Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για το Δημόσιο εν μέσω αντιδράσεων
Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικας και εν μέσω εσωκομματικής θύελλας στο εσωτερικό του κυβερνόντος κόμματος, κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο στο οποίο εντάσσονται τα μέτρα για την εργασιακή εφεδρεία, τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και το ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο.
Το βλέμμα των δανειστών θα είναι στραμμένο στο ελληνικό Κοινοβούλιο για να διαπιστωθεί κατά πόσο προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις και οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών.
Αμέσως μετά την ακολουθούμενη κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία θα επισπευσθεί, το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου πιθανότατα το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Οι υπηρεσίες των υπουργείων συνεργάζονται καθημερινά προκειμένου έγκαιρα να καταλήξουν στην λίστα των 20.000 περίπου υπαλλήλων που βρίσκονται κοντά στην σύνταξη.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μαζί τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρη Ρέππα και τον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, είχαν σύσκεψη μέχρι αργά χθες προκειμένου να καθορίσουν τις νομικές εκκρεμότητες για την εφεδρεία αλλά και για τα κριτήρια και τις διαδικασίες που θα απαιτηθούν για τον χαρακτηρισμό του πλεονάζοντος προσωπικού σε φορείς που θα συγχωνευθούν ή θα εξυγιανθούν.
Οι διαδικασίες επικεντρώνονται αρχικά στην εξυγίανση κάποιων περιφερειακών κρατικών υπηρεσιών, ενώ οι αρχικές σκέψεις είναι η αξιολόγηση του προσωπικού να γίνει στη βάση κριτηρίων όπως κοινωνικά κριτήρια, ουσιαστικά και τυπικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι) κ.ά.
Από τις διαδικασίες όλα δείχνουν πως θα εξαιρεθούν άτομα με ειδικές ανάγκες και ο ένας εκ των δύο συζύγων σε περίπτωση που απασχολούνται και οι δύο στο Δημόσιο.
Διαβάστε επίσης: Το νέο μισθολόγιο για τους Δημοσίους υπαλλήλους