Μπακογιάννη για Σκοπιανό: Η όποια λύση πρέπει να περιλαμβάνει απαλοιφή των αλυτρωτικών λογικών
Υπογραμμίζει ότι η όποια λύση πρέπει να περιλαμβάνει «πλήρη και ουσιαστική απαλοιφή των αλυτρωτικών λογικών που εντοπίζονται κυρίως στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας», «διευθέτηση του ζητήματος της δήθεν μακεδονικής εθνότητας» και «αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος που να λαμβάνει υπόψη τις ελληνικές ευαισθησίες και τα εθνικά συμφέροντα», με την ονομασία να χρησιμοποιείται erga omnes.
Προσθέτει ότι «η όποια λύση πρέπει να επικυρωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, από τις Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και να συνοδεύεται από διμερείς αναγνωρίσεις της γειτονικής χώρας με τη νέα ονομασία από όλους τους εταίρους που συμμετέχουν στους συγκεκριμένους οργανισμούς».
Η κ. Μπακογιάννη στο άρθρο της αναφέρεται στη διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε και στις επιλογές στις οποίες προέβη η ελληνική κυβέρνηση το 2008, στις πιέσεις που δέχθηκε και στα όσα επετεύχθησαν τότε, σε διεθνές και εσωτερικό επίπεδο, όπου «δημιουργήθηκε αρραγές εθνικό μέτωπο».
Σημειώνει ότι «σήμερα οι συνθήκες είναι θεωρητικώς ευνοϊκότερες», διατηρώντας ωστόσο τις επιφυλάξεις της απέναντι στη ρητορική Ζάεφ, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ «δεν φαίνεται να διαθέτει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να τροποποιήσει το Σύνταγμα της χώρας του».
Εγκαλεί τον πρωθυπουργό για αλαζονεία και επιπολαιότητα και την κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου διότι «ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση, εμφανώς σε πιο αδύναμη θέση καθώς δεν υπήρχε ομοφωνία στο εσωτερικό της», αλλά και για μυστική διπλωματία.
Αναφέροντας ότι η ελληνική ιστορία διδάσκει ότι πολλές φορές τις οικονομικές κρίσεις ακολουθούν εθνικές ήττες, η κ. Μπακογιάννη, τονίζει ότι χρέος των αντιπροσώπων του λαού, πέρα και πάνω από κόμματα, είναι η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων με νηφαλιότητα, ψυχραιμία, ρεαλισμό, αυτοπεποίθηση, πίστη και όραμα καταλήγοντας στο άρθρο της: «Εφόσον η κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των υποχρεώσεών της έναντι του ελληνικού λαού και της ιστορίας, τουλάχιστον ας μην προκαλέσει ανήκεστο βλάβη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ