Εκλογές κεντροαριστερά: Φώφη Γεννηματά ή Νίκος Ανδρουλάκης – Όλα για την κρίσιμη μάχη
Πού και πώς θα ψηφίσετε - Τα εκλογικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Όπως προκύπτει και από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, η Φώφη Γεννηματά φιγουράρει ως το απόλυτο φαβορί για το χρίσμα της προέδρου της Κεντροαριστεράς, με τον «αέρα» του 41,3% των ψήφων που είχε λάβει την προηγούμενη Κυριακή (12/11/2017).
Λίγες ώρες μόνο απέμειναν για την τελική κρίση του ελληνικού λαού στο ερώτημα για το ποιον αρχηγό θέλουν να δουν στο «τιμόνι» του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά έδωσε σήμερα «στίγμα» νίκης, με ηχηρό μήνυμα λέγοντας πως αναμένει την «καθαρή εντολή» των πολιτών.
«Καθαρή εντολή σημαίνει εντολή ενότητας και αλλαγής. Αναγέννηση της προοδευτικής παράταξης. Νέος φορέας χωρίς τις παθογένειες του χθες, με δημοκρατία και αποτελεσματικότητα. Να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Πρωταγωνιστές της νέας πορείας οι 212.000 συνιδρυτές», ενώ συμπλήρωσε πως μια αυριανή νίκη σημαίνει «νικηφόρα πορεία στις εκλογές».
«Δεν υπάρχουν χαμένοι. Όσοι συμβάλλαμε για να φτάσουμε μέχρι εδώ συνεχίζουμε όλοι μαζί με μεγάλο κερδισμένο την παράταξη», συμπλήρωσε η Φώφη Γεννηματά στο ενωτικό της μήνυμα.
Από την πλευρά του ο δεύτερος υποψήφιος, Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε λόγο για «ελπιδοφόρο μήνυμα», αναφερόμενος στη συμμετοχή του κόσμου στην αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής.
«Υπάρχει η παράταξη. Δεν έχει καταλυθεί η παράταξη. Απευθύνω κάλεσμα για μαζική συμμετοχή και είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ με παγιωμένες νοοτροπίες», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι την υπόθεση της μεγάλης Κεντροαριστεράς την υπηρετεί ο ίδιος και τα νεότερα στελέχη από το 2014.
Παράλληλα θεώρησε ότι η ενότητα είναι δεδομένη και πως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα θα παραμείνει «όχι για να γίνει μοίρασμα εξουσίας αλλά ιδεών και πολιτικής», ενώ δήλωσε αποφασισμένος να γυρίσει σελίδα η παράταξη κι έθεσε στόχο του να οδηγήσει «τον ΣΥΡΙΖΑ εκεί που ανήκει», όπως σημείωσε.
Καθοριστικός ο ρόλος των «συμμαχιών» για το αποτέλεσμα
Με τους δυο μονομάχους να έχουν «λάβει θέση», καθοριστικός παράγοντας για το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να είναι η στάση των τεσσάρων υποψηφίων (Καμμίνη, Θεοδωράκη, Μανιάτη, Ραγκούση) που αποκλείστηκαν στον προηγούμενο γύρο, αλλά και η συμμετοχή-αποχή του κόσμου που τους στήριξε στην πρώτη αναμέτρηση.
Γιώργος Καμίνης: Ο δήμαρχος της Αθήνας έλαβε το 13,66% των ψήφων του πρώτου γύρου και αν και συναντήθηκε με τους δυο τελικούς υποψηφίους, δεν φάνηκε από τις δηλώσεις του να υποστηρίζει κάποιον από τους δυο, καθώς στάθηκε κυρίως στη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου αλλά και στην ενότητα της παράταξης για την επόμενη μέρα.
Σταύρος Θεοδωράκης: Ο επικεφαλής του Ποταμιού έλαβε το 10,39% των ψήφων την πρώτη Κυριακή και όπως και ο δήμαρχος της Αθήνας, δεν πήρε ξεκάθαρη θέση καθώς διέπεται από τη λογική πως ως πρόεδρος κοινοβουλευτικού κόμματος που συνδιαμόρφωσε με τη Φ. Γεννηματά το εγχείρημα, δεν θα μπορούσε να επιλέξει κάτι άλλο πλην των ίσων αποστάσεων.
Γιάννης Ραγκούσης: Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου έλαβε ποσοστό 2,4% στην πρώτη αναμέτρηση και πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της Φώφης Γεννηματά για τον δεύτερο γύρο.
Γιάννης Μανιάτης: Ο τελευταίος από τους τέσσερις, έλαβε στον πρώτο γύρο 4,52% και συναντήθηκε με τον Νίκο Ανδρουλάκη –μόλις χθες- τον οποίο στήριξε δημόσια για την αυριανή αναμέτρηση, τονίζοντας πως «το εγχείρημα» πρέπει να κοιτάξει «το μέλλον της χώρας» και «επιβάλλεται από τώρα να συμπορευτεί με τη νέα γενιά».
Ανοιχτή στήριξη Παπανδρέου-Θεοχαροόπουλου και άλλων, στη Φώφη Γεννηματά
Στο πλευρό της, πρώτος έσπευσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ), Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ ανάλογη στήριξη προς τη νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ παρείχαν με δηλώσεις τους τόσο ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ), Γιώργος Παπανδρέου.
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στη σημαντική προσπάθεια που κατέβαλε η Φώφη Γεννηματά, υποστηρίζοντας πως παρά το γεγονός ότι καθυστέρησε στη διαδικασία ανασυγκρότησης του χώρου, έπαιξε θετικό ρόλο στη διαδικασία και συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης.
«Γνωρίζω πολύ καλά τη Φώφη, έχουμε δουλέψει μαζί, και παρά το ότι αργήσαμε σε αυτήν τη διαδικασία ανασυγκρότησης, μπορούσαν προφανώς να έχουν γίνει νωρίτερα κάποια βήματα. Θεωρώ ότι έπαιξε ένα θετικό ρόλο στην διαδικασία αυτή, ένα θετικό πρόσημο, και έχουμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει».
Στο «στρατόπεδο» Γεννηματά συσπειρώθηκαν, εξάλλου, τόσο η ΕΔΕΜ του Απόστολου Πόντα, όσο και οι «Κινήσεις Πολιτών», με τους Γ. Τούντα και Π. Ιωακειμίδη να εκφράζουν την αμέριστη στήριξή τους στη νυν επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Το… μάτι προς την κυρία Γεννηματά φαίνεται πως κλείνει και ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος σχολιάζοντας την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ, τον χαρακτήρισε ως «πολύ καλό γραμματέα του Βενιζέλου», υπονοώντας πως η ψήφος του θα πάει προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Πιστεύετε ότι ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς θα γεννήσει κάτι καινούργιο;
Αυτά είναι τα τελικά αποτελέσματα του α’ γύρου
Όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας και Διαδικασιών, καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, τα τελικά αποτελέσματα
του α’ γύρου στις εκλογές της Κεντροαριστεράς, με ενσωματωμένο το 100% (878 εκλογικά τμήματα), έχουν ως εξής:
Γεννηματά 86.330 (41,27%)
Ανδρουλάκης: 51.736 (24,73%)
Καμίνης: 28.581 (13,66%)
Θεοδωράκης: 22.870 (10,93%)
Μανιάτης: 9.452 (4,525)
Ραγκούσης: 5.084 (2,43%)
Γάτσιος: 3.579 (1,71%)
Πόντας: 1.131 (0,54%)
Τζιώτης: 412 (0,20%)
Πού και πώς θα ψηφίσετε - Όλα τα εκλογικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό
Η επαναληπτική ψηφοφορία θα αφορά στους δύο πρώτους υποψήφιους - Φώφη Γεννηματά, Νίκο Ανδρουλάκη- και νικητής θα είναι εκείνος που θα πλειοψηφήσει.
Αξίζει να επισημανθεί ότι στον δεύτερο γύρο για την εκλογή αρχηγού για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσοι είχαν προηγουμένως ψηφίσει και στον α' γύρο, δηλαδή στις 12 Νοεμβρίου.
Η ψηφοφορία θα διενεργηθεί από τις 08:00 έως τις 20:00 την Κυριακέ (19/11).
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα εξής εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια, καθώς και στο εξωτερικό:
Κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε το σχετικό πίνακα
Πώς θα ψηφίσετε
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με βάση τον εθνικό εκλογικό κατάλογο και σύμφωνα με τα ισχύοντα στις εθνικές εκλογές (διανομή ψηφοδελτίου, φάκελοι, παραβάν, κάλπη). Το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα και θα περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των υποψηφίων. Οι ψηφοφόροι θα εκδηλώνουν την προτίμησή τους σημειώνοντας ένα σταυρό προτίμησης το πολύ.
Για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, οι πολίτες θα καταβάλουν εισφορά 3 ευρώ. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταβληθεί για την κάλυψη της δαπάνης της εκλογικής διαδικασίας.
Με ευθύνη της Εφορευτικής Επιτροπής, σε κάθε εκλογικό τμήμα θα τηρούνται δυο καταστάσεις: στην πρώτη θα καταχωρούνται τα στοιχεία όλων όσων θα ψηφίσουν και στη δεύτερη μόνον όσων από τους ψηφίζοντες δηλώσουν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες για την ίδρυση του νέου κόμματος.
Με ευθύνη της Επιτροπής, ο πρώτος κατάλογος θα καταστραφεί δυο μήνες μετά την ψηφοφορία, ενώ ο δεύτερος θα αποτελέσει τη βάση για να καταρτισθεί το Μητρώο Μελών του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα.