Ένταση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο

Σε κλίμα έντασης συζητείται στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το πολυνομοσχέδιο που θα δημιουργήσει χιλιάδες ανέργους.

Ένταση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο
3'

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που οι ίδιοι οι βουλευτές έλεγαν ότι «θα σφίξει το ζωνάρι στους περισσότερους Έλληνες και θα οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία, αλλά θα βάλει σε τάξη το κράτος κατά τον κ. Βενιζέλο».

Οι βουλευτές διαμαρτύρονται γιατί ο κ. Βενιζέλος δεν καταργεί τις γενικές γραμματείες που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ στις περιφέρειες και αλλού και στις οποίες έχουν τοποθετηθεί τα δικά του συνδικαλιστικά στελέχη.Άλλα ερωτήματα που θέτουν είναι γιατί ο κ. Βενιζέλος έχει γράψει στον προϋπολογισμό μηδενικά έσοδα και όλα αυτά τα χρήματα που θα μαζέψει που θα τα δώσει.

Πρόκειται ωστόσο για προβληματισμούς βουλευτών που στο τέλος μάλλον θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Η ουσία του νομοσχεδίουΜιλώντας στην επιτροπή, ο κ. Βενιζέλος ανέπτυξε τα επιχειρήματά του, προκειμένου να πείσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ: «Το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφισθεί πριν τη σύνοδο κορυφής, ώστε ο πρωθυπουργός να έχει επιχείρημα για τους δανειστές μας ότι κινούμεθα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Τόνισε επίσης ότι εάν δεν ψηφισθεί το νομοσχέδιο δεν θα μπορεί να καταρτισθεί ο προϋπολογισμός, περνώντας το μήνυμα σε πολλούς.Υπογράμμισε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι το κράτος και το νομοσχέδιο εξαγγέλλει μια συνολική νομοθετική μεταρρύθμιση.

Συγκεκριμένα είπε ότι: «Η αξιολόγηση των υπαλλήλων του δημοσίου θα γίνει αξιοκρατικά και με διαφάνεια, αφού νωρίτερα υπάρξει βαθμολόγιο και στη συνέχεια το μισθολόγιο».

Υπερασπίσθηκε το θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, λέγοντας ότι υλοποιείται με επιτυχία και στο Βέλγιο.Πέταξε επίσης τη μπάλα στην εξέδρα λέγοντας: «Επιτέλους η κοινωνία να αποφασίσει εάν είναι κατά της μονιμότητας ή όχι. Θέλει την επαναξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ή όχι;»

Σε σχέση με τις διατάξεις του αφορολόγητου, το τοποθέτησε στο μέσο κατακεφαλήν εισόδημα της Ε.Ε.

Αφού βέβαια υπολογίζει και τη χθεσινή Βουλγαρία, σε λίγο θα μετρούν την Αλβανία και το Κόσσοβο.

Για τα θέματα των εργασιακών σχέσεων που τις θωρακίζει το άρθρο 22 του Συντάγματος, ο συνταγματολόγος κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι: «Ο κατώτερος μισθός δεν είναι κατοχυρωμένος στο ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά ούτε υπάρχει και ως ευρωπαϊκή οδηγία.

Τώρα αυτό που προβλέπει το μνημόνιο είναι συζήτηση, όχι για να θιγεί ο κατώτερος μισθός αλλά για μέτρα που είναι αναγκαία προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στις συλλογικές συμβάσεις υπογράμμισε ότι είναι πέντε ειδών: Τοπικές, περιφερειακές, όμοιο-επαγγελματικές, τοπικές όμοιο-επαγγελματικές , επιχειρησιακές.

Για το άρθρο 37 του νόμου τόνισε ότι δεν θίγει σε τίποτα την εθνική σύμβαση.Σε σχέση με τη σύμβαση της ΟΤΟΕ με το κράτος είπε: «Το κράτος έχει χορηγήσει εγγυήσεις ύψους 120 δισ. ευρώ στις τράπεζες , δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος. Άρα θα έχουμε λόγο».

Έκλεισε δε την ομιλία του λέγοντας: «Σταθμίστε τα δεδομένα και κρίνετε. Η χώρα πρέπει να φανεί διορατική και υπεύθυνη».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή