Σκοπιανό: Το θέμα της ονομασίας αλλάζει τον πολιτικό χάρτη - Ο γρίφος Καμμένου και οι νέες συμμαχίες
Η απάντηση στο ερώτημα αν μπορούν να προκληθούν εκλογές με αφορμή το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι μάλλον αρνητική.
Κάτι τέτοιο εξάλλου θα οδηγούσε σε πολιτική αυτοκτονία τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι να υπάρξει αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη, αφού οι εξελίξεις στα Εθνικά ζητήματα, φέρνουν τα πολιτικά κόμματα προ των ευθυνών τους και τα αναγκάζουν να πάρουν πλέον ξεκάθαρες θέσεις για το τι πρεσβεύουν.
Και οι εξελίξεις ενδέχεται να είναι ραγδαίες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr.
Η στάση των ΑΝ.ΕΛ. έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε σπαζοκεφαλιά αν και ο ίδιος ο κ. Καμμένος διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ρίξει την κυβέρνηση, κάτι που επανέλαβε και το μεσημέρι της Δευτέρας (29/01/2018) λίγο πριν την κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του γραμματέα της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ. κ. Παπαχριστόπουλου «Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μια στο εκατομμύριο να ρίξουμε την κυβέρνηση».
Μέχρι εδώ όλα καλά.
Μόνο που είναι άλλο πράγμα το δεν ρίχνω την κυβέρνηση και άλλο πράγμα είμαι μέλος της κυβέρνησης.
Με αφορμή και τη διοργάνωση των συλλαλητηρίων, γίνεται πλέον αντιληπτό, ότι δεν μπορεί από καμία πλευρά να συνεχίζεται η λογική του «είμαι και με το χωροφύλαξ, είμαι και με τον αστυφύλαξ».
Δεν μπορεί να συνεχιστεί το πολιτικό κρυφτούλι στο χώρο της ευρύτερης δεξιάς...
Τόσο η ΝΔ, όσο και οι ΑΝ.ΕΛ. πρέπει να πάρουν ξεκάθαρες θέσεις.
Διότι δεν μπορεί οι ΑΝ.ΕΛ. στις off camera δηλώσεις τους να διατείνονται ότι θα αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα αν περάσει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων και μπροστά στις κάμερες να δηλώνουν απόλυτη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Κοτζιά και του πρωθυπουργού.
Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.
Δεν μπορεί η ΝΔ να λέει ότι είμαι υπέρ των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία, αλλά «μην πάτε καλύτερα»...
Δεν μπορεί ο πρόεδρος της ΝΔ να λέει δεν θέλω καμία ενημέρωση από τον Τσίπρα, αλλά θα πάω να με ενημερώσει για θεσμικούς - εθιμοτυπικούς λόγους.
Δεν μπορεί η παράταξη της ΝΔ, σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να κινείται με βάση τις φοβίες από ενδεχόμενη δημιουργία νέων εθνικοπατριωτικών φορέων που θα αδράξουν ψήφους από την εκλογική της δεξαμενή.
Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι αυτοί που «καίγονται» για την επίλυση είναι οι Σκοπιανοί, καθώς δεν είναι δυνατόν το ελληνικό κράτος να γίνεται κοινωνός ενός προβλήματος που απασχολεί άλλο κράτος.
Θα πρέπει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αντιληφθεί ότι σε μια τέτοια συγκυρία δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την άποψη και τις ανησυχίες του Ελληνικού λαού.
Αποδεικνύεται λοιπόν ότι κυβέρνηση δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο στη διαπραγμάτευση με τους Σκοπιανούς, αλλά έχει να αντιμετωπίσει και το ρευστό εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
Φεύγει, αλλά... μένει ο Καμμένος
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία Ελλάδας - Σκοπίων, ο Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές του θα παραδώσουν τα Υπουργεία τους, αλλά θα στηρίζουν την κυβέρνηση σε όλο το υπόλοιπο νομοθετικό έργο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος έχουν συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο διεξοδικά και φέρονται να έχουν καταλήξει σε αυτή τη «λύση».
Τούτο σημαίνει ότι οι ΑΝ.ΕΛ. θα παραμείνουν κυβερνητικοί εταίροι χωρίς όμως να έχουν υπουργεία και χωρίς να ψηφίσουν την όποια λύση φέρει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή για την ονομασία.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κ. Τσίπρας πιστεύει πώς θα αδράξει θετικές ψήφους από άλλα κόμματα και ανεξάρτητους βουλευτές.
Όλα βεβαίως τα παραπάνω απαιτούν ως βασική προϋπόθεση την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και FYROM.
Άγρια κόντρα και πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Από την σύγκρουση κυβέρνησης-ΝΔ το περασμένο Σάββατο, αλλά και από το κακό κλίμα που επικρατούσε στην συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη κατέστη σαφές ότι Τσίπρας και Μητσοτάκης δεν πρόκειται να τα βρουν.
Ίσως μια χαραμάδα συνεννόησης να υπάρξει με τη Φώφης Γεννηματά, το Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά και τον Δημήτρη Κουτσούμπα, αφού το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ δεν πρόκειται να αλλάξουν τη στάση τους στη Βουλή, αν τυχόν έρθει προς ψήφιση κάποια συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού.
Και οι τρεις (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΚΚΕ) επιμένουν στην λογική της σύνθετης ονομασίας, ενθαρρύνοντας εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση να συνεχίσει την διαπραγμάτευση.
Το μεγάλο «αγκάθι» για τον κυβερνητικό συνασπισμό είναι η στάση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝ.ΕΛ. αν και ο Αλέξης Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι ο κ. Καμμένος πρέπει να «διασωθεί» έναντι του πολιτικού του ακροατηρίου.
Στο μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι το ζήτημα των Σκοπίων (είτε λυθεί, είτε όχι), σε συνδυασμό με τον νόμο για τον νέο Καλλικράτη και την απλή αναλογική για τους δήμους, καθώς και τη Συνταγματική αναθεώρηση, υπάρχουν ευκαιρίες προκειμένου από τώρα να διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο πάνω στα οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να «χτίσει» νέες συμμαχίες, χωρίς να προκληθούν τεράστιες αναταράξεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.