Ξανθός: Διυπουργική επιτροπή για τα οικονομικά της Υγείας στη μεταμνημονιακή περίοδο
Τη συγκρότηση κοινής επιτροπής των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για τη μεταμνημονιακή περίοδο, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2018, τη Δευτέρα (18/12/2017).
Ο προϋπολογισμός του 2018 υπηρετεί τον πολιτικό στόχο της εξόδου από το μνημονιακό πρόγραμμα και την ασφυκτική δημοσιονομική επιτήρηση, υποστήριξε ο υπουργός Υγείας. Με τα όρια της αξιοπρεπούς διαχείρισης του σημερινού δημοσιονομικού πλαισίου να έχουν εξαντληθεί, η κρίσιμη προϋπόθεση στη μεταμνημονιακή περίοδο είναι η επαρκής κάλυψη των νέων υγειονομικών και κοινωνικών αναγκών και η δημιουργία αυξημένου «δημοσιονομικού χώρου» για Δημόσια Υγεία και Κοινωνικό Κράτος.
Με στόχο τον ορθολογικό σχεδιασμό ανάπτυξης των δομών και υπηρεσιών του ΕΣΥ και τη σταδιακή σύγκλιση των δημόσιων δαπανών υγείας ως ποσοστού του ΑΕΠ με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, έχει συμφωνηθεί με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, η συγκρότηση μιας κοινής Επιτροπής ανάμεσα στα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, ανακοίνωσε ο κ. Ξανθός. Αντικείμενο της επιτροπής θα είναι η συστηματική παρακολούθηση των οικονομικών της Υγείας και της βιώσιμης χρηματοδότησης του συστήματος με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.
Ο σχεδιασμός αυτός, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:
- Καθολική και ισότιμη κάλυψη του πληθυσμού, η άρση των ανισοτήτων στην Υγεία.
- Διεύρυνση του δημόσιου χώρου, η προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη.
- Στροφή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), την πρόληψη και τη Δημόσια Υγεία ως στρατηγική απάντηση στην κρίση του Συστήματος Υγείας, στις ακάλυπτες ανάγκες των πολιτών, καθώς και στο αίτημα ολιστικής, τεκμηριωμένης και ποιοτικής φροντίδας υγείας. Σταδιακή ανάπτυξη των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) που έχουν ως «πυρήνα» τον οικογενειακό γιατρού και την ομάδα υγείας και λειτουργούν ως αποκεντρωμένες δομές των Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου.
- Αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική (τιμολόγηση, αξιολόγηση, διαπραγμάτευση, συνταγογράφηση, εγχώρια παραγωγική προοπτική) με στόχο τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα, την αύξηση της διείσδυσης ποιοτικών γενοσήμων στην αγορά και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.
- Ολοκληρωμένη υγειονομική φροντίδα των προσφύγων – μεταναστών, δημιουργία ομάδων επαγγελματιών υγείας υπό τον κεντρικό συντονισμό του υπουργείου Υγείας για την συνεχή παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ και Δημόσιας Υγείας σε κάθε χώρο ανοικτής φιλοξενίας, Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ). Ενίσχυση με προσωπικό των όμορων δημόσιων δομών υγείας –μέριμνα για την υγειονομική φροντίδα (εμβολιασμοί κλπ.) όσων προσφύγων διαμένουν σε διαμερίσματα.
- Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και προώθηση ενός κοινού στρατηγικού σχεδίου με το Υπουργείο Εργασίας – Κοινωνικής Πρόνοιας για την αποϊδρυματοποίηση όσων – ψυχικά ασθενών ή ΑμεΑ – ζουν σε ασυλικά περιβάλλοντα.
- Συνέργεια με τις κοινωνικές δομές του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ένα αναβαθμισμένο δίκτυο δημόσιων υπηρεσιών αποθεραπείας-αποκατάστασης, ψυχοκοινωνικής φροντίδας, γηριατρικής φροντίδας, δομών για τη νόσο Altzheimer και άνοια, κατ’ οίκον φροντίδας και παρηγορητικής φροντίδας.