Αρχιεπίσκοπος για Σκοπιανό: Όχι σε συλλαλητήρια, ναι στην εθνική ομοψυχία
Ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την συνάντηση στο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και την ενημέρωση που είχε για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, μετέβη στην Αρχιεπισκοπή σε μια «αιφνισιαστική» συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος από την Αρχιεπισκοπή μετά την συνάντηση με Ιερώνυμο
Εκεί, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ονομασία τον Σκοπίων, με το κλίμα της συνάντησης να είναι ιδιαίτερα θερμό.
Ο Πρωθυπουργός άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τον σεβασμό του τις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα τον κρατά ενήμερο για την πορεία των διαπραγματεύσεων, καθ’ όλη τη διάρκειά τους.
Του ζήτησε δε να συμβάλει, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.
Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος διατύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους,εκ του Συντάγματος, καθ’ύλην αρμόδιους, να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία.
Ιερώνυμος: Έχω εμπιστοσύνη να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα
Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διατύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους, εκ του Συντάγματος, καθ' ύλην αρμόδιους να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία.
Κοτζιάς σε Τσίπρα: 15 μέρες διορία για να κατατεθούν οι προτάσεις Ελλάδας-Σκοπίων
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:00, με αντικείμενο την πορεία των διαπραγματεύσεων μετά και τη χθεσινή συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων, στους οποίους παρουσίασε τις προτάσεις του.
Ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το πακέτο των προτάσεων και ότι ο κ. Νίμιτς έδωσε σε Ελλάδα και Σκόπια 15 μέρες περιθώριο να καταθέσουν τις προτάσεις τους, επ′ αυτών. Η συζήτηση ήταν καθαρά ενημερωτική, ενώ εξετάστηκε τόσο το κλίμα των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη όσο και οι πολιτικές αναταράξεις στα Σκόπια, όπου αποδοκιμάστηκε τόσο από την κυβέρνηση Ζάεφ, αλλά και το αλβανικό κόμμα η στάση Ναουμόσφκσι. Παράλληλα με βάση το πακέτο των προτάσεων, εξετάσθηκαν όλα τα σενάρια και ποια θα είναι η ελληνική στάση στην κάθε προτεινόμενη ονομασία.
Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου ο Νίκος Κοτζιάς, δεν σχολίασε τα πέντε ονόματα που έχουν πέσει στο «τραπέζι».
Να υπενθυμίσουμε πως συνολικά πέντε διαφορετικές ονομασίες που συμπεριλαμβάνουν ως όρο τη λέξη «Μακεδονία» στην περιγραφή τους κατέθεσε την Τετάρτη (17/01/2018) ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, στους διαπραγματευτές Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.
Αυτές είναι οι ονομασίες:
- Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας),
- Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας),
- Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας),
- Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και
- Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)].