Βουλή: Ξεκινάει σήμερα η συζήτηση για το προσχέδιο προϋπολογισμού 2018

Ανοίγει σήμερα η αυλαία της συζήτησης του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού 2018, στη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Η συζήτηση, η οποία θα ολοκληρωθεί σε τρεις συνεδριάσεις, ξεκίνησε με τους γενικούς εισηγητές. Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των γενικών εισηγητών, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, θα μιλήσει ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας. Θα ακολουθήσουν οι ειδικοί εισηγητές, βουλευτές-μέλη της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας, αναφέρθηκε στη «βελτίωση του οικονομικού κλίματος» από την ανάδειξη της σημερινής κυβέρνησης, στην επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων και στην επίτευξη πλεονασματικού δημοσιονομικού αποτελέσματος της γενικής κυβέρνησης για πρώτη φορά από τότε που υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία, δηλαδή από το 1995. «Το θετικό κλίμα, με το οποίο φεύγει το 2017, αναμένεται να μεταφερθεί και στο 2018» σημείωσε ο κ. Βέττας και τόνισε τις προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ. Μίλησε, επίσης, για την προσπάθεια που έγινε και γίνεται για την έξοδο στις αγορές, έχει ήδη γίνει η πρώτη και αναμένεται να ακολουθήσουν και δεύτερες και τρίτες, όπως χαρακτηριστικά είπε. Επισήμανε ότι ενώ ο προϋπολογισμός του 2018 ενσωματώνει φορολογικά μέτρα, αυτά είναι μέτρα τα οποία έχουν ήδη νομοθετηθεί και με αυτήν την έννοια δεν είναι νέα μέτρα. Ειδική αναφορά έκανε στο επικείμενο κοινωνικό μέρισμα, λέγοντας πως το ύψος του ούτε και η ίδια η κυβερνητική πλειοψηφία το περίμενε και με αυτό θα ενισχυθεί ένα σημαντικό κομμάτι συνταξιούχων από την επιστροφή σημαντικών ποσών από τις παρακρατήσεις υγείας. «Είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός. Θα είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός, ο οποίος βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη εθνικής πολιτικής. Θα είμαστε η κυβέρνηση που θα βγάλουμε τη χώρα από την οικονομική ασφυξία» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι πρέπει να συμβάλλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αν και στο άκουσμα του κοινωνικού μερίσματος «ράγισαν πολλές καρδιές από την αξιωματική αντιπολίτευση και την αντιπολίτευση στο σύνολό της».

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, υποστήριξε ότι κατά την άποψη της ΝΔ το συζητούμενο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού αποτυπώνει την αστοχία της κυβέρνησης ως προς τους μακροοικονομικούς στόχους που η ίδια θέτει, προβλέπει την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1,9 δισ. που θα έχουν αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή την υπερφορολόγηση των πολιτών και μάλιστα εκείνων των πολιτών με τα μικρότερα εισοδήματα. «Νέες περικοπές στο ενιαίο μισθολόγιο, πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα κατάργηση ΕΚΑΣ, κατάργηση έκπτωσης φόρου για ιατρικές εξετάσεις, επέκταση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, φόρος διαμονής, πρόσθετες επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, μείωση επιδομάτων θέρμανσης» ανέφερε ο κ. Δένδιας, για να συμπληρώσει ότι αυτό δεν θα είναι το τελευταίο «πικρό χάπι». «Τα μέτρα δεν περιορίζονται σε αυτά. Το τέταρτο μνημόνιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο προβλέπει και έρχονται και άλλα μέτρα ύψους 5 δισ., δηλαδή επιπλέον περικοπές στις συντάξεις, νέα μεγάλη μείωση του αφορολόγητου, δηλαδή μέτρα που θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο το εισόδημα» σημείωσε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ και μίλησε και για τεχνοκρατική ανεπάρκεια, που στερεί τη χώρα από πολύτιμους πόρους και οδηγεί μοιραία σε στέρηση ρευστότητας.

Ο γενικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, είπε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει δύο όψεις. Μία της εικονικής πραγματικότητας και του «δήθεν success story της εξόδου από τα μνημόνια και την άλλη της σκληρής πραγματικότητας της διαρκούς λιτότητας». Ο κ. Κουτσούκος τόνισε πως και αυτός ο προϋπολογισμός συνεχίζει στην πεπατημένη των δύο προηγούμενων προϋπολογισμών της σημερινής κυβέρνησης, με προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης και την πορεία της οικονομίας που έχουν διαψευσθεί, με πιο χαρακτηριστικό το -1% του ΑΕΠ για το 2017. «Το σενάριο του πρωτογενούς πλεονάσματος συντηρείται λόγω της συγκράτησης δαπανών, περίπου ισόποσης με τη μείωση των εσόδων και τις άσπρες τρύπες των φορέων της γενικής κυβέρνησης, κυρίως του ΕΦΚΑ και ενώ το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης, τον Ιούλιο του 2017 ανήλθε στα 4,5 δισ. και στο τέλος Σεπτέμβρη στα 4,4 δισ.» επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση το 2015 και το 2016 λόγω των τυχοδιωκτισμών του 2015, είχε επιπτώσεις στο 2017 και θα έχει στο 2018 και το κόστος το πληρώνει ο λαός. Μίλησε για άγρια φοροεισπρακτική λογική που κάνει το φορολογικό σύστημα ολοένα και πιο άνισο και υποστήριξε ότι η συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα είναι μία σκέτη κοροϊδία.

Επεισόδιο με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή αντιπαράθεση πυροδότησαν επικριτικά σχόλια που προήλθαν από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν, στο βήμα, ο κ. Κουτσούκος είπε πως το αφήγημα της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια είναι η συνέχεια των ψεμάτων ότι θα η κυβέρνηση θα έσκιζε τα μνημόνια. «Θα πρέπει να μάθετε να ακούτε! Διαβάστε την εισηγητική έκθεση, αυτό το success story και πηγαίνετε να κοιμηθείτε ήρεμοι!» ανέφερε ο κ. Κουτσούκος. «Η χώρα βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο και απέναντι στα αδιέξοδα που τη δέσμευσε η κυβέρνηση, έρχεται η συντηρητική πολιτική της ΝΔ που λέει...» είπε ο κ. Κουτσούκος, ο οποίος διακοπτόμενος από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ αντέτεινε: «Μας λέγατε "γερμανοτσολιάδες" και "πουλημένους", αλλά δεν έχετε αυτήν τη στιγμή το ηθικό πλεονέκτημα να μας απευθύνεστε με αυτόν τον τρόπο! Τραμπούκοι! Εσείς ψηφίσατε το τρίτο μνημόνιο και θα μας τραμπουκίζετε; Νομίζετε ότι είμαστε στην περίοδο που οι ορδές κρεμούσαν τις φωτογραφίες μας στις πλατείες και πανό "κάτω η χούντα του ΠΑΣΟΚ", έξω από τα σπίτια μας;».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις