Νέα περιφερειακή δυναμική στην ΕΕ από την τετραμερή Σύνοδο στο Βελιγράδι
Σύμφωνα με πληροφορίες η Σύνοδος Κορυφής που άρχισε με ελληνική πρωτοβουλία, θεσμοθετείται και αναμένεται να επακολουθήσουν ακόμα δυο. Τον Μάρτιο στο Βουκουρέστι και τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας με αυτό τον τρόμο μια νέα περιφερειακή δυναμική στο πλαίσιο πάντα της ευρωπαϊκής πορεία των βαλκανικών χωρών.
Μάλιστα, αυτό έχει ως συνέπεια η αναμενόμενη βουλγαρική Προεδρία στην ΕΕ να είναι μια «Βαλκανική Προεδρία».
Παράλληλα, η ελληνική πλευρά κατέθεσε πρόταση να πραγματοποιηθεί τον Μάιο στη Σόφια, η Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων με σκοπό την αναζωογόνηση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης του 2003 και τη διεύρυνσή της.
Στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί η προετοιμασία της Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.
Άλλωστε, κατά την τετραμερή Σύνοδο στο Βελιγράδι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία που έχει υποστεί η Σερβία με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, μέσω της ένταξής της στην ΕΕ.
«Σε αντίθεση με το 1884 σήμερα δεν περιμένουμε κάποιο Υπουργό Μεγάλης Δύναμης να καθοδηγήσει τη συνεργασία μας ή να λύσει τα προβλήματά μας. Με εφαλτήριο την ΕΕ και τις συμμαχίες μας, πρέπει να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας. Οι συνομιλίες μεταξύ μας και με τους γείτονές μας είναι αναγκαίες, όσο δύσκολες και αν είναι. Ωστόσο πρέπει να βασιστούν στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ειδικά της Συνθήκης της Λωζάννης. Βούλγαρος Πρόεδρος έσπευσε να στηρίξει ΠΘ, απορρίπτοντας οποιαδήποτε συζήτηση για αναθεώρησή της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Την ίδια στιγμή μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενθάρρυνε τα Σκόπια να προσέλθουν στο διάλογο προκειμένου το 2018 να αποτελέσει έτος ορόσημο επίλυσης ονοματολογικού, ενώ κατά την Σύνοδο συζητήθηκαν και τα projects για την ενέργεια (IGB) και τις σιδηροδρομικές Διασυνδέσεις: Θεσσαλονίκη-Βάρνα-Βουκουρέστι και Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι.