Κοτζιάς για Σκόπια: Εθνική θέση η συνθέτη ονομασία με γεωγραφική προέλευση
«Έχουμε το θάρρος να προχωρήσουμε με συνέπεια στην επίλυση προβλημάτων», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Υπουργικού Συμβουλίου
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε τους υπουργούς για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια για το ονοματολογικό.
Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι «η εθνική θέση έχει ήδη παρουσιαστεί το 2007-2008 και αφορά σε συνθέτη ονομασία με γεωγραφική προέλευση για χρήση έναντι όλων».
Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών στην τοποθέτησή του σημείωσε πως «η κυβέρνηση κληρονόμησε προβλήματα, καθώς στο παρελθόν η εξωτερική πολιτική λειτουργούσε με τη λογική του "δεν παίρνω πρωτοβουλίες και περιμένω πως κάποια στιγμή θα κερδίσω τα πάντα"».
«Αυτό όμως», είπε ο κ. Κοτζιάς, «πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποτελεί σοβαρή στάση».
Και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση αυτή είναι τολμηρή και σοβαρή και αυτό το αποδεικνύει καθώς έχει το θάρρος να προχωρήσει με συνέπεια στην επίλυση προβλημάτων».
Τσίπρας: Έχει έρθει η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις
Υπενθυμίζεται πως ήδη από την Παρασκευή (05/01/2018) ο Αλέξης Τσίπρας είχε τοποθετηθεί για το Σκοπιανό, κάνοντας λόγο για «οικονομική και γεωπολιτική πρόκληση».
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός είχε τονίσει σε δήλωσή του πως «έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις».
Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού
«Το 2018 είναι μια σημαντική χρονιά για την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια, επιτέλους, βγαίνουμε από τα μνημόνια, αλλά και γιατί ανοίγει ταυτόχρονα ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού.
Είμαι πεπεισμένος ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να δικαιώσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στα Βαλκάνια αλλά και ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Πρόκειται για μια πρόκληση οικονομική αλλά και γεωπολιτική. Η Ελλάδα, τόσο στην οικονομία όσο και στην εξωτερική πολιτική, πρέπει να εμπεδώσει μια νέα δυναμική φυσιογνωμία. Αυτή μιας σύγχρονης δημοκρατικής χώρας, που επενδύει στην ανάπτυξη, την ειρήνη και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Μιας χώρας που προοδεύει και λύνει προβλήματα.
Η κυβέρνηση έχει και τη βούληση αλλά και την ικανότητα να εγγυηθεί αυτή την πορεία.
Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, προσώρας, κρατά μια αμήχανη και ανεύθυνη στάση. Δεν αναγνωρίζει τις ιστορικές της ευθύνες για τη μη επίλυση του προβλήματος, ταυτόχρονα όμως ούτε και τη θετική παρακαταθήκη του Βουκουρεστίου το 2008.
Ελπίζω, σύντομα θα κατανοήσουν ότι ένα εθνικής σημασίας ζήτημα δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιχνίδια, ώστε, αν υπάρξει προοπτική λύσης, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευρύτατης κοινοβουλευτικής συναίνεσης».
Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τα Σκόπια