Χαμός στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ: Διαφωνεί με τον Τσίπρα η «Ομάδα 53+»

Πολιτικούς τριγμούς προκαλεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος η ανακοίνωση που έβγαλε η «Ομάδα 53+» την Τρίτη (31/10/2017), διαφωνώντας με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαμός στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ: Διαφωνεί με τον Τσίπρα η «Ομάδα 53+»
2'

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο commonality.gr, που εκφράζει της απόψης της Ομάδας, «οι 53 και άλλα μέλη της ΠΓ, υποστήριξαν ότι το κείμενο δεν αποτυπώνει αυτό που πολλές φορές συλλογικά έχουμε πει πως το μνημόνιο δεν είναι ιδιοκτησία μας και η πολιτική μας χρειάζεται να αναζητά συνεχώς τις αναγκαίες ρωγμές που θα αποδυναμώνουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις, στην κατεύθυνση της προστασίας – υπεράσπισης των τμημάτων της κοινωνίας που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται από την εφαρμογή τους».

Η «Ομάδα 53+» τοποθετείται, εξάλλου, και στην πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πέρα από το γεγονός ότι δεν έγινε καμία συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία, οι 53 θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη διπλωματικών επαφών στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, οφείλει να στηρίζει τα κοινωνικά κινήματα, που δίνουν μάχες ενάντια στην αντιλαϊκή, φιλοπολεμική, ξενοφοβική, σεξιστική και επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ».

Παράλληλα, ως προς το προσφυγικό – μεταναστευτικό, τα μέλη των 53 αναφέρουν πως το κυβερνών κόμμα θα πρέπει να επικεντρωθεί «σε άμεσες κινήσεις που θα επαναφέρουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στις αφετηριακές θέσεις του κόμματος, αυτές που συνέβαλαν στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού στους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

«Συγκεκριμένα υποστήριξαν:

Α. Άρση του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά για τις ευάλωτες ομάδες, οικογένειες με παιδιά, ασυνόδευτα και όσους έχουν πάρει τρίπτυχο.

Β. Ομόφωνα, ως φαίνεται, η ΠΓ κατέληξε στην πρόταση να περάσει η αρμοδιότητα, που αφορά στη φιλοξενία και προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων αποκλειστικά στο υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Γ. Κανένας μετανάστης – μετανάστρια δεν πρέπει να βρίσκεται σε κέντρο κράτησης, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις ακραίας παραβατικής συμπεριφοράς. Σε καμία περίπτωση η κράτηση δεν μπορεί να αφορά ανήλικους.

Δ. Επαναφορά, με νομοθετική πρωτοβουλία, του προηγούμενου πλαισίου για τις επιτροπές ασύλου.

Ε. Άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν σε δομές και ιδιαίτερα στα νησιά ενόψει μάλιστα και του χειμώνα.

ΣΤ. Άμεση υλοποίηση του προγράμματος επανένωσης οικογενειών και μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή