Εκλογές Κεντροαριστερά: Κέρδισε τις εντυπώσεις στο debate η Φώφη Γεννηματά
Καλά διαβασμένη και με επιχειρήματα εμφανίστηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία και πιο κρίσιμη τηλεμαχία για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς-Η Φώφη Γεννηματά, αν και θορυβημένη και ανήσυχη μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη διμοιρία των ΜΑΤ που φρουρεί τα γραφεία του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη, ανέπτυξε το σχέδιό της για τη νέα Κεντροαριστερά και έθεσε ως προτεραιότητά της την ενότητα.
Το δεύτερο debate των υποψηφίων αρχηγών για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς ξεκίνησε στη «σκιά» της τρομοκρατικής επίθεσης στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.
«Επικοινώνησε μαζί μου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ.Παυλόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν.Τόσκας», δήλωσε η Φ. Γεννηματά και συνέχισε: «Πρόκειται για δολοφονική ενέργεια, δεν είναι απλή υπόθεση. Υπάρχει εγκληματική αμέλεια για την ασφάλεια των γραφείων του ΠΑΣΟΚ και των πολιτών της περιοχής».
Η Φώφη Γεννηματά εμφανίστηκε ενωτική βάζοντας πάνω από το προσωπικό την παράταξη. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση της στην ερώτηση που δέχτηκε από την δημοσιογράφο της ΕΡΤ, για το πως θα επιτευχθεί η ενότητα:
«Έχουμε πετύχει την ενότητα και τη διεύρυνση. Έβαλα τον εαυτό μου σε κρίση παρότι ήμουν ήδη πρόεδρος» είπε η Φώφη Γεννηματά και συνέχισε: «Κανείς δε μπορεί να πει σε εμένα και το ΠΑΣΟΚ ότι θα υπονομεύσουμε την ενότητα».
Στη συνέχεια η πρόεδρος αναφορικά με τις προϋποθέσεις συνεργασίας με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όταν ρωτήθηκε, υπογράμμισε, «θα αναμετρηθούμε στα ίσα», επαναλαμβάνοντας στη ουσία ότι η νέα παράταξη της Κεντροαριστεράς θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις μελλοντικές πολικές εξελίξεις στη χώρα.
Η Φώφη Γεννηματά επέκρινε τις πολιτικές λιτότητας που έχουν στόχο τα υψηλά πλεονάσματα, κάνοντας λόγο για «πλεονάσματα στο 2%» για να «ανασάνουν» οι πολίτες και έδωσε έμφαση στην παραγωγή νέου πλούτου και στη στήριξη της μεσαίας τάξης, συμπληρώνοντας «όχι και στις οριζόντιες περικοπές Μητσοτάκη».
«Το ζητούμενο είναι να αλλάξουμε τις πολιτικές λιτότητας. Η ΝΔ υπόσχεται να συνεχίσει τις πολιτκές λιτότητας», είπε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσιάστηκε ενωτική και περιέγραψε την επόμενη μέρα για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς σε σχετική ερώτηση που της απεύθυνε ο συνυποψήφιος της Σταύρος Θεοδωράκης.
«Είμαστε καταδικασμένοι να πάμε μαζί σε ένα κόμμα θεσμικό», ενώ μίλησε για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες καθώς θα υπάρχει πλέον μητρώο. «Το κόμμα θα είναι ενιαίο, χωρίς τιμάρια και φεουδάρχες», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.
Κλείνοντας τον κύκλο των ερωτήσεων η κυρία Γεννηματά υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει εξεταστική για την είσοδο στα μνημόνια και την περίοδο πριν από αυτά, κάτι που αρνούνται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας την ειλικρινή πρόθεση της να έρθουν τα πάντα στο «φως».
Στη συνέχεια ο Γιάννης Ραγκούσης ρώτησε τη Φώφη Γεννηματά για τις συνεργασίες ζητώντας ένα καθαρό «όχι» στον Μητσοτάκη, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απαντά, «εγώ ζητάω ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες. Η επιμονή δείχνει ηττοπάθεια».
Η Φώφη Γεννηματά στη συνέχεια, αμφισβητείσαι ευθέως την «καθαρή έξοδο» στις αγορές που εγγυάται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Αν δεν είχε μεσολαβήσει η λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ο ΕΝΦΙΑ θα είχε ήδη εξορθολογιστεί», ανέφερε και συνέχισε, «ο κ. Τσίπρας έχει βάλει ενέχυρο για 99 χρόνια τη δημόσια περιουσία» κάνοντας λόγο για «πολιτική εξαπάτηση».
Για τα θέματα της διαφάνειας η Φώφη Γεννηματά: «Θα είμαι αμείλικτη γιατί όσο απομακρύνεται η πολιτική από την ηθικό, τόσο απομακρύνονται και οι πολίτες. Διαφάνεια για όλους και για όλα».
Ξεκινώντας η διαδικασία της τηλεμαχίας στο πλαίσιο της πρώτης θεματικής ενότητας «Η νέα παράταξη», ο Ν. Ανδρουλάκης ανέφερε «το πώς θα είναι οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα το αποφασίσουν οι πολίτες που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία». «Όχι στην απλή αναλογική, το βασικό είναι να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρεις», υποστήριξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Δεν είμαστε συμπλήρωμα κανενός, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ερωτηθούν αν θέλουν να έρθουν μαζί μας δήλωσε ο Γιάννης Μανιάτης και τάχθηκε υπέρ του μικρού μπόνους για το πρώτο κόμμα, το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και την ψήφο στον απόδημο ελληνισμό.
Υπέρ της απλής αναλογικής τάχθηκε ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς ο Απόστολος Πόντας.
Υπέρ ενός ανοιχτού συνεδρίου με δημοκρατικές διαδικασίες και ψηφοφορίες εκ αποστάσεως, που θα καταλήξει σε 10 βασικές αρχές με τις οποίες ο νέος φορέας θα πάει στις εκλογές, τάχθηκε ο Γιώργος Καμίνης.
Αυτός που θα εκλεγεί θα είναι ο αρχηγός και των δύο Κ.Ο. υποστήριξε ο Σταύρος Θεοδωράκης και δήλωσε ότι μπορεί να είναι και στρατηγός και στρατιώτης. «Δεν θα διεκδικήσω ρόλο στο πλευρό του αρχηγού αν δεν εκλεγώ» είπε.
Θα αναμετρηθούμε στα ίσα με την ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά.
Είμαστε η παλιά μεγάλη παράταξη που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Κατά της ύπαρξης δύο ξεχωριστών κοινοβουλευτικών ομάδων τάχθηκε ο Γιώργος Καμίνης. «Συμφωνίες εκ των προτέρων εν αγνοία των άλλων χωρίς τη γνώμη του μελλοντικού ηγέτη είναι κάτι απαράδεκτο» τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας σε ένα αδιέξοδο πολιτικής προσπαθεί να κλέψει τον κόσμο της κεντροαριστεράς, είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Στο συνέδριο του νέου φορέα την 'Ανοιξη θα αποφασίσουμε πως θα είναι το κόμμα μας είπε ο ίδιος.
Η εκκλησία δεν μπορεί να εμπλέκεται στα πολιτικά πράγματα της χώρας υποστήριξε ο Νίκος Ανδρουλάκης και είπε ότι είναι υπέρ του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας.
Πρέπει να αποκόψουμε το θέμα της προεδρικής εκλογής από την προσφυγή στις κάλπες, υποστήριξε ο Γιώργος Καμίνης ενώ πρότεινε οικονομία στο δημόσιο τομέα και 2% πρωτογενή πλεονάσματα.
«Εμείς μιλάμε για προοδευτική φορολόγηση παντού. Ο πλούτος πρέπει να φορολογείται εκεί που παράγεται» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φτιάχνουν φτωχούς και προνομιούχους. Προνομιούχους σε συναλλαγή με το κράτος και φτωχούς να περιμένουν για κανένα επίδομα , τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης .
«Δεν υπάρχει αριστερή και δεξιά βία. Υπάρχει μόνο βία» υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Γάτσιος.
Το ζητούμενο είναι να αλλάξουμε τις πολιτικές λιτότητας. Η ΝΔ υπόσχεται να συνεχίσει τις πολιτκές λιτότητας, υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά.
O κ. Τσίπρας κατήργησε το ΕΚΑΣ και τα επιδόματα. Για ποια βοήθεια των αδύναμων μιλά αναρωτήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης και υπογράμμισε ότι με τη σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση.
Δεν εμπιστεύομαι σε τίποτα την εθνολαϊκιστική κυβέρνηση. Θα ήθελα το μέλλον της χώρας μετά τον Αύγουστο του 2018 να την διαχειριστεί μια άλλη κυβέρνηση, υποστήριξε ο Γιάννης Μανιάτης.
Οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα απέτυχαν να κάνουν ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απέδειξαν ότι δεν μπορούν, υποστήριξε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Αν η Ελλάδα παραμείνει στο δίλημμα Πάνος Καμμένος ή Άδωνις Γεωργιάδης θα αντιμετωπίζει την μία κρίση πίσω από την άλλη, δήλωσε ο Γιάννης Ραγκούσης. Για το Κυπριακό ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «έγινε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες» και αυτό, τόνισε, «οφείλεται στον πρόεδρο Αναστασιάδη».