Στα 6,6 δισ. το τίμημα της ανικανότητας
Εφεδρεία και προϋπολογισμός αποτέλεσαν τα δύο θέματα του υπουργικού συμβουλίου εχθές, το οποίο κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες
Εφεδρεία και προϋπολογισμός αποτέλεσαν τα δύο θέματα του υπουργικού συμβουλίου χθες, το οποίο κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες. Με την απόφαση να φύγουν από το δημόσιο 30000 εργαζόμενοι και να ληφθούν 6,6 δισ. επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου να καληφθεί η τρύπα στον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση υπέγραψε για άλλη μια φορά την αδυναμία της να εφαρμόσει αποτελεσματικά το μνημόνιο.
Έτσι υπήρξε μεγάλη γκρίνια κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου από τους περισσότερους υπουργούς, αφού πράγματα που είχαν συμφωνηθεί δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Στο επίκεντρο της υπουργικής γκρίνιας βρέθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος έχει αναλάβει την συγχώνευση και το κλείσιμο άχρηστων οργανισμών. Όπως, όμως, διαπίστωσαν οι ελεγκτές της Τρόικας κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει και εξ’ αιτίας αυτού – από τη στιγμή που δεν έχουν μειωθεί και οι δημόσιες δαπάνες – ζητήθηκαν άμεσες απολύσεις, ανεξάρτητα πως θα ονομαστούν. Ορισμένοι υπουργοί επίσης καταλόγισαν ευθύνες και στον παραιτηθέντα Χάρη Παμπούκη για το ίδιο θέμα, αφού είχε αναλάβει αποκρατικοποιήσεις – εκτός της προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να σώσει
τη χώρα και έδωσε μεγάλη έμφαση στην πρόσφατη συμφωνία με το Κατάρ, με το οποίο υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας λόγω των πρωτοβουλιών του αδελφού του Νίκου.
Από κορυφαίους υπουργούς μάλιστα διατυπώθηκε η άποψη ότι πίσω από την πίεση να ληφθούν αποφάσεις στις 13 Οκτωβρίου βρίσκεται ο Σόιμπλε. Η διάθεση να ασκηθεί κριτική στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ήταν πρόδηλη. Μάλιστα κορυφώνεται μέρα με τη μέρα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι υπουργοί που του καταλογίζουν προσωπικά ευθύνες ότι δεν θα εκταμιευτεί τελικά η 6η δόση στις 21 Οκτωβρίου και θα καθυστερήσει για τις αρχές Νοεμβρίου.
Επίσης συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της εφεδρείας, το οποίο παρουσιάστηκε σε 7 δράσεις. Υπάλληλοι οι οποίοι ετοιμάζονται να συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα 1 ή 2 χρόνια από ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ θα μπουν σε καθεστώς εφεδρείας. Επίσης θα γίνει αξιολόγηση ικανοτήτων από ξένες εταιρείες στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και σε όσους φορείς κλείσουν θα απολυθούν παίρνοντας μειωμένη αποζημίωση. Τέλος αποφασίστηκε να επιτρέπεται στους έφεδρους να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη διαδικασία εφεδρείας το 2012.