Νίκος Κοτζιάς: Η εξωτερική μας πολιτική αποπνέει σεβασμό
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς έδωσε την Πέμπτη (26/10/2017) μία ολοκληρωμένη εικόνα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, από τους βασικούς της πυλώνες μέχρι όλα τα κρίσιμα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο με τους οι γείτονες μας, καθώς και τα πρόσφατα ταξίδια του σε ΗΠΑ και Τουρκία, κατά τη διάρκεια της δίωρης ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών που παραχώρησε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών.
«Κάνουμε εξωτερική πολιτική με την οποία μας σέβονται και μας υπολογίζουν» τόνισε, εξηγώντας ότι την τελευταία τριετία μέσω της εξωτερικής μας πολιτικής έχει αναβαθμιστεί σημαντικά ο ρόλος της χώρας μας, ότι έχει γίνει αντιληπτό και υπάρχει μία αναγνώριση πως η Ελλάδα δεν πιέζεται και μιλά ισότιμα με όλες τις χώρες.
Ο κ. Κοτζιάς ανέδειξε τη διάθεση της Ελλάδας να λύσει τα προβλήματα του παρελθόντος, τόσο με την Αλβανία όσο και με την πΓΔΜ. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου θα έχει συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντιτμίρ Μπουσάτι, με στόχο να βρεθεί μία συμφωνία «πακέτο» για όλα τα εκκρεμούντα θέματα, «εύκολα και δύσκολα, ώστε τα θέματα να μην βρεθούν αργότερα μπροστά μας, ενόψει των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας». Επ' αυτού αναφέρθηκε και στις συντονιστικές ομάδες που συζητούν τα επίμαχα ζητήματα με στόχο την επίλυσή τους.
Ερωτηθείς σχετικά με τα τελευταία γεγονότα περί των κατεδαφίσεων ακινήτων της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «πολύ σοφή» τη στάση της αλβανικής κυβέρνησης να μην υλοποιήσει τις κατεδαφίσεις, γεγονός που όπως είπε, βοηθά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, τόνισε ότι ο νέος αλβανικός νόμος για τις μειονότητες θα κριθεί από την ΕΕ. Σημείωσε ότι διατηρεί την αδυναμία στη διατήρηση του εδαφικού προσδιορισμού με βάση τα ληξιαρχεία για την ελληνική μειονότητα, επαναλαμβάνοντας τα λάθη της εποχής Χότζα. Παράλληλα, αποσαφήνισε ότι η ελληνική μειονότητα είναι αναγνωρισμένη από το διεθνές δίκαιο και επισήμανε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη συνεννόηση και σεβασμός αυτής και όχι να φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν να την εξοντώσουν.
Για τα Σκόπια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Κοτζιάς στην επίλυση του ονοματολογικού με τα Σκόπια, εκτιμώντας ότι θα ήταν καλό να λυθεί το πρώτο εξάμηνο του 2018 ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος του χρόνου, και να μην μετακυλιστεί για το 2019 που είναι μία χρονιά εκλογών και για τις δύο χώρες και δεν ενδείκνυται για την επίλυση τέτοιων θεμάτων.
Αναφερόμενος στη σημαντική πορεία των ΜΟΕ την τελευταία διετία και στις καλές σχέσεις των δύο χωρών υπογράμμισε ότι πρέπει να λυθούν δύο βασικά ζητήματα: αφενός ο δημόσιος αλυτρωτισμός και αφετέρου να αποδομηθεί η προκατάληψη ότι η Ελλάδα δεν θέλει την υπαρξη της γειτονικής χώρας.
Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων έχει μεγαλύτερη διάθεση από την προηγούμενη για συμβιβασμό και συναίνεση στο θέμα της ονομασίας, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει μία λύση ικανή να κρατήσει στο χρόνο, να μην προσβάλει κανέναν και να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των πληθυσμών. «Θέλω συμβιβασμούς ορθούς και παραγωγικούς, όχι σάπιους που να φέρουν αποδιοργάνωση» τόνισε, επισημαίνοντας επίσης ότι η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα, δεν έχει απαιτήσεις, είναι ο τρίτος επενδυτής στα Σκόπια, αλλά είναι και μία μεγάλη αγκαλιά για να υποδεχθεί όλους τους ανθρώπους της γειτονικής χώρας.
Σε 3-4 εβδομάδες εξάλλου, όπως είπε, πρόκειται να έχει συναντήσεις ο κ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών.
Για την ονομασία δεν πρέπει να έχουμε νικητές και νικημένους, σημείωσε ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα για έναν συμβιβασμό, ενώ ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι η ελληνική κυβέρνηση στο σύνολό της είναι έτοιμη για έναν συμβιβασμό στο θέμα της λύσης του ονοματολογικού.
Για τις ΗΠΑ
Αναφερόμενος στο ταξίδι του στις ΗΠΑ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι με τους Αμερικανούς η χώρα μας θέλει κανονικές διπλωματικές σχέσεις, καθώς αποδείξαμε το πώς συμπεριφερόμαστε, όπως ανέφερε, τονίζοντας ότι η ελληνική διπλωματία έχει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη μίας δομής ασφάλειας στην περιοχή μας μέσω της θετικής ατζέντας πρωτοβουλιών που προωθεί για την επίλυση των προβλημάτων στην άμεση γειτονιά μας.
Ερωτηθείς αποσαφήνισε επίσης ότι δεν υπήρξε κανένα θέμα διαπραγμάτευσης ούτε για τη βάση της Σούδας ούτε για αποθήκευση πυρηνικών στην Ελλάδα.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ