Βίτσας: Στα ζητήματα κυριαρχίας δεν κάνουμε πίσω ούτε χιλιοστό
«Υπάρχουν ζητήματα, τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία .Για εμάς γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, βουλευτής Β' Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm».
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην τουρκική εθνοσυνέλευση, περί «εναλλακτικών λύσεων μέσω διπλωματίας, προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο, ή στρατιωτικής επέμβασης» στα «προβλήματα» που -κατά την Άγκυρα- υπάρχουν στο Αιγαίο, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε: «Σε αυτό το τρίπτυχο, μέσω του οποίου απάντησε ο Τσαβούσογλου στη Βουλή σε μία άλλα εμπρηστική δήλωση, εγώ θα έλεγα ότι, όσον αφορά τα ζητήματα της κυριαρχίας της Ελλάδας επί της χωρικής της έκφρασης, όπως αυτή βγαίνει από τις διεθνείς συνθήκες, και τα τρία αυτά απορρίπτονται».
«Στα ζητήματα κυριαρχίας εμείς δεν μπορούμε και δεν πρέπει και δεν θέλουμε να κάνουμε ούτε εκατοστό, ούτε χιλιοστό πίσω, αυτό είναι ξεκάθαρο. Υπάρχουν ζητήματα, τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία, π.χ. η διαχείριση του προσφυγικού μεταναστευτικού ζητήματος, τα ζητήματα των οικονομικών σχέσεων και άλλα ζητήματα, αλλά αυτά τα ζητήματα απλά δεν τα συζητάμε» πρόσθεσε.
Διευκρίνισε, περαιτέρω, πως για μεν «το φαινόμενο των παραβιάσεων ή των -πολλές φορές- προκλητικών δηλώσεων που βγαίνουν είτε από βουλευτές ή από άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, αυτά πρώτα και κύρια αντιμετωπίζονται με τον διπλωματικό τρόπο και τη διεθνή εξαγγελία των δικών μας θέσεων».
Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είπε: «θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά που κάνουμε πάντοτε, σε κάθε περίπτωση να είμαστε έτοιμοι για κάθε πιθανή ή πιθανολογούμενη απειλή, ώστε να μπορούμε με βάση και την απόφαση του ελληνικού λαού, η οποία είναι πάνδημη, να την αντιμετωπίσουμε».
Ερωτηθείς σχετικά με την εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της π.Γ.Δ.Μ., ο αν. υπουργός ανέφερε: «Αν δεν λυθούν ζητήματα, όπως είναι τα ζητήματα του αλυτρωτισμού -όπως και αυτά να εκφράζονται- δεν είναι δυνατόν να βρεθεί λύση. Από την άλλη πλευρά, εμείς εργαζόμαστε με βάση τις αποφάσεις, που έχουν ήδη παρθεί στην Ελλάδα και με βάση το γεγονός ότι μία διαπραγμάτευση θα φτάσει σε ένα τέλος και αυτή θα γίνει γνωστή και στις πολιτικές δυνάμεις και στον ελληνικό λαό και θα πρέπει να τύχει της αποδοχής του».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στην πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου συζητήθηκε και απορρίφθηκε από την πλειοψηφία το αίτημα της ΝΔ να κληθούν όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας ο κ. Βίτσας ανέφερε: «Δεν υπάρχει στην ουσία κανένα αντικείμενο αγοραπωλησίας των 300.000 βλημάτων στη Σαουδική Αραβία [...] Καλούνται κάποιοι, για κάτι το οποίο δεν έχει γίνει και χωρίς καμία στην ουσία κατηγορία και μάλιστα και με έναν μη συνήθη κοινοβουλευτικό τρόπο. Θα κάνουν αίτηση μετά στην επιτροπή αγροτικών; Απλά για να συντηρείται αυτό το θέμα και χωρίς ο καλών να λέει σε τι κατηγορεί τον εγκαλούμενο. Αυτό είναι η ουσία του ζητήματος. Στην τυπική διαδικασία έχω πολλά ερωτήματα για το πώς κατέθεσαν κι αυτήν την αίτησή τους. Μπορούν, όμως, να καταθέσουν αίτηση για εξεταστική επιτροπή, ήδη είναι γνωστό ότι προχωράει, με βάση τη γνωστοποίηση, εισαγγελική έρευνα. Όσοι εμπνεύστηκαν αυτό το αστυνομικό μυθιστόρημα τους εύχομαι το μέγιστο που θα τους συμβεί στο τέλος να είναι το να ζητήσουν συγνώμη».
«Σχεδιάζουμε μία καλύτερη Ελλάδα»
Με αφορμή την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού ο κ. Βίτσας παρατήρησε: «Φτάσαμε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, πρέπει με αταλάντευτο τρόπο να προχωρήσουμε, είναι θετικότατο το γεγονός ότι η τεχνική συμφωνία έκλεισε και δεν υπάρχουν νέα δημοσιονομικά μέτρα πέραν των παλαιών που έχουν αποφασιστεί».
«Μπαίνουμε σε μία περίοδο, που μπορούμε σχεδιάσουμε μία καλύτερη Ελλάδα», τόνισε, ενώ σχολιάζοντας την κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση σημείωσε: «Κανείς θα πρέπει να θυμηθεί τι απέτυχε να κάνει η Νέα Δημοκρατία --και όχι απλώς τι απέτυχε, αλλά πού έφτασε μαζί με το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2009-14 τη χώρα. Πρώτα και κύρια πρέπει να απολογηθεί και γι' αυτή την περίοδο, αλλά αυτά τα δύο κόμματα και για την προηγούμενη περίοδο, για το πώς κατάφεραν μία χώρα να την κάνουν να χρωστάει 320 δισ., για να ξαναφέρνουν κάθε τόσο τη δική τους πολιτική εξουσία».
Ερωτηθείς σχετικά με την κατάθεση της τροπολογίας, που προβλέπει αυτεπάγγελτη δίωξη για παρεμπόδιση πλειστηριασμών, ο κ. Βίτσας διερωτήθηκε αν θα έπρεπε «να βγάλουμε το ζήτημα του πλειστηριασμού έξω από το πιθανό νομικό οπλοστάσιο που έχει μία χώρα».
«Εμείς λέμε -και είναι αλήθεια και αποδεικνύεται από τα πράγματα- ότι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για φτωχούς ανθρώπους -που με μία αναλογία φτάνει μέχρι τις 280.000 ευρώ η κατοικία- προστατεύονται απολύτως και αυτό έχει αποδειχθεί από το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν έχει κανείς να επιδείξει», υπογράμμισε.