Σκοπιανό: Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης
Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, ρωτήθηκε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στον Realfm για τη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση σε περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει πλαίσιο συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ με το οποίο συμφωνεί η ΝΔ αλλά διαφωνεί ο Πάνος Καμμένος: «Η Νέα Δημοκρατία τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης δεν θα τον καλύψει με την ψήφο της. Η κυβέρνηση, από την ώρα που δεν έχει μία ενιαία γραμμή πάνω σε ένα τέτοιο σοβαρό εθνικό θέμα, πρέπει να φύγει», σημείωσε η βουλευτής της ΝΔ.
H κυβέρνηση απάντησε μέσω κύκλων στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης και ειδικά σε αυτή της κυρίας Μπακογιάννη, καταλογίζοντάς της «ανεύθυνη στάση». «Η κυρία Μπακογιάννη επιβεβαίωσε σήμερα την ανεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στη μανία της να αποσταθεροποιήσει τη χώρα πριν βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, δεν λογαριάζει ούτε εθνικά θέματα ούτε τίποτα», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
«Την διαβεβαιώνουμε» ανέφεραν οι ίδιες πηγές «πως για άλλη μία φορά θα μείνει με την όρεξη. Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Και μέχρι τότε η σημερινή σταθερή και υπεύθυνη κυβέρνηση θα έχει βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, που οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την έριξαν, ενώ με την ίδια υπευθυνότητα θα εργαστεί για διέξοδο και στο ονοματολογικό, που επίσης οι κυβερνήσεις του χθες μας κληροδότησαν».
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος σε ανάρτησή του στο twitter σχολίασε: «Μια γραμμή έχει η χώρα για το «Σκοπιανό», δύο έχει η κυβέρνηση. Είναι πρωτοφανές! Αλλά με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνέβη και αυτό».
Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σχολιάζοντας την αντιπαράθεση σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας σχολιάζει μεταξύ άλλων: «Η αναζωπύρωση της ονοματολογίας για το Σκοπιανό και οι μικροκομματικές επιδιώξεις που εκδηλώνονται απ' όλες τις πλευρές, δεν πρέπει να κρύψουν ότι βασική κοινή επιδίωξη, τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και των άλλων κομμάτων, είναι η όποια επίλυση του ζητήματος να συνδεθεί με την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που ήταν κι είναι οι βασικοί παράγοντες αποσταθεροποίησης, πολέμων κι αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή».
Το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «αναμένουμε τη θέση της κυβέρνησης κι όχι μόνο τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ» και τονίζει ότι «μικροκομματικά παιχνίδια, που τόσο αρέσουν στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν χωρούν».
Η Ένωση Κεντρώων από την πλευρά της ζητά «αμέσως μετά τις γιορτές να γίνει κατά προτεραιότητα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και να πάρουν επίσημα θέση κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα». Μεταξύ άλλων τονίζει ότι «ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει να δοθεί το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια».