Πιο πολλά μέτρα για περισσότερα χρόνια
Σε ανταλλαγή μέτρων προέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με τους εκπροσώπους της Τρόικας μετά την αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψήφισε στα τέλη του Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η απαίτηση της Τρόικας για αλλαγή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν κάμφθηκε τόσο εύκολα, όσο διατείνονταν οι υπουργοί της κυβέρνησης. Οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επανήλθαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας σε πιο αυστηρό τόνο, αφού, χωρίς να έχει γίνει συζήτηση μαζί τους, κυβερνητικά στελέχη δήλωναν πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το δεχτεί η ελληνική πλευρά.
Αρχικά είχαν ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κουτρουμάνη την άμεση έναρξη της συζήτησης με τους κοινωνικούς φορείς γι’ αυτό το θέμα, κάτι που οι ενώσεις εργοδοτών και εργαζομένων απέρριψαν αμέσως.
Τότε είχε δοθεί η εντύπωση πως δεν διακυβευόταν από το σημείο αυτό η επόμενη δόση. Ίσως να ήταν κι έτσι, όμως πλέον το νέο πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο έχει συμφωνηθεί ήδη και θα παρουσιαστεί ένα τμήμα του πιθανότατα αύριο, θα είναι ο βασικός παράγοντας για τις περεταίρω αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών όσον αφορά στο ελληνικό χρέος και δεν θα καθορίζει μόνο την επόμενη δόση.
Έτσι λοιπόν οι Τροικανοί επανήλθαν στο αίτημά τους. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν το μόνο σκληρό αίτημα, αλλά το πιο συγκεκριμένο. Θεωρούν ότι η μείωση των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να γίνει άμεσα με μια μόνο νομοθετική πράξη και να υπάρξουν ταχύτατα αποτελέσματα στην ενδυνάμωση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας.
Ως αντιστάθμισμα των νέων απαιτήσεων ο κ. Βενιζέλος ζήτησε παράταση χρόνου. Προσπάθησε να τους πείσει πως κάποια από τα νέα μέτρα είναι ανέφικτο να εφαρμοστούν και να περάσουν από την κοινωνία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Τους επισήμανε πως μια τέτοια απόφαση θα δημιουργήσει πρόβλημα στα ταμεία και θα τινάξει στον αέρα την ήδη επιβαρημένη καταναλωτική δύναμη των νοικοκυριών. Μάλιστα λέγεται ότι σε μια από τις κλειστές συνεδριάσεις τους ανέφερε και το παράδειγμα των Αγανακτισμένων, οι οποίοι το καλοκαίρι απείλησαν να παγώσουν κάθε οικονομική δραστηριότητα στο κέντρο της Αθήνας.
Οι Τροικανοί δέχτηκαν το αίτημα για παράταση, αλλά μόνο για ένα χρόνο. Επιπρόσθετα, όπως έγινε αργότερα γνωστό, έβαλαν αστερίσκο στην παραχώρηση αυτή, την οποία θα την κάνουν μόνο αν υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα το 2012.
Οι στόχοι που έθεσαν για την ελληνική οικονομία, ώστε να μπορέσουν να χαρακτηρίσουν το χρέος βιώσιμο, έστω και με επιφυλάξεις, είναι για ακόμη μια φορά μεγαλεπίβολοι. Πάντως ύστερα από δικές τους πιέσεις η κυβέρνηση αναγκάστηκε να φέρει τα μέτρα του 2013-2014 στα 2011-2012. Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών ακόμα και σήμερα επιμένει πως ήταν δική τους πρωτοβουλία, η αλήθεια είναι άλλη. Όπως στελέχη του υπουργείου παραδέχονται σε κατ’ ιδίας συνομιλίες τους η Τρόικα απαίτησε να έρθουν τα μέτρα αυτά στο σήμερα, ώστε για το 2013-2014 και 2015 να υπάρξουν νέα, τα οποία θα αντικαθιστούν όσα είχαν αρχικώς προβλεφθεί.
Όλη αυτή η ανατροπή προκλήθηκε λόγω:
α) της έλλειψης εμπιστοσύνης που έχει η Τρόικα στην κυβέρνηση, αφού τους τελευταίους μήνες δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και
β) της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσει άμεσα στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Το τελευταίο ήταν και το θέμα συζήτησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών στην πολύωρη σημερινή τους συνάντηση. Αν και οι δύο άντρες απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις έγινε γνωστό πως τους απασχόλησε έντονα η διαχείριση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, τους «πιστωτικού γεγονότος» που αναμένεται.