Τσίπρας – Τραμπ: Τα πάρε δώσε της κρίσιμης συνάντησης
Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα – Ντόνλαντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Στις 19:00 ώρα Ελλάδος αναμένεται να πραγματοποιηθεί το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ γραφείο σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα τεθούν πολλά και διάφορα επί τάπητος - Τι επιδιώκουν οι δυο πλευρές και τι είναι αυτό που ο Αμερικανός Πρόεδρος επιθυμεί περισσότερο.
Η αμερικανική πλευρά φαίνεται πως δίνει ιδιαίτερο «βάρος» στην σημερινή συνάντηση και αυτό φαίνεται από την αντιπροσωπεία που θα συνοδεύει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στο γεύμα εργασίας που θα παραθέσει στον Αλέξη Τσίπρα και τα μέλη της ελληνική κυβέρνησης.
Ενδεικτικά, στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ θα βρίσκονται μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνιούτσιν, ο υπουργός Εμπορίου, Ουίλμπορ Ρος, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μακμάστερ, η αναπληρώτρια σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Ντίνα Πάουελ, ενώ η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποτελείται μεταξύ άλλων, από τους υπουργούς Νίκο Κοτζιά, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Νίκο Παππά, Πάνο Καμμένο, τον Έλληνα πρέσβη στις ΗΠΑ, Χάρη Λαλάκο.
Αμέσως μετά το γεύμα εργασίας θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Κήπο των Ρόδων.
Η ελληνική πλευρά από την συνάντηση προσβλέπει σε μια δήλωση-στήριξης από τον Ντόνλαντ Τραμπ, ανάλογη με αυτή της Κριστίν Λαγκάρντ που θα αφορά την πρόοδο της ελληνική οικονομίας, τις επενδύσεις, αλλά και την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους.
Παράλληλα, και λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ στις σχέσεις τους με την Τουρκία, θέλοντας να αλλάξουν τα δεδομένα, δεν αποκλείεται να γίνει από πλευράς των ΗΠΑ μια «επανπροώθηση» των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε θέματα στρατηγικής, ώστε να παρουσιαστεί η Ελλάδα ως από τους βασικότερους στρατηγικούς συμμάχους των ΗΠΑ στην ΝΑ Μεσόγειο, κάτι που επιδιώκει και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση.
Φυσικά όμως, μερικές από τις βασικές επιδιώξεις της Ουάσιγκτον που θέλουν να «κλειδώσουν» διακαώς κατά την συνάντηση των δυο αντρών φαίνεται πως είναι η συμφωνία για την παράταση χρήσης της Σούδας, η επέκταση της στρατιωτικής συνεργασία με χρήση και άλλων βάσεων αλλά και το θέμα των εξοπλιστικών που θα αφορά την ανανέωση στόλου F16.
Ταυτόχρονα δεν θα αποτελέσει και έκπληξη κάποια ανακοίνωση που θα αφορά την ενεργειακή συνεργασία των δυο χωρών για τις έρευνες υδρογονανθράκων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο τρίγωνο Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ, καθώς μια τέτοια συνεργασία επιδιώκουν και οι δυο πλευρές.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στις 20:30 ώρα Ελλάδος θα πραγματοποιηθούν οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Προέδρου των ΗΠΑ στα ΜΜΕ.
Στην ατζέντα των σημαντικών συνομιλιών τους θα βρεθούν τα θέματα:
α) της οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβασή της στις αγορές.
β) της ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή.
γ) των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών [τριμερείς (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα - Σερβία - Βουλγαρία - Ρουμανία) διασκέψεις].
δ) της ενέργειας, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό, αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.
Το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει, στη συνέχεια, συνάντηση με γερουσιαστές στις 22:30 και συνάντηση με επιχειρηματίες στις 02:30 ώρα Ελλάδος (ξημερώματα Τετάρτης, 18/10/2017).
Λαγκάρντ σε Τσίπρα: Υλοποιήστε το πρόγραμμα, κλείστε την αξιολόγηση
Μετά από πολλά χρόνια οικονομικής ύφεσης η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού καρποφορούν και υπάρχει τώρα μια ορατή αξιόπιστη και βιώσιμη έξοδος από την κρίση, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τις κοινές δηλώσεις του με την Κριστίν Λαγκάρντ, μετά από τη συνάντησή τους, διάρκειας περίπου μιας ώρας, στην έδρα του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον.
Από τις δηλώσεις των δύο πλευρών και τη συνάντηση που είχε προηγηθεί, προκύπτει η κοινή αποδοχή ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, καθώς επίσης και η συμφωνία όλων για σύντομη και έγκαιρη ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης.
Ειδικότερα, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή του προγράμματος και σημείωσε ότι η εφαρμογή και της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους είναι ουσιαστικής σημασίας για τη στήριξη της Ελλάδας, για να στηριχθεί η επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι συμφώνησαν με την κ. Λαγκάρντ ότι είναι προς το καλύτερο συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθεί έγκαιρα, το συντομότερο δυνατό, η γ' αξιολόγηση. Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι «όλοι ξέρουν ότι στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις και όλοι ξέρουν ότι αυτό γινόταν γιατί υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των θεσμών». «Αλλά», τόνισε, «τώρα είμαι ευτυχής που πιστεύω ότι έχουμε ξεπεράσει αυτές τις διαφωνίες και όλοι επιθυμούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν». Τέλος, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις σημαντικές συζητήσεις για το χρέος, το ΔΝΤ θα παίξει αποφασιστικό ρόλο.
Κοινός τόπος ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η κατ' ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ διήρκησε 15 λεπτά, από τα συνολικά 50 λεπτά που διήρκησε η συνάντηση των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στο τετ-α-τετ που είχαν, ο πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη να προχωρήσουμε γρήγορα στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Κοινός τόπος ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε πολύ θετικό δρόμο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συζητήθηκε επίσης η ανάγκη για τα μέτρα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί από τη σχετική απόφαση του EG. Ακόμη, υπήρξε θετική αναφορά - όπως άλλωστε έγινε και στη συνέντευξη Τύπου από την κ. Λαγκάρντ - για τις σημαντικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα για τη δημοσιονομική υπεραπόδοση. Επισημάνθηκε, επίσης, ότι το ΔΝΤ δε ζητά νέα μέτρα.
Στη διευρυμένη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του πρωθυπουργού, Παναγιώτης Παυλόπουλος και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος. Εκ μέρους του ΔΝΤ, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος, Πολ Τόμσεν, ο προσωπάρχης της κ. Λαγκάρντ, Ντέηβιντ Λίπτον και ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος στρατηγικής και πολιτικής, Χιου Μπρέντεκαμπ.