Μουζάλας: Μεγάλη η εισροή μεταναστών στην Ελλάδα – Ξεπέρασε την Ιταλία
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Έλληνας υπουργός προειδοποίησε ότι ο αριθμός των εισροών έχει ξεπεράσει και τον αντίστοιχο στην Ιταλία. Ο Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως η ΕΕ επιθυμεί να συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος και κυρίως στο να παραμείνει «ζωντανή» η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
«Τα νούμερα μπορεί να έχουν αλλάξει, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουμε να κάνουμε με μια κρίση» είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας και προεδρεύων του Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, Αντρές Άνβελτ, εκφράζοντας την ελπίδα να «μειωθούν» οι ροές στην Ελλάδα στις επόμενες εβδομάδες.
Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία της ευρωτουρκικής συμφωνίας προς αυτήν την κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι θα πρέπει η ΕΕ να μεσολαβήσει προκειμένου η Τουρκία να «εκπληρώσει» όλες τις δεσμεύσεις της.
Ερωτηθείς εάν συμφωνεί με τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Τομάς ντε Μεζιέρ, ότι είναι ένα «ελληνικό πρόβλημα», ανέφερε ότι είναι ένα «ευρωπαϊκό» πρόβλημα και ότι αποτελεί ζήτημα «αλληλεγγύης».
Επίσης, από την πλευρά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε, ότι μεταξύ των υπουργών της Γερμανίας και της Ελλάδας σήμερα το κλίμα ήταν «φιλικό» και το μήνυμα ότι κάθε κράτος-μέλος πρέπει να αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί, χωρίς να υπάρξει «κριτική» μεταξύ των κρατών-μελών.
Εξάλλου, το σημερινό Συμβούλιο συζήτησε την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, η οποία, σύμφωνα με τον Εσθονό υπουργό είναι το πιο «δύσκολο» θέμα της Κοινής Πολιτικής Ασύλου. Όπως ενημέρωσε, η εσθονική Προεδρία έχει ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο διμερών διαβουλεύσεων με τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τώρα ετοιμάζεται για τον επόμενο γύρο, μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την Επιτροπή. Ανακοίνωσε δε, ότι η προεδρία θα παρουσιάσει τη συμβιβαστική της πρόταση στο «άμεσο μέλλον».
Τέλος, οι υπουργοί πραγματοποίησαν σήμερα μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τροποποίηση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν, αναφορικά με την προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο αίτημα κάποιων χωρών για νέα εξάμηνη παράταση των ελέγχων από την 12η Νοεμβρίου 2017, ο επίτροπος Αβραμόπουλος σημείωσε, ότι η Επιτροπή αξιολογεί τους λόγους για τους οποίους ζητείται -που αυτήν τη φορά θέτουν ζήτημα «σοβαρής εσωτερικής απειλής»- και θα αποφανθεί σχετικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ