«Χαστούκι» Τσίπρα σε Ερντογάν πίσω από τις κλειστές πόρτες
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Realnews», ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός και απόλυτος απέναντι στον «Σουλτάνο», χρησιμοποιώντας φράσεις που δεν άφηναν και πολλά περιθώρια στην άλλη πλευρά όσον αφορά στις ελληνικές θέσεις.
«Ή θα έχουμε πρόοδο στα ελληνοτουρκικά εντός του 2018 ή χάνεις τον τελευταίο σου υποστηρικτή στην Ε.Ε.», φέρεται να είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Τούρκο Πρόεδρο στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν μόλις έκλεισαν οι κάμερες.
«Ταγίπ, πάρε το χαμπάρι. Μόνο εμάς έχεις σύμμαχο στην Ευρώπη. Μην πυροβολείς τα πόδια σου», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε άλλο σημείο της συνομιλίας του με τον Ερντογάν.
Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε τον Τούρκο Πρόεδρο ενώπιον όλων των ζητημάτων, καλώντας τον να μιλήσουν καθαρά και ανοιχτά για τα πάντα.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ανοιχτή αυτή συζήτηση έπαιξε το δικό της ρόλο και στο «κατέβασμα» των τόνων από την πλευρά του Τούρκου Προέδρου στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε στο Μαξίμου.
Σε... παροξυσμό ο Ερντογάν: «Βάζει στο μάτι» το Αιγαίο - Νέες προκλήσεις για Θράκη και Κύπρο
Στο μεταξύ, λίγες μόλις ώρες μετά το μπαράζ προκλητικών δηλώσεων και ενεργειών σε Αθήνα και Θράκη, ο Ερντογάν αφήνει στην άκρη τη Λωζάνη και «βάζει στο μάτι» το Αιγαίο.
Σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής», ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίζεται εκτός τόπου και χρόνου και αναφέρει: «Η οριοθέτηση των θαλασσίων δικαιοδοσιών δεν είναι το μοναδικό θέμα που προκύπτει στο Αιγαίο. Υπάρχουν πολλά ζητήματα προς επίλυση και τα οποία συνδέονται μεταξύ τους. Ως δυο παραλιακές χώρες του Αιγαίου, μπορούμε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα με μια προσέγγιση που να λαμβάνει υπ’ όψιν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και των δυο πλευρών. Ομοίως η λύση που θα επιτευχθεί πρέπει να είναι περιεκτική και δίκαιη και για τις δυο πλευρές».
Η «απάντηση» ήρθε δια στόματος Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τους ηγέτες της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, μετά το τέλος των εργασιών της Τετραμερούς Συνόδου.
«Ξέρετε, εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας. Διότι ξέρουμε ότι αυτά που μας χωρίζουν είναι πολύ λιγότερα από αυτά που μας ενώνουν. Αυτό, όμως, απαιτεί βήματα από όλες τις πλευρές και κυρίως απαιτεί και καθαρούς λογαριασμούς και συμφωνίες στα ουσιαστικά ζητήματα», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας, από το Βελιγράδι, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν και για τη συνθήκη της Λωζάννης. «Μόνο μέσα από τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, όπως είναι η Συνθήκη της Λωζάνης, που είναι θεμέλιος λίθος των σχέσεων των χωρών - κρατών στην ευρύτερη περιοχή, μόνο σε αυτό το πλαίσιο, μπορούμε να κινηθούμε με μια προοπτική ευημερίας, ειρηνικής συνύπαρξης και συνανάπτυξης των λαών μας», είπε, χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός.
Επί του θέματος, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε στο «Βήμα» ότι η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται τη Λωζάνη, όπως και όλες τις άλλες συμφωνίες και υποχρεώσεις της. «Ξεκινώντας δε από τις μειονότητες, έως σήμερα έχει εφαρμόσει τη Συνθήκη με ευαισθησία. Από την άλλη πλευρά, κατά διαστήματα, τυχαίνει να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές, είτε σε διμερές επίπεδο είτε σε άλλα ζητήματα», σχολίασε ο «Σουλτάνος».
Στο μεταξύ, στη συνέντευξή του, ο Ερντογάν αποκαλεί δύο φορές «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.
«Απαιτούμε να δοθεί η δυνατότητα στη μειονότητα να επωφεληθεί από τα απαραίτητα δικαιώματα και τις ελευθερίες σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Σήμερα, η “τουρκική” μειονότητα δυστυχώς αντιμετωπίζει προβλήματα σε τομείς όπως η αναγνώριση της εθνικής της ταυτότητας, η εκπαίδευση και οι θρησκευτικές ελευθερίες», ανέφερε προκλητικά ο Τούρκος Πρόεδρος.
Ιδιαίτερα προκλητικός, όμως, είναι ο Ερντογάν και όσον αφορά στο Κυπριακό. Όπως λέει, οι Ελληνοκύπριοι «εξακολουθούν ακόμα να βλέπουν την Κύπρο ως ένα ελληνικό νησί». «Αυτό, όμως, είναι ένα όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ», προσθέτει.
Τέλος, παρά την κριτική που του ασκείται σε σχέση με την πολιτική που ακολουθεί στην Τουρκία, εμφανίζεται αμετακίνητος, ενώ επιμένει ότι η Άγκυρα ενδιαφέρεται στρατηγικά μόνο για πλήρη ένταξη στην ΕΕ και όχι για ειδική σχέση.