Τζανακόπουλος: Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάνης
«Υπάρχουν ανοικτά προβλήματα» με την Τουρκία, «ωστόσο ο μοναδικός τρόπος για την επίλυσή τους είναι μέσα από τη διεύρυνση του πολιτικού και διπλωματικού διαλόγου» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.
Ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση πως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου «έχει τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση», ενώ ερωτηθείς εάν δυσκόλεψε τα πράγματα η συνέντευξη Ερντογάν απάντησε πως «το γεγονός ότι οι σχετικές δηλώσεις έχουν επαναληφθεί σε διάφορες φάσεις, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ήταν μια εξέλιξη που θα μπορούσαμε να καλωσορίσουμε».
«Μας προκάλεσε έντονο προβληματισμό, γέννησε ερωτηματικά», συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος, για να τονίσει ότι «αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να γίνει ουσιαστική συζήτηση, στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, που έχει πράγματι έναν ιστορικό χαρακτήρα, με δεδομένο όμως το πλαίσιο εντός του οποίου συζητάμε και το οποίο είναι το πλαίσιο που ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία για την ελληνική πλευρά αλλά και συνολικά είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη».
Για το εάν αυτό θα δηλωθεί από την ελληνική πλευρά, είπε πως «είναι προφανές» και επισήμανε ότι είναι πάγια θέση η οποία και θα δηλωθεί με καθαρότητα.
Αναφορικά με την επίσκεψη του κ. Ερντογάν αύριο στη Θράκη και τη δήλωση που έκανε, επιβιβαζόμενος στο αεροπλάνο για την Αθήνα, ότι «πάει να βρει τους αδελφούς του», ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που θα επισκεφθεί τη Θράκη ο κ. Ερντογάν, και πως και στην προηγούμενη επίσκεψή του, ως πρωθυπουργός, είχε περιοδεύσει στην περιοχή για να συνομιλήσει με τους ομόδοξους τους. «Αυτό νομίζω θα επαναληφθεί και δεν νομίζω ότι θα υπάρχουν περαιτέρω πολιτικού χαρακτήρα επιπλοκές σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα» είπε. Κατέστησε σαφές ότι «το καθεστώς της Θράκης είναι δεδομένο, καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης, οι μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τον Τούρκο πρόεδρο και αυτό δεν θεωρούμε ότι δημιουργεί οποιαδήποτε πολιτική επιπλοκή και δεν είναι και κάτι πρωτοφανές».
Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε σε μια φάση κρίσης των ευρωτουρκικών σχέσεων, σε με περιοχή που είναι αποσταθεροποιημένη» και επομένως «σε αυτή τη φάση, ο μοναδικός ασφαλής δρόμος για την Ελλάδα είναι να επιδιώξει την ουσιαστική αναβάθμιση των σχέσεων με τη γείτονα και συνολικά και στα επιμέρους ζητήματα: Είτε αυτά αφορούν το Αιγαίο και την απαίτηση εκ μέρους μας για τον οριστικό τερματισμό της τουρκικής παραβατικότητας, είτε αυτό αφορά τα ζητήματα διαχείρισης του προσφυγικού, είτε αφορά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις οικονομικές σχέσεις».
«Η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει, αν με σαφήνεια και αποφασιστικότητα και με δεδομένο -εντός του πλαισίου του οποίου συζητάμε- και τον θεμέλιο λίθο αυτού του πλαισίου, δηλαδή τη Συνθήκη της Λοζάνης, επιδιώξει αυτή την ουσιαστική αναβάθμιση των σχέσεων με την Τουρκία» σημείωσε.
Εντός του καλοκαιριού το πλαίσιο εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια
«Εντός του καλοκαιριού και πριν από τον Αύγουστο του 2018 θα έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο της εξόδου και το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στη συνέντευξη του στον Real και αναφέρθηκε αναλυτικά στο χρονοδιάγραμμα.
Το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές με βάση και τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων και του Eurogroup, είπε. Η υλοποίηση των προαπαιτούμενων προφανώς έχει ήδη ξεκινήσει σε ό,τι αφορά στα ζητήματα που άπτονται της δευτερογενούς νομοθεσίας και από εκεί και πέρα η ψήφιση όσων νομοθετικών ρυθμίσεων απαιτούνται θα γίνει νωρίς εντός του Ιανουαρίου, καθώς, όπως εξήγησε, δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να γίνει πριν από τις γιορτές λόγω της συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού.
Πρόσθεσε επίσης ότι, νωρίς τον Ιανουάριο, θα ψηφιστούν όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και από κει και πέρα θα γίνει η έκθεση συμμόρφωσης από την πλευρά των θεσμών και στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουμε και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Από κει και πέρα, συνέχισε, «η μπάλα περνά στο γήπεδο» του ESM που θα πρέπει να εξετάσει την απόφαση του Eurogroup και να δώσει και το τελικό πράσινο φως για την εκταμίευση των 5,5 δισ. ευρώ. Όλα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο και από κει και πέρα εντατικοποιούνται οι συζητήσεις για τον προσδιορισμό του πλαισίου εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018.
Ερωτηθείς σχετικά με διαρροές και δηλώσεις του Κοστέλο ότι είναι μάλλον δύσκολο να επιτύχουμε καθαρή έξοδο και ότι το πιθανότερο είναι ότι πρέπει να βρεθεί ένα πλαίσιο τέτοιο, ώστε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε πως «φαίνεται ότι ο κ. Κοστέλο δεν ακούει τις δηλώσεις των προϊσταμένων του, και του πρώην προέδρου του Eurogroup Ντάισελμπλουμ, του Μοσκοβισί, του Γιούνκερ, που συζητούν για μια πολύ θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της γ΄αξιολόγησης και για ένα πλαίσιο συμφωνίας για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα που δεν θα προϋποθέτει νέες μεταρρυθμίσεις».
«Εμείς», τόνισε, «μένουμε στους πολιτικούς εκπροσώπους της Κομισιόν και του Eurogroup, στις αποφάσεις των κρατών-μελών που δείχνουν με σαφήνεια τον δρόμο της εξόδου της Ελλάδας από το μνημονιακό πλαίσιο επιτροπείας.
Για τα χθεσινά επεισόδια
Σχετικά με τα χθεσινά επεισόδια στην επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε επεισόδια στην Αθήνα. Δεν είναι ένα φαινόμενο που έκανε την εμφάνισή του με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ, αλλά είναι κάτι που συναντά κανείς στην Αθήνα ήδη από τη δεκαετία του '80.
«Η Αστυνομία λειτουργεί στη βάση ενός συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου που στοχεύει στον περιορισμό της έκτασης των επεισοδίων», υπογράμμισε. Σχολίασε πως είναι άλλο το γεγονός ότι η ΝΔ επιλέγει να σηκώσει το συγκεκριμένο ζήτημα και να το φέρει στην κορυφή της δημόσιας συζήτησης, εξυπηρετώντας άλλου τύπου πολιτικές σκοπιμότητες.
Είπε ότι η Αστυνομία έδρασε χθες αποτρεπτικά, εκτονωτικά και πως αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους καταστάσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ