Νομοσχέδιο αλλαγής φύλου: Τριγμοί στην κυβερνητική συνοχή - Αντιδρούν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ πετάει άδεια, για να πιάσει γεμάτα...
Μετά τον σάλο και την ιερή οργή της Εκκλησίας και του κόσμου, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να βάζει στη ζυγαριά τα ψηφαλάκια....
Από τη μια η δεξαμενή ψήφων της Εκκλησίας και από την άλλη οι ψήφοι της κοινότητας των διεμφυλικών...
Άλλωστε αυτή είναι μια γνωστή πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αφού απέτυχε να σκίσει τα μνημόνια και την οικονομική υποταγή της χώρας στους δανειστές, επιχείρηση να πουλήσει «αριστεροσύνη» στο κομματικό του ακροατήριο υποστηρίζοντας αιτήματα συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων...
Η επίμαχη ρύθμιση, η οποία δεν προβλεπόταν στο αρχικό νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, αλλά προσετέθη κατά τη διαδικασία συζήτησής του στις επιτροπές του κοινοβουλίου, δέχθηκε τα περισσότερα πυρά, ενώ υπήρξαν οξείες αντιδράσεις και από επιστήμονες (παιδοψυχιάτρους).
Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Τουλάχιστον πέντε βουλευτές – Γ. Γεννιά, Γ. Μιχελογιαννάκης, Μ. Μπόλαρης, Δ. Γάκης, Ν. Κασιμάτη – έχουν εκφράσει ισχυρούς προβληματισμούς για την ένταξη ανηλίκων στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου.
Η Γεωργία Γεννιά ήταν η πρώτη που τάχθηκε δημόσια κατά της «διόρθωσης» Κοντονή, την ώρα που ίσως υπάρξει κι άλλη «έκπληξη» από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Από την πλευρά της, πάντως, η κυβέρνηση επιμένει και σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Αντιθέτως, ακούγεται έντονα στους διαδρόμους της Βουλής ότι διάταξη για τα 15 έτη θα «διορθωθεί» ακόμα περισσότερο. Δηλαδή, θα εισαχθούν κι άλλα κριτήρια, εκτός από την έγκριση ειδικών του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.
Με εξειδίκευση του επιστημονικού οργάνου που θα εξετάζει τους ανήλικους που επιθυμούν να κάνουν αλλαγή-διόρθωση φύλου επιχειρεί – κατ αρχήν- ο κ. Σταύρος Κοντονής να ξεπεράσει τις σφοδρές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η επίμαχη ρύθμιση και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ρελάνς με αντιπρόταση από ΝΔ
«Όχι» από ΝΔ - Ποια πρόταση κατέθεσε
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος του στο νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι θα το καταψηφίσει και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέθεσε ένα νομοσχέδιο με μανδύα προοδευτισμού.
Παράλληλα, κατέθεσε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ορίζει ως προϋποθέσεις για την αλλαγή φύλου, την επιστημονική γνωμάτευση για την ενσυνείδητη επιλογή του ατόμου, τη δυνατότητα κρίσης μόνο μία φορά, τα δύο στάδια εξέτασης στο δικαστήριο και όριο ηλικίας τα 18 έτη.
Σχολιάζοντας τη στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για ελιγμούς, ενώ τόνισε ότι τίθεται σοβαρά υπό αίρεση η συνοχή και η δυνατότητα της συγκυβέρνησης.
«Το πολιτικό πρόβλημα είναι εσωτερικό σας ζήτημα. Όμως, η συζήτηση έχει ουσία. Και το νομοσχέδιο που φέρατε με το μανδύα του προοδευτισμού είναι μια απόπειρα ατελής και προσχηματική» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Καταψηφίζουν οι ΑΝ.ΕΛ. υπό το βάρος της οργής του κόσμου
Παπαχριστόπουλος: Με «συμπάθεια και κατανόηση» θα καταψηφίσουμε την αλλαγή φύλου στα 15
Την συμπάθεια και την κατανόηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή ζήτησε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος ανακοινώνοντας στην Ολομέλεια την απόφαση του κόμματός του να καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου για την διόρθωση ταυτότητας φύλου.
Πρόκειται για το τρίτο άρθρο του σχεδίου νόμου που περιλαμβάνει το δικαίωμα αλλαγής φύλου σε ενήλικες και ανήλικους και όπως είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος θα καταψηφιστεί από το κόμμα του κ. Πάνου Καμμένου καθώς διαφωνούν με το δικαίωμα «φυλομετάβασης» σε 15χρονους.
«Ναι μεν βάζει ασφαλιστικές δικλείδες, όμως, εμείς έχουμε διαφοροποιηθεί ως ΑΝΕΛ. Θέλουμε να διανύει το 18 έτος της ηλικίας τους για να μπορεί να κάνει διόρθωση φύλου. Λέμε σε αυτό το σημείο με συμπάθεια και κατανόηση και δεν είναι ζήτημα δεδηλωμένης. Μόνο με πρόταση μομφής και πρόταση εμπιστοσύνης τίθεται ζήτημα δεδηλωμένης. Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ρήξη. Αυτό το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί. Εγώ θα χαιρόμουν αν μπορούσα να ψηφίσω και το άρθρο 3. Με δεσμεύει όμως το ζήτημα της ηλικίας και θα το καταψηφίσουμε». Επίσης, ο κ. Παπαχριστόπουλος είπε ότι οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν επί της αρχής.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Ας δούμε όμως τι προβλέπει το νομοσχέδιο, έτσι όπως συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς ενδέχεται να γίνουν αλλαγές, ως την τελική του διαμόρφωση.
Ειδικότερα με το νομοσχέδιο:
Δίνεται η δυνατότητα με δικαστική απόφαση- πάντα- ένα άτομο να αλλάξει το φύλο του, όταν συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις που θέτει το νομοσχέδιο, αναφέρονται λεπτομερώς, χωρίς να υποβληθεί, όπως γινόταν ως σήμερα, σε χειρουργική επέμβαση η ψυχιατρική θεραπεία.
Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται με τις νέες ρυθμίσεις να εμφανιστεί αυτοπροσώπως σε ειδική αίθουσα των δικαστηρίων, χωρίς δημοσιότητα και με εξασφάλιση της εχεμύθειας.
Η απόφαση του δικαστηρίου για την αλλαγή του φύλου του υποχρεωτικά δημοσιεύεται σε Ληξιαρχείο και η αλλαγή «περνάει» σε ταυτότητα, διαβατήριο και λοιπά. Οι υπάλληλοι του Ληξιαρχείου και άλλων δημοσίων υπηρεσιών υποχρεούνται σε εχεμύθεια σε σχέση με την αλλαγή φύλου των πολιτών.
Αλλαγή φύλου επιτρέπεται και στους έγγαμους, με την προϋπόθεση ότι ο γάμος τους κηρύσσεται αμέσως ανυπόστατος, αλλά αν θέλουν να συνεχίσουν την κοινή τους ζωή, τους δίνεται η δυνατότητα να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης. Σε κάθε περίπτωση δεν επηρεάζονται οι σχέσεις τους με τα παιδιά τους, αν υπάρχουν, καθώς διατηρούνται στο ακέραιο οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο δικαίωμα αλλαγής φύλου παρέχεται δύο φορές. Μία φορά που το άτομο θα αλλάξει το φύλο του και μία ακόμα αν θέλει να επανέλθει στο προηγούμενο.
Με τις νέες ρυθμίσεις, επιχειρείται, να προβλεφθεί καταστρατήγηση του νόμου και για το λόγο αυτό, αναφέρεται ότι παρά την αλλαγή του φύλου, διατηρούνται σε ισχύ δικαιώματα και υποχρεώσεις που προϋπήρχαν. Οι εν λόγω διατάξεις είναι από εκείνες που δέχονται επικρίσεις και προκαλούν αντιδράσεις, όπως και εκείνες που αφορούν τα ανήλικα.
Για τα ανήλικα προβλέπεται δικαίωμα αλλαγής φύλου με προϋποθέσεις αυστηρότερες, όπως είναι φυσικό, τη συναίνεση των γονιών τους και επιπλέον τη γνωμοδότηση πολυμελούς επιστημονικής επιτροπής, η οποία συγκροτείται από πολλές ιατρικές ειδικότητες. Η συγκρότησή της θα προβλεφθεί με απόφαση του Υπουργού Υγείας.
Στο νομοσχέδιο υπάρχουν προβλέψεις για άτομα υπό δικαστική επιτήρηση ή κηδεμονία και ρυθμίζονται και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτούνται ιατρικές πράξεις σχετικές με το φύλο, όταν διαπιστώνεται ιατρικά κίνδυνος για την υγεία των ανήλικων και ορίζεται πώς και με ποιου την ευθύνη γίνονται.
Ανάλογες νομοθετικές αλλαγές έχουν γίνει και σε άλλες χώρες, Μάλτα, Ιρλανδία, Αργεντινή, Δανία ενώ σε πολλές χώρες ήδη αποτελεί παρελθόν η προϋπόθεση της χειρουργικής επέμβασης για την αλλαγή του φύλου, όπως στην Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και αλλού.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η ελληνική δικαιοσύνη με απόφασή της το 2016 που έχει καταστεί ήδη αμετάκλητη ( εκδόθηκε από το Ειρηνοδικείο) έχει αποφανθεί ότι η αλλαγή του φύλου δεν προϋποθέτει χειρουργική επέμβαση, κάτι που προσκρούει στα ανθρώπινα δικαιώματα και συνιστά κατά τον ΟΗΕ βάναυση προσβολή του ανθρώπου.