Προκλητικό δημοσίευμα της Die Welt: «Εξαιτίας της Ελλάδας γεμίζει η Γερμανία με μετανάστες»

Die Welt | Μετανάστες: Με «ξέφραγο αμπέλι» παρομοιάζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας και σε άρθρο της, που δημοσιεύεται την Κυριακή (15/10/2017), κατηγορεί τις δύο χώρες ότι, εξαιτίας της πλημμελούς συνοριακής φύλαξης, αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές προς την κεντρική Ευρώπη.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - «ΒΟΜΒΑ»: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΝΕΙ ΨΕΥΤΙΚΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΟΕΣ»

Ο συντάκτης του συγκεκριμένου άρθρου κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι δίνει ψεύτικα νούμερα για τις ροές των μεταναστών, ώστε να μη γίνεται αντιληπτή η ευρύτατη χρήση της λεγόμενης «βαλκανικής οδού».

«Η Αθήνα μιλά για 62.000 πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά. Στην πραγματικότητα στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 40.000 μετανάστες - αν και φέτος έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου περίπου 20.000 νέοι μετανάστες», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η Die Welt «φωτογραφίζει» το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για το θέμα αυτό και ισχυρίζεται πως έχει στοιχεία και από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 44.000 μετανάστες.

Μάλιστα, στο ίδιο κείμενο φιλοξενείται δήλωση Ευρωπαίου υψηλόβαθμου αξιωματούχου, ο οποίος αναφέρει σχετικά: «Ο αριθμός των μεταναστών που βρίσκεται στα hotspot των νησιών είναι πολύ μικρότερος από τους 13.600 για τους οποίους μιλά επίσημα η κυβέρνηση. Υπολογίζουμε ότι είναι το πολύ 10.000».

Σύμφωνα, πάντα, με την εφημερίδα, περίπου 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες καταφτάνουν κάθε μήνα στη Γερμανία, μέσω των ελληνικών και των βουλγαρικών συνόρων.

Για να επιτείνουν δε τη σοβαρότητα του θέματος, οι Γερμανοί παραθέτουν δήλωση του υπουργείου Εσωτερικών, βάσει της οποίας σημειώνεται πως «οι αριθμοί που δίνονται από τα κράτη που βρίσκονται κατά μήκος της βαλκανικής οδού αποτελούν ένδειξη μιας συνεχιζόμενης μεταναστευτικής ροής από την Ελλάδα».

Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή της έγγραφα από τις γερμανικές αρχές ασφαλείας, στα οποία αναφέρεται ότι «στην Ελλάδα η πίεση για μετανάστευση στη Γερμανία παραμένει αμείωτη».

Εξάλλου, το δημοσίευμα περιγράφει και τις νέες διαδρομές που χρησιμοποιούν πρόσφυγες και μετανάστες από το Ιράκ, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, για να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη, όπως για παράδειγμα τη διέλευση μέσω Σκοπίων.

Σχετικές ειδήσεις