Σπυράκη: Η Ελλάδα έχει ανάγκη από έναν αναπτυξιακό χάρτη
Η κυρία Σπυράκη επισήμανε ότι ο αναπτυξιακός αυτός «χάρτης» - με αφορμή και το επόμενο προγραμματικό πλαίσιο που συζητείται στην Ευρώπη - είναι απαραίτητο να συνδυάζει την «προσθετικότητα» των ευρωπαϊκών πόρων, όπως το ΕΣΠΑ, το σχέδιο Γιούνκερ, την ιδιωτική χρηματοδότηση, κ.ά. Επισήμανε ότι τώρα είναι η ευκαιρία «να κουβεντιάσουμε για αυτά, συνεισφέροντας ο καθένας μας, σε αυτήν την προοπτική».
Η ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υπογράμμισε, επίσης, ότι σύμφωνα με έκθεση του World Economic Forum, η χώρα μας κατατάσσεται μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. σε «οικονομία με χαμηλή προοπτική» και οι παράγοντες που επηρεάζουν τη θέση της είναι το «επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας και καινοτόμας, στο θεσμικό πλαίσιο για παραγωγικές επενδύσεις και στο περιβάλλον της ζήτησης». Πρόσθεσε ότι κατατάσσεται δέκατη στον τομέα της διαθεσιμότητας των ειδικών επιστημόνων, εικοστή πρώτη στον τομέα των επιστημονικών και τεχνολογικών δημοσιεύσεων, αλλά «είναι στη θέση ενενήντα όταν έχει να κάνει με τη δυνατότητα των επιχειρήσεων, αλλά και του δημόσιου τομέα να χρησιμοποιήσει τις αναδυόμενες τεχνολογίες».
Η κυρία Σπυράκη τόνισε ότι «δεν έφτασαν τρία μνημόνια, αρκετές οδηγίες και πολλά πακέτα» για να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο, «και κυριολεκτικά η Ελλάδα να βρίσκεται αυτή την ώρα πίσω, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε με νομοθετικές πρωτοβουλίες να έχει τρέξει».
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ σημείωσε: «Ένα τελευταίο στοιχείο, που δείχνει τις κακές επιδόσεις της κυβέρνησης - και κατά τη γνώμη μου προεξοφλεί και αυτό, ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι η ΝΔ- είναι ότι σύμφωνα με το WEF, ότι στο δείκτη του μελλοντικού προσανατολισμού της κυβέρνησης (future orientation) η Ελλάδα είναι τελευταία, κατατάσσεται στη θέση εκατό, από εκατό χώρες».
«Αυτό, πρακτικά και συμπερασματικά, δείχνει την αδυναμία της Ελλάδας να χρησιμοποιήσει τα πλεονεκτήματα της προκειμένου δημιουργήσει μια νέα κατάσταση» συνέχισε η ευρωβουλευτής και πρόσθεσε: «Από τώρα και πέρα είναι απαραίτητο να προτείνουμε λύσεις, συγκεκριμένες, με περιεχόμενο και δοκιμασμένες για τις καλές προοπτικές».
Η ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει «χαμηλότερους φόρους για τις επιχειρήσεις, με ταυτόχρονη μείωση των δαπανών», με «πλήρη ανάληψη της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, με έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές», τη «δημιουργία ποιοτικών θέσεων απασχόλησης για νέους και ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον σύστασης και λειτουργίας καινοτόμων επιχειρήσεων», καθώς και τη «μεθοδική αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που προκύπτουν από τη γεωστρατηγική θέση της χώρας».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι χρειάζεται «αξιοποίηση με ιδιωτικοοικονομικούς όρους του πολιτιστικού μας αποθέματος για τη βελτίωση της τουριστικής μας ελκυστικότητας κατά τη διάρκεια όλου του έτους και τη δημιουργία υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας».
Τέλος, η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ αναφέρθηκε σε διάφορα πακέτα, από ευρωπαϊκούς πόρους, από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης, από το σχέδιο Γιούνκερ, που μπορούν να αξιοποιηθούν σε διάφορες αναπτυξιακές δράσεις και για τη Θεσσαλονίκη και για την ευρύτερη περιοχή.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Διαβάστε εδώ περισσότερα θέματα για τη Μαρία Σπυράκη
Δείτε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τη Νέα Δημοκρατία