Βουλή - Αλλαγή φύλου: Όλα στον «αέρα» - Έτοιμοι να καταψηφίσουν ΑΝΕΛ αλλά και Συριζαίοι
«Βαβέλ» στη Βουλή για τηδιάταξη του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου στα 15 έτη - Τρέμουν στην κυβέρνηση για την στάση των ΑΝ.ΕΛ. - Τρόμος και για «αντάρτικο» εντός του ΣΥΡΙΖΑ - «Όχι» της ΝΔ με αντιπρόταση και αποχώρηση από την Ολομέλεια -Οργή της Εκκλησίας
Για πολλοστή φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να θολώσει τα νερά και να αποπροσανατολίζει τους πολίτες από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να δημιουργήσει νέες εστίες κοινωνικών εντάσεων, στοχεύοντας, απλά, σε λίγα παραπάνω «ψηφαλάκια».
Μετά τον σάλο και την ιερή οργή της Εκκλησίας και του κόσμου, η κυβέρνηση δείχνει ανυποχώρητη στο να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας του φύλου, παρά τις πιέσεις που δέχεται ακόμη και εκ των έσω, να αναπέμψει το νομοθέτημα.
Είχε προηγηθεί νομοτεχνική αλλαγή, στην οποία προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου στα 15 έτη.
Με τη νέα διάταξη δεν θα γνωμοδοτεί για τους ανήλικους η επιστημονική επιτροπή του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», αλλά η επιτροπή που θα συσταθεί για δύο χρόνια και θα συγκροτείται από παιδοψυχίατρο, ψυχίατρο, ενδοκρινολόγο, παιδοχειρουργό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό με ειδίκευση στο συγκεκριμένο θέμα.
Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Τουλάχιστον πέντε βουλευτές – Γ. Γεννιά, Γ. Μιχελογιαννάκης, Μ. Μπόλαρης, Δ. Γάκης, Ν. Κασιμάτη – έχουν εκφράσει ισχυρούς προβληματισμούς για την ένταξη ανηλίκων στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου.
Η Γεωργία Γεννιά ήταν η πρώτη που τάχθηκε δημόσια κατά της «διόρθωσης» Κοντονή, την ώρα που ίσως υπάρξει κι άλλη «έκπληξη» από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Από την πλευρά της, πάντως, η κυβέρνηση επιμένει και σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Αντιθέτως, ακούγεται έντονα στους διαδρόμους της Βουλής ότι διάταξη για τα 15 έτη θα «διορθωθεί» ακόμα περισσότερο. Δηλαδή, θα εισαχθούν κι άλλα κριτήρια, εκτός από την έγκριση ειδικών του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.
Ρελάνς με αντιπρόταση από Νέα Δημοκρατία
«Όχι» από ΝΔ - Ποια πρόταση κατέθεσε
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος του στο νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι θα το καταψηφίσει και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέθεσε ένα νομοσχέδιο με μανδύα προοδευτισμού.
Παράλληλα, κατέθεσε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ορίζει ως προϋποθέσεις για την αλλαγή φύλου, την επιστημονική γνωμάτευση για την ενσυνείδητη επιλογή του ατόμου, τη δυνατότητα κρίσης μόνο μία φορά, τα δύο στάδια εξέτασης στο δικαστήριο και όριο ηλικίας τα 18 έτη.
Σχολιάζοντας τη στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για ελιγμούς, ενώ τόνισε ότι τίθεται σοβαρά υπό αίρεση η συνοχή και η δυνατότητα της συγκυβέρνησης.
«Το πολιτικό πρόβλημα είναι εσωτερικό σας ζήτημα. Όμως, η συζήτηση έχει ουσία. Και το νομοσχέδιο που φέρατε με το μανδύα του προοδευτισμού είναι μια απόπειρα ατελής και προσχηματική», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
«Γρίφος» η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Την ίδια ώρα, διχασμένες παρουσιάζονται οι θέσεις των 19 βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφορικά με την ψήφιση ή μη του νομοσχεδίου για τη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας του φύλου, το οποίο συζητείται σήμερα, Δευτέρα (09/10/2017) στη Βουλή.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, φαίνεται πως ασκούνται πιέσεις από αρκετούς βουλευτές του κόμματος προς τη Φώφη Γεννηματά, ώστε να καταψηφίσει το άρθρο 3, το οποίο αφορά στην αλλαγή φύλου για ενήλικους και ανήλικους.
Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Κρεμαστινός, ξεκαθάρισε: «Δεν θα ψηφίσω το νομοσχέδιο με την σημερινή του μορφή», ενώ και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους είπε πως θα καταψηφίσει το άρθρο 3, εάν παραμείνει με τη σημερινή του μορφή.
Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε πως «από επιστημονικής πλευράς, ένα παιδί 15 ετών δεν είναι σε θέση να λαμβάνει τέτοιες σημαντικές αποφάσεις για την ζωή του και πρότεινε να υπάρχει ιατρική παρακολούθηση έως την ενηλικίωσή του και μετά να προχωρά σε διόρθωση φύλου».
Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και διαφοροποιήσεις, με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο να δηλώνει πως θα το υπερψηφίσει.
Σημειώνεται, πάντως, ότι στις 09:30 της Τρίτης (10/10/2017) αναμένεται να συνεδριάσει το συντονιστικό του κόμματος, προκειμένου να λάβει τις τελικές του αποφάσεις.
Καταψηφίζουν οι ΑΝ.ΕΛ. υπό το βάρος της οργής του κόσμου
Παπαχριστόπουλος: Με «συμπάθεια και κατανόηση» θα καταψηφίσουμε την αλλαγή φύλου στα 15
Την συμπάθεια και την κατανόηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή ζήτησε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος ανακοινώνοντας στην Ολομέλεια την απόφαση του κόμματός του να καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου για την διόρθωση ταυτότητας φύλου.
Πρόκειται για το τρίτο άρθρο του σχεδίου νόμου που περιλαμβάνει το δικαίωμα αλλαγής φύλου σε ενήλικες και ανήλικους και όπως είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος θα καταψηφιστεί από το κόμμα του κ. Πάνου Καμμένου καθώς διαφωνούν με το δικαίωμα «φυλομετάβασης» σε 15χρονους.
«Ναι μεν βάζει ασφαλιστικές δικλείδες, όμως, εμείς έχουμε διαφοροποιηθεί ως ΑΝΕΛ. Θέλουμε να διανύει το 18 έτος της ηλικίας τους για να μπορεί να κάνει διόρθωση φύλου. Λέμε σε αυτό το σημείο με συμπάθεια και κατανόηση και δεν είναι ζήτημα δεδηλωμένης. Μόνο με πρόταση μομφής και πρόταση εμπιστοσύνης τίθεται ζήτημα δεδηλωμένης. Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ρήξη. Αυτό το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί. Εγώ θα χαιρόμουν αν μπορούσα να ψηφίσω και το άρθρο 3. Με δεσμεύει όμως το ζήτημα της ηλικίας και θα το καταψηφίσουμε». Επίσης, ο κ. Παπαχριστόπουλος είπε ότι οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν επί της αρχής.
Η στάση των υπολοίπων κομμάτων
Ψηφίζει επί της αρχής το σχέδιο νόμου για την ταυτότητα φύλου η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια ο εισηγητής του κόμματος, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, σημειώνοντας, πάντως, ότι επιφυλάσσεται για την κατάθεση προτάσεων και βελτιωτικών αλλαγών στην πορεία της συζήτησης.
«Το νομοσχέδιο αφορά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των διεμφυλικών ατόμων, δικαίωμα αυτονόητο για όλους τους πολίτες μίας ευνομούμενης χώρας, είτε πρόκειται για θρησκευτική ή εθνική ή σεξουαλική έκφραση» είπε ο κ. Μπαργιώτας και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα, το νομοσχέδιο ούτε επαναστατικό είναι, ούτε κάποια τεράστια αλλαγή φέρνει. Αναγνωρίζει ένα κενό και ρυθμίζει μία πραγματικότητα, την οποία ξέρουμε όλοι. Υπάρχουν στην κοινωνία άνθρωποι που βρίσκονται σε δυσαρμονία με το φύλο τους και επιθυμούν την αλλαγή και πολλές φορές γίνονται θύματα ρατσισμού και βίας».
Ο κ. Μπαργιώτας σχολίασε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι «μόλις εισήγαγε τη γνωστή μέθοδο που λέει "στρίβειν διά της αντιπροτάσεως» και υπαναχώρησε από τη θέση της εξαιτίας της πίεσης που είχε στο εσωτερικό. Παράλληλα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτό το νομοσχέδιο και τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να αλλάξει την ατζέντα και τη συζήτηση.
«Το έχουμε δει και άλλες φορές, το έχουμε δει με την ιθαγένεια, με το σύμφωνο συμβίωσης. Κάθε φορά που φαίνεται έντονα ότι η κυβέρνηση είναι ένας πολιτικός και ιδεολογικός αχταρμάς, ένα αριστεροδεξιό συνοθύλευμα διαφορετικών τάσεων, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται προσπάθεια για αριστερή ρελάνς» τόνισε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υπογράμμισε ότι για τον χώρο που εκπροσωπεί, τη ΔΗΣΥ, δεν έχουν θέση οι πολιτικές δειλίες και όταν χρειάστηκε στο παρελθόν συγκρούστηκε με τους υπερσυντηρητικούς.
«Αν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα υπαρκτά ζητήματα των διεμφυλικών ατόμων και μεσοφυλικών παιδιών θα υιοθετούσε την επιστημονικά τεκμηριωμένη και βαθιά ανθρώπινη θέση του ΚΚΕ για την ολόπλευρη προστασία τους και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους» υποστήριξε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής.
Όπως σημείωσε, το κόμμα του αναγνωρίζει το δικαίωμα ενός διεμφυλικού ατόμου για αλλαγή του αναγραφόμενου φύλου του στα νομικά του έγγραφα για τις περιπτώσεις εκείνες που για βιολογικούς, κοινωνικούς ή άλλους λόγους ένα άτομο βιώνει έντονη εσωτερική σύγκρουση.
«Αυτή, όμως, η ατομική επιλογή χρειάζεται να βασίζεται σε αντικειμενικά, επιστημονικά κριτήρια, γιατί για να μπορέσει ένα διεμφυλικό άτομο να αντιμετωπίσει αυτήν τη ασυμβατότητα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, χρειάζεται να έχει γνώση όλων των παραμέτρων και όλων των συνεπειών που συνοδεύουν την ατομική του απόφαση και αυτή η γνώση πρέπει να έρθει με επιστημονική και κοινωνική στήριξη και δεν αρκεί η ατομική εμπειρία. Δηλαδή χρειάζεται επιστημονικά τεκμηριωμένη γνωμοδότηση και κοινωνικά θεσμοθετημένη γνωμοδότηση, χωρίς να είναι απαραίτητη, φυσικά, η ιατρική επέμβαση. Αυτή είναι η θέση μας» επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ και εξήγησε ότι καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.
Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ε. Καρακώστας, τόνισε ότι «η Χρυσή Αυγή, ως η μοναδική δύναμη αντίστασης, καταψηφίζει αυτό το αντεθνικό τερατούργημα» και κάλεσε τους βουλευτές «να μη συνεργήσουν σε αυτήν τη νοσηρότητα που στρέφεται κατά της οικογένειας, κατά της κοινωνίας και κατά του έθνους». Κάλεσε, επίσης, τον ελληνικό λαό «να καταψηφίσει αυτούς που περιφρονούν τη βούλησή του και θέλουν να περάσει αυτό το ανοσιούργημα».
Tην καταψήφιση από την Ένωση Κεντρώων, του νομοσχεδίου για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, έκανε γνωστό ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Γιάννης Σαρίδης, ζητώντας την απόσυρσή του και καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ, «ιδεοληψίες και σκοπιμότητες πάνω σε ένα κοινωνικό θέμα που διχάζει την ελληνική κοινωνία» όπως είπε.
«Το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με την προστασία των δικαιωμάτων αυτών των ατόμων. Επιφέρετε ένα ακόμα πλήγμα στην κοινωνική συνοχή, την ίδια στιγμή που η ελληνική οικογένεια πλήττεται πανταχόθεν. Η Ένωση Κεντρώων θα σταθεί σε κάθε ευκαιρία δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους. Ποτέ όμως δεν είπαμε, ότι εμείς θα στηρίξουμε παράλογα πράγματα. Πώς μπορεί στα 15 έτη το θέμα να είναι ψυχιατρικό και στα 18 να αντιμετωπίζεται ως απλή υπόθεση; Είναι παράλογο και ψεύτικο» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαρίδης.
Από την πλευρά του το Ποτάμι, διά του ειδικού αγορητή της, Γιώργου Μαυρωτά, ξεκαθάρισε ότι υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, ενώ επέκρινε όσους αντιτίθενται στην διασφάλιση των ανθρωπίνων ατομικών δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για α λα καρτ λαϊκισμό και κενές στερεότυπες, φιλελεύθερες αντιλήψεις.
Τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας δεν κινδυνεύουν από την κατοχύρωση ατομικών δικαιωμάτων μιας μικρής ομάδας. Πολύ περισσότερο κινδυνεύουν από την κακή μας οδική συμπεριφορά που ξεκληρίζουν οικογένειες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρωτάς.
Ακόμα, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, ο κ. Μαυρωτάς σημείωσε, ότι δεν μπορεί τα θρησκευτικά δόγματα να είναι πάνω από τα κόμματα, ενώ τόνισε ότι η Εκκλησία έχει αποδείξει με το έργο της, ότι πιστεύει στην αλληλεγγύη και πρέπει να περιοριστεί στον ρόλο της αυτό.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Ας δούμε όμως τι προβλέπει το νομοσχέδιο, έτσι όπως συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς ενδέχεται να γίνουν αλλαγές, ως την τελική του διαμόρφωση.
Ειδικότερα με το νομοσχέδιο:
Δίνεται η δυνατότητα με δικαστική απόφαση- πάντα- ένα άτομο να αλλάξει το φύλο του, όταν συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις που θέτει το νομοσχέδιο, αναφέρονται λεπτομερώς, χωρίς να υποβληθεί, όπως γινόταν ως σήμερα, σε χειρουργική επέμβαση η ψυχιατρική θεραπεία.
Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται με τις νέες ρυθμίσεις να εμφανιστεί αυτοπροσώπως σε ειδική αίθουσα των δικαστηρίων, χωρίς δημοσιότητα και με εξασφάλιση της εχεμύθειας.
Η απόφαση του δικαστηρίου για την αλλαγή του φύλου του υποχρεωτικά δημοσιεύεται σε Ληξιαρχείο και η αλλαγή «περνάει» σε ταυτότητα, διαβατήριο και λοιπά. Οι υπάλληλοι του Ληξιαρχείου και άλλων δημοσίων υπηρεσιών υποχρεούνται σε εχεμύθεια σε σχέση με την αλλαγή φύλου των πολιτών.
Αλλαγή φύλου επιτρέπεται και στους έγγαμους, με την προϋπόθεση ότι ο γάμος τους κηρύσσεται αμέσως ανυπόστατος, αλλά αν θέλουν να συνεχίσουν την κοινή τους ζωή, τους δίνεται η δυνατότητα να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης. Σε κάθε περίπτωση δεν επηρεάζονται οι σχέσεις τους με τα παιδιά τους, αν υπάρχουν, καθώς διατηρούνται στο ακέραιο οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο δικαίωμα αλλαγής φύλου παρέχεται δύο φορές. Μία φορά που το άτομο θα αλλάξει το φύλο του και μία ακόμα αν θέλει να επανέλθει στο προηγούμενο.
Με τις νέες ρυθμίσεις, επιχειρείται, να προβλεφθεί καταστρατήγηση του νόμου και για το λόγο αυτό, αναφέρεται ότι παρά την αλλαγή του φύλου, διατηρούνται σε ισχύ δικαιώματα και υποχρεώσεις που προϋπήρχαν. Οι εν λόγω διατάξεις είναι από εκείνες που δέχονται επικρίσεις και προκαλούν αντιδράσεις, όπως και εκείνες που αφορούν τα ανήλικα.
Για τα ανήλικα προβλέπεται δικαίωμα αλλαγής φύλου με προϋποθέσεις αυστηρότερες, όπως είναι φυσικό, τη συναίνεση των γονιών τους και επιπλέον τη γνωμοδότηση πολυμελούς επιστημονικής επιτροπής, η οποία συγκροτείται από πολλές ιατρικές ειδικότητες. Η συγκρότησή της θα προβλεφθεί με απόφαση του Υπουργού Υγείας.
Στο νομοσχέδιο υπάρχουν προβλέψεις για άτομα υπό δικαστική επιτήρηση ή κηδεμονία και ρυθμίζονται και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτούνται ιατρικές πράξεις σχετικές με το φύλο, όταν διαπιστώνεται ιατρικά κίνδυνος για την υγεία των ανήλικων και ορίζεται πώς και με ποιου την ευθύνη γίνονται.
Ανάλογες νομοθετικές αλλαγές έχουν γίνει και σε άλλες χώρες, Μάλτα, Ιρλανδία, Αργεντινή, Δανία ενώ σε πολλές χώρες ήδη αποτελεί παρελθόν η προϋπόθεση της χειρουργικής επέμβασης για την αλλαγή του φύλου, όπως στην Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και αλλού.
Να σημειωθεί ότι η ελληνική δικαιοσύνη με απόφασή της το 2016 που έχει καταστεί ήδη αμετάκλητη ( εκδόθηκε από το Ειρηνοδικείο) έχει αποφανθεί ότι η αλλαγή του φύλου δεν προϋποθέτει χειρουργική επέμβαση, κάτι που προσκρούει στα ανθρώπινα δικαιώματα και συνιστά κατά τον ΟΗΕ βάναυση προσβολή του ανθρώπου.
Η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο αναμένεται να γίνει το μεσημέρι της Τρίτης (10/10/2017), ενώ νωρίτερα θα τοποθετηθούν επί του νομοθετήματος οι πολιτικοί αρχηγοί.