Βουλή: Έντονη αντιπαράθεση Κοντονή-Μπακογιάννη για την άδεια Κουφοντίνα
«Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, σε ένα κράτος δικαίου, λειτουργούν οι νόμοι και θεσμοί έναντι πάντων. Ο πρόεδρος της ΝΔ σήμερα μας είπε, ότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, ότι η ΝΔ είναι υπέρ του θεσμού των αδειών, αλλά για κάποιους δεν πρέπει να ισχύσει αυτό το νομοθετικό πλαίσιο. Οι ρυθμίσεις του νόμου, μας είπε δηλαδή, δεν θα ισχύουν για κάποιους, διότι έχουμε διαφορές! Έχουμε διαφωνίες! Αυτό είπε ο πρόεδρος της ΝΔ» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, απαντώντας, στην παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη. Η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, προκάλεσε την αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη από τα βουλευτικά έδρανα.
«Είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με μια απόφαση, είτε αυτή είναι απόφαση δικαστηρίου είτε είναι μικτού οργάνου, όπως είναι το συγκεκριμένο όργανο, θα πρέπει να δούμε αν αυτή η απόφαση κινήθηκε στο πλαίσιο του νόμου» σημείωσε ο κ. Κοντονής.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει, έχει για πρώτη φορά ψηφιστεί το 1989, αναθεωρήθηκε το 1999 και έγιναν τροποποιήσεις επί των ημερών του Νίκου Δένδια, που προέβλεψε, στις τροποποιήσεις αυτές, ότι κανένας δεν μπορεί να πάρει άδεια από το Συμβούλιο των φυλακών, εάν δεν υπάρχει και σύμφωνη γνώμη του εντεταλμένου αντιεισαγγελέα Εφετών, ο οποίος προΐσταται του συγκεκριμένου οργάνου.
«Εσείς το νομοθετήσατε. Εμείς αλλάξαμε κάτι από το νομοθετικό πλαίσιο που παραλάβαμε;» είπε ο κ. Κοντονής, απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ. Όταν δε η κ. Μπακογιάννη αντέδρασε από τα έδρανα, ο υπουργός επέμεινε λέγοντας της: «Εμείς δεν αλλάξαμε τίποτε από το νόμο. Εκτίθεστε κυρία Μπακογιάννη και γελοιοποιείστε! Δεν ξέρετε το νόμο και πετάγεστε».
Επανέλαβε στο σημείο αυτό ότι με βάση το νομοθετικό πλαίσιο της ΝΔ επελήφθη το Συμβούλιο και αποφάσισε ομόφωνα την άδεια. «Εσείς είχατε εισηγηθεί και είχατε ψηφίσει ότι μόνο με ομόφωνη απόφαση μπορεί κάποιος κρατούμενος να πάρει άδεια, όταν έχει εκτίσει τουλάχιστον 8 χρόνια φυλακή και δεν έχει υποπέσει σε οποιαδήποτε παράβαση του πειθαρχικού δικαίου του καταστήματος κράτησης» είπε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα, «με πρώτον και καλύτερο τον αντιεισαγγελέα που προΐσταται του Συμβουλίου».
Είπε ακόμη, ότι «ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν αποφυλακίζεται, δεν επανακρίνεται η καταδίκη του. Το Συμβούλιο ούτε τον επανακρίνει ούτε τον αποφυλακίζει. Οι πράξεις του κρίθηκαν. Η χορήγηση αδείας δεν είναι επιδοκιμασία των πράξεων που τέλεσε ούτε και ανοχή».
«Ζητούνται εξηγήσεις από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση για την άδεια για να δώσει εξηγήσεις; Να δώσει η κυβέρνηση εξηγήσεις για ένα όργανο που εσείς νομοθετήσατε, αυτό ξεπερνάει τα όρια» είπε ο κ. Κοντονής.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επέκρινε τον πρόεδρο της ΝΔ, ότι έθεσε θέμα ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν θα έπρεπε να λάβει άδεια διότι δεν έχει μετανοήσει για τις πράξεις του. «Εάν εσείς θεωρείτε ότι για την παροχή αδείας ή για την καταδίκη ενός ανθρώπου, έχουν να κάνουν οι ιδεολογίες ή οι σκέψεις από τις οποίες εμφορείται, σας λέμε ότι βρίσκεστε εκτός νομικού πλαισίου. Δεν καταδικάζει κανένας, στον πολιτισμένο κόσμο, τις αντιλήψεις που μπορεί να έχει κάποιος για διάφορα θέματα» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι ο νόμος στον πολιτισμένο κόσμο καταδικάζει πράξεις και όχι τις γενικότερες αντιλήψεις και γι΄ αυτές καταδικάστηκε ο Κουφοντίνας.
«Η απαίτηση μετάνοιας του κρατουμένου δεν είναι νόμιμη» είπε ο υπουργός και τόνισε ότι η ΝΔ μπαίνει σε κατήφορο, διότι σήμερα λέει ότι για έναν συγκεκριμένο κρατούμενο πρέπει να ληφθούν υπόψη προϋποθέσεις που δεν διαλαμβάνονται στο νόμο. «Τα ειδεχθή εγκλήματα στα οποία είχε υποπέσει ο συγκεκριμένος κρατούμενος κρίθηκαν από τη δικαιοσύνη, δεν αλλάζει ο χαρακτήρας και η απαξία αυτών των πράξεων, με τη χορήγηση της άδειας που μάλιστα της έχουν επιβληθεί και περιοριστικοί όροι για το 48ωρο» είπε και κατέθεσε απόψεις της ομοσπονδίας σωφρονιστικών υπαλλήλων ότι είναι υπέρ της άδειας. «Ελπίζω ο συγκεκριμένος κρατούμενος να αναλογιστεί και να έχει μετανιώσει για το κακό που προκάλεσε στα θύματα και τις οικογένειες τους. Να έχει αναλογιστεί το κακό που έκανε στους ανθρώπους που στρατολογούσε σε αυτή τη διαδικασία εξόντωσης και θανάτου. Και ελπίζω να αναλογιστεί και το κακό που έκανε στη χώρα, σκοτώνοντας ανθρώπους πισώπλατα, επειδή υπήρχαν πολιτικές ή ιδεολογικές διαφωνίες» είπε ο κ. Κοντονής και υπογράμμισε ότι με συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χορηγήθηκε άδεια στον Χριστόδουλο Ξηρό.
«Όταν ο Χριστόδουλος Ξηρός παραβίασε την άδεια, δεν ήρθε εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει εξηγήσεις από την κυβέρνηση. Διότι εμείς έχουμε θεσμική παιδεία και δεν μπορούμε να ζητάμε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για ένα θέμα που δεν είναι κυβερνητική απόφαση» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και κατηγόρησε τη ΝΔ για ακροδεξιά ρητορεία και παραπληροφόρηση και για σκιαμαχία με τα φαντάσματα του παρελθόντος.
«Κύριε Κοντονή καταλήξατε θλιβερός απολογητής του Κουφοντίνα. Και σήμερα αυτή η παρουσία σας εδώ προβλημάτισε πάρα πολύ. Διότι δεν δικαιούστε να παριστάνετε πως δεν ξέρετε! Εγώ δεν είμαι νομικός. Είμαι μια απλή βουλευτής που αναρωτιέται: τι άλλαξε κύριε Κοντονή από τότε που ο Κουφοντίνας ζητάει άδειες και δεν του δινόντουσαν με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο; Τι άλλαξε;» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και στις αντιδράσεις του υπουργού Δικαιοσύνης σχολίασε: «Ηρεμήστε κύριε Κοντονή. Ήξερα ότι η Ζάκυνθος συνήθως έβγαζε πολιτισμένους ανθρώπους αλλά βλέπω και εξαιρέσεις».
«Θα σας ρωτήσω λοιπόν, διότι έχω λόγο! Όταν το ίδιο αυτό νομικό πλαίσιο υπήρχε, είχαν αρνηθεί τις αιτήσεις για άδεια στον Κουφοντίνα. Δεν ήταν ο ίδιος Κουφοντίνας; Δεν ήταν ίδιος ο νόμος; Δεν είχε βγάλει ο κ. Κουφοντίνας το βιβλίο που έλεγε πως το βράδυ που δολοφόνησε πισώπλατα τον Παύλο Μπακογιάννη είχε πάει σε ταβέρνα και έπινε και χαιρότανε για τη μέγιστη επιτυχία του φόνου;» είπε η κ. Μπακογιάννη.
Όταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε από το έδρανο του, τι σχέση αυτών που λέει η Ντόρα Μπακογιάννη, με το θέμα, η βουλευτής απάντησε: «Όταν καταλάβεις κύριε συνάδελφε θα είναι αργά. Διότι όταν το θέμα αφορά άλλους, είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε μεγάλους λόγους και είναι και θρασύς ο συνάδελφος. Αλλά πολύ πριν από εσάς κύριε συνάδελφε, με πρώτο τον Μπρέχτ, είχε πει ότι “μιλούσαμε για τους άλλους και δεν μας αφορούσε. Αλλά κάποια στιγμή φτάσαμε να μας αφορά προσωπικώς”. Τότε θα καταλάβετε το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει σήμερα».
Η Ντόρα Μπακογιάννη, κατηγόρησε τον Στ. Κοντονή για επιλεκτική ευαισθησία. «Εσείς κύριε Κοντονή, όταν βγήκε η απόφαση για την Ηριάννα, θεωρήσατε καθήκον σας να τη στηλιτεύσετε. Δεν ήταν δικαστική απόφαση τότε; Περίμενα τουλάχιστον από εσάς σήμερα να σηκωθείτε επάνω και να πείτε “λυπούμαστε που βγήκε αυτή η απόφαση, δεν συμφωνούμε, πολιτικά καταδικάζουμε”. Αλλά δεν έχετε τα κότσια να το κάνετε διότι όλο το παρεάκι, συλλογικότητες α' και β' είμαστε ένα και το αυτό. Και όταν πρόκειται να καταδικάσετε έναν δολοφόνο που σκότωσε 11 ανθρώπους κρύβεστε! Αίσχος!» είπε η κ. Μπακογιάννη.