιδάρης επιμένει στην αρχική τοποθέτηση της Ιεραρχίας να αποσύρει το νομοσχέδιο.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει το Νομοσχέδιο» τόνισε ο κ. Κονιδάρης, ενώ πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο προκαλεί «το αίσθημα της κοινωνίας και εξουθενώνει απόλυτα το ανθρώπινο πρόσωπο». Μάλιστα, στην άποψη της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου, ότι η δουλειά της Εκκλησίας δεν είναι να ζητά την κατάργηση νομοσχεδίων ο κ. Κονιδάρης απάντησε πως «η εκκλησία μίλησε όπως είχε υποχρέωση και δικαίωμα».

Ο εκπροσωπος του Αρχιεπισκόπου, Χάρης Κονιδάρης, είχε δηλώσει νωρίτερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ πως η Εκκλησία έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα και καλούνται όλα τα κόμματα να ακολουθούσουν το παράδειγμα της. Χαρακτήρισε δε «χυδαίο και αγοραίο παραλήρημα» τις δηλώσεις του Γιάννη Ραγκούση περί ομοφυλοφιλίας Μητροπολιτών επαναλαμβάνοντας ότι «εάν δεν φέρει τα στοιχεία, η Εκκλησία θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη».

Και η Ένωση Κεντρώων ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου. Με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο έρχεται στη Βουλή «χωρίς κοινωνικό διάλογο, χωρίς προετοιμασία, τέτοιες αλλαγές είναι βίαιες και αποδοκιμάζονται από τον λαό».

Το κόμμα υποστηρίζει επίσης ότι «ο κ. Τσίπρας δεν έχει δικαίωμα να καλλιεργεί διχασμό, ούτε μπορεί να αγνοεί ηθικές αξίες που εμπνέουν τον λαό μας από σύσταση του ελληνικού κράτους». Τέλος προειδοποιεί, ότι «εάν επιμείνει η κυβέρνηση, η απάντηση την Δευτέρα, τουλάχιστον από την Ένωση Κεντρώων θα είναι σκληρή».

«Τορπιλίζεται ο ιερός θεσμός της οικογένειας»

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας (ΙΣΙ) σε ανακοίνωσή της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως με την εφαρμογή ενός τέτοιου νομοσχεδίου «τορπιλίζεται ο ιερός θεσμός της οικογένειας» κι ότι «διαλύεται η κοινωνική συνοχή».

Η Ελλαδική Εκκλησία, διά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου, ζητά από το κράτος «να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του, πέρα από πολιτικά ιδεολογήματα, προκαταλήψεις και την επίκληση του ανεξέλεγκτου δικαιωματισμού, να αποσύρει το σχέδιο νόμου, να δείξει ανάλογο ενδιαφέρον για την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία, το έθνος μας και τον λαό, και αντί να ενισχύει την ένταση, τον διχασμό και τον παραλογισμό, να συμβάλει στην πνευματική ανόρθωση των πολιτών μας».

Υπογραμμίζει με έμφαση η Ιερά Σύνοδος: «ως ύστατη κίνηση αγάπης προς τον λαό μας» και εν όψει της επικειμένης συζήτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής, επαναλαμβάνει τις βασικές της θέσεις:

(α) Το φύλο στον άνθρωπο αποτελεί ιερή παρακαταθήκη και υπηρετεί στη βάση της ψυχοσωματικής συμπληρωματικότητας το μυστήριο της ζωής και της αγάπης. Υπό την έννοια αυτήν, δεν είναι επιλέξιμο, αλλά ως δώρο αποτελεί θείο χάρισμα στον άνθρωπο, που πρέπει αυτός να αξιοποιήσει για τον αγιασμό του.

(β) Θεωρεί ότι «η νομολογία των δικαστηρίων της πατρίδας μας καλύπτει, όπου υπάρχει ανάγκη, υφιστάμενα προβλήματα, με το δεδομένο ότι το φύλο, ούτε επιλέγεται ελεύθερα ούτε και μεταβάλλεται κατά βούλησιν, αλλά επί τη βάσει ανατομικών, φυσιολογικών και βιολογικών χαρακτηριστικών που ορίζουν την ταυτότητα του ανθρώπου και βεβαιώνονται μέσω ιατρικών γνωματεύσεων προς το δικαστήριο. Ο νόμος δεν μπορεί να αρκείται απλώς στην επιστημονικά ατεκμηρίωτη δήλωση του πολίτη, που ενδεχομένως αργότερα δύναται να μεταβληθεί».

(γ) Το προτεινόμενο νομοσχέδιο «προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας, τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας, έρχεται σε αντίθεση με τα χρηστά ήθη και την κοινή λογική και κυρίως καταστρέφει τον άνθρωπο. Αντί να λιγοστεύει τη σύγχυση και τις ψυχικές διαταραχές, θα τις αυξήσει και θα δώσει διαστάσεις επικίνδυνου κοινωνικού φαινομένου. Ιδίως όταν επεκτείνει τις δυνατότητές του και μεταξύ των μαθητών, δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση και στα σχολεία».

(δ) Πίσω από όλες αυτές τις προσπάθειες δεν διακρίνει το ενδιαφέρον για τον ταλαιπωρημένο και αδικημένο συνάνθρωπο, αλλά «την ύπαρξη ισχυρών ομάδων, με αποτέλεσμα τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και την πνευματική νέκρωση του ανθρώπου» και

(ε) Κάνει μια ύστατη έκκληση στο σύνολο του πολιτικού κόσμου, «να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του και πέρα από πολιτικά ιδεολογήματα, προκαταλήψεις και την επίκληση του ανεξέλεγκτου δικαιωματισμού, να αποσύρει το νομοσχέδιο, να δείξει ανάλογο ενδιαφέρον για την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία, το έθνος μας και τον λαό και αντί να ενισχύει την ένταση, τον διχασμό και τον παραλογισμό, να συμβάλει στην πνευματική ανόρθωση των πολιτών μας».

Επιπρόσθετα, τονίζει ότι «σε εποχή που η ανάγκη ταυτότητας και συνοχής αποτελεί ανάγκη εθνικής και πνευματικής επιβίωσης, η νομική κατοχύρωση της ρευστότητας της προσωπικής ταυτότητας είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει. Η Εκκλησία περιβάλλει με αγάπη και κατανόηση αδιακρίτως όλους τους ανθρώπους, αλλά προσβλέποντας πάντοτε στη σωτηρία τους, οφείλει να καταδείξει την αστοχία κρισίμων επιλογών τους».

Επιπλέον, κάνει γνωστό ότι «παρακολουθεί με προσοχή την ως μη όφειλε, έντονη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Προς τούτο κατέθεσε τις απόψεις της στη γενομένη ανοιχτή διαβούλευση, παρέστη δι' εκπροσώπου της στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και προέβη στα διαβήματα που της αναλογούν αρμοδίως».

Στα «χαρακώματα» και το Άγιον Όρος

Ωστόσο, το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου προκαλεί ήδη σωρεία αντιδράσεων και από την πλευρά της μοναστικής Πολιτείας του Αγίου Όρους.

Χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο νομοθετικό κείμενο ως «αδιανόητο», η Ιερά Κοινότητα των αγιορειτών μοναχών ζητά από τους πολιτικούς «να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να καταψηφίσουν κάτι τέτοιο που όπως λένε καταστρατηγεί το νόμο του Θεού».

Μάλιστα, η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους ζητά, πέραν της άμεσης απόσυρσης του νομοσχεδίου να υπάρξει «περαιτέρω διαβούλευση, για να εκφραστεί καλύτερα η βούληση του ελληνικού λαού». Η φράση αυτή δημιουργεί, βεβαίως, εύλογα ερωτήματα, κυρίως αν το Άγιον Όρος ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αλλαγή φύλου.

Οι Αγιορείτικη Κοινότητα επιμένει, πάντως, πως «αν δεν αντιδράσουμε, θα σηκωθούν οι πρόγονοί μας από τους τάφους».

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους

Σχετικές ειδήσεις